In de Mad Max game draait het vooral om racen en schieten!

De Mad Max film die onlangs werd uitgebracht was een groots succes en werd enorm goed door de media ontvangen. George Miller’s nieuwe visie was een visueel kunstwerk die menig aktiefilm regisseur de komende tijd zal kunnen overtreffen. Maar voordat de film uit kwam werd een game onthuld. En deze game zou schijnbaar niet veel met de film te maken moeten hebben, wat in de meeste gevallen toch vaak positief is. Zal de Mad Max game de moeite waard zijn of door Immortan Joe bestempeld worden met de titel “mediocre”? Ik testte de game onlangs in Keulen tijdens een “behind closed doors” speelsessie.

Mad Max combat Mad Max explosion

De Magnus Opus is Max zijn kindje…

In the Wasteland draait alles om benzine en ammunitie en een Road Warrior zonder een wagen is ten dode opgeschreven. Scrotus, de psychopatische Overlord heeft het voorzien op de wagen van Max en wilt de “Interceptor” aan zijn collectie toevoegen. Waarom precies is niet duidelijk, maar Max heeft een nieuwe wagen nodig nadat de Marauders de Interceptor stelen en hem voor dood achterlaten. Tijd om een nieuwe wagen te scoren…maak kennis met Magnus Opus…

Bouw jouw eigen monsterlijke racewagen!

Tijdens de hands-on sessie kreeg ik een controller in mijn handen gedrukt en mocht ik mijn eigen Magnus Opus customizen. In de demo die ik speelde was het de bedoeling om een V8 motorblok te bemachtigen van iemand die Pinkeye heette. Bewapend met 1725 scraps, de ingame valuta, begon ik met de bouw van mijn nieuwe monsterlijke racewagen. Het werd al meteen duidelijk dat hier enorm veel mogelijkheden werden aangeboden. Ik startte met het kiezen van een carbody en kon kiezen uit; Furnace, Shovelface en Death Rattle. De eerste twee waren roestige American Muscle Cars en de laatste leek een wat klassiekere carrosserie uit de jaren ’60 te zijn. Tijd voor een kleurtje, ga ik voor “Base Rust”, “Black Tar” of “Primer”, kortom het maakte helemaal geen donder uit. In de Wasteland is geen plek voor kleur… Naast een carrosserie en kleur kon ik ook nog uit decals en een “hood ornament” kiezen. Tijd om de woestijn te trotseren of toch niet!?

Ik was er nog niet want ik kon uit nog meer elementen kiezen. Een auto zonder upgrades is namelijk ook helemaal niets waard. Waar kon ik dan nog meer uit kiezen? De upgrades waren verdeeld over offensieve, defensieve en technische upgrades. Het was namelijk mogelijk om een sniper rifle op mijn wagen te monteren, de harpoon te verbeteren, een thunder harpoon upgrade te installeren en een ramming grill op de voorkant van de Magnus Opus te monteren om vijandelijke voertuigen mee te rammen. Daarnaast waren er ook verbeterde armor, boarder spikes en een upgrade voor repair speed. Je persoonlijke monteur kan namelijk de Magnus Opus repareren. Tot slot waren er nog upgrades voor de engine, exhausts, tires, suspension, boosts en rims. Maar met 1725 scraps moest ik goed nadenken welke upgrades prioriteit kregen.

De Wasteland is alles behalve een mooie plek. Sterker nog, het is een regelrecht rampgebied waar je echt niet wilt wonen.

Nu de customization allemaal achter de rug was kon ik eindelijk beginnen met het daadwerkelijke verhaal en samen met mijn monteur Chumbucket op weg naar mijn eerste doelwit genaamd “Pinkeye”. Onderweg vond ik torens die ik kon vernietigen, zodat de invloed van mijn vijanden verminderd werd en nam ik het op tegen groepen Marauders in hun gepimpte voertuigen. Gelukkig was het een peulenschil om vijandelijke voertuigen uit te schakelen met behulp van de harpoon en kon ik van dichtbij met een goed gericht schot van mijn sawed-off shotgun een nietsvermoedende Marauder van zijn leven beroven. Iets waar Max overigens erg goed in is. Aangekomen bij het fort van Pinkeye werd mij opgedragen om eerst een drietal explosieve catapulten uit te schakelen en dit kon wederom door met de harpoon delen van de katapult onklaar te maken. Een shotgun schot of explosieve speer deed de ondingen vervolgens met veel geweld uit elkaar knallen. De melee combat in Mad Max was trouwens bloederig en keihard. Vijanden kregen of een shotgun knal in hun smoel of werden geëxecuteerd met de vlijmscherpe dolk van Max. Verder kon ik ook nog wapens van de grond oppakken. Iemand steken met een mes klonk bijzonder gewelddadig en was erg bloederig. Het vechtsysteem werkte perfect en had veel weg van games als Batman: Arkham Knight en Middle-earth: Shadow of Mordor. Voor ik klaar was met de demo was het echter al weer tijd om de controller neer te leggen, dat half uurtje was helaas niet genoeg en de omgeving was gigantisch. Het smaakte naar meer!

Mad Max Death Rattle

Sfeervolle graphics, maar overal zand…

De Wasteland is alles behalve een mooie plek. Sterker nog, het is een regelrecht rampgebied waar je echt niet wilt wonen. Toch ziet alles er erg sfeervol uit en waan je je ook daadwerkelijk in een Mad Max film. Aan de protagonist is veel aandacht besteed, maar in de vele vijandelijke npc’s zie je toch dat deze simpelweg gekloond zijn. Het is uiteraard nog niet de volledige versie van de game, dus mogelijk komt hier later verandering in. De Magnus Opus ziet er wel erg goed uit en kan volledig door de speler aangepast worden. Een van de leukste gameplay elementen van dit Mad Max avontuur.

Mad Max is bruut en luidruchtig…

In eerste instantie wist ik niet echt wat ik van Mad Max als game moest verwachten, maar na de game even gespeeld te kunnen hebben is het mij duidelijk geworden dat er een hoop plezier te beleven is. Qua gameplay zit er van alles in en draait het niet alleen om rond racen door een woestijn. De uitgebreide Wasteland, met de vele missies, personages en vijanden is een plek waar fans van sandbox games zich zeker in zullen kunnen verliezen. Voeg daar nog even een stapel bruut geweld aan toe en je hebt een Mad Max game die eer doet aan de films. Ik kan daarom niet wachten om de game vanuit mijn mancave helemaal grijs te spelen. Mad Max zal uitgebracht worden op de Xbox One, PlayStation 4 en PC.