Een portaal, kleine poppetjes, voertuigen en ander ongein…

Sommige combinaties zijn perfect, denk maar aan chocolade en vanille. Andere combinaties zijn wat minder interessant. En dan zijn er ook nog de combinaties waar je nooit aan zou denken. Batman met Doctor Who, Scooby Doo en The Wizard of OZ, Ghostbusters en The Lord of the Rings. Maar wat zou er gebeuren als je al deze combinaties, en meer, in één grote wereld gooit… en hierna er een Lego sausje overheen giet? Welkom bij Lego Dimensions.

Werelden, personages en de Toy Pad

Allereerst moet er gezegd worden dat er ontzettend veel moeite is gedaan om zoveel verschillende franchises in één game te krijgen. Bij de release is er toegang tot 14 verschillende franchises met bijbehorende personages. We hebben het natuurlijk over de Lego Movie wereld, DC Universe, The Lord of the Rings, Ninjago, The Wizard of Oz, Ghostbusters, Back to the Future, Scooby Doo, Doctor Who, Portal 2, The Simpsons, Jurassic World, Lego Chima en Midway Arcade. Niet alle werelden en personages zitten in het starter pack natuurlijk. In het starter pack zitten Wyldstyle (uit de Lego Movie), Gandalf (The Lord of the Rings, The Hobbit) en Batman (DC Comics) samen met zijn Batmobile die in een aantal werelden op avontuur gaan. Hiernaast kun je vanaf de release meerdere levels, personages en fun packs kopen die meer content en figuren aan het spel toevoegen.

Maar het allerbelangrijkste onderdeel van het spel in natuurlijk de Toy Pad. Dit apparaat dient als een laadsysteem om je personages en hun voertuigen het spel in te sturen. Denk hierbij aan Skylanders en Disney Infinity. Maar toch is dit apparaat net een beetje anders. Zo kunnen er maximaal zeven personages en/of voertuigen tegelijk ingeladen worden op de Toy Pad, en is deze ook nodig om bepaalde puzzels mee op te lossen. Op de Toy Pad zitten namelijk drie specifieke platformen.

Lego Dimensions - Gamescom 2015 hands-on

Op deze drie platformen kunnen figuurtjes geplaatst worden. Drie links, drie rechts en een in het midden voor het portaal. Verschillende soorten puzzels gebruiken de Pad op een verschillende manier. Zo is er een optie waarbij elk platform staat voor een bepaald element zodat de figuurtjes die hierop staan deze kunnen gebruiken. Bij een andere puzzel knippert de pad rood of groen als je verder of dichter bij je doelwit komt. En er is een puzzel waarbij je de figuurtjes op de verschillende pads dezelfde kleur in het spel moet geven als de kleur van het licht die er onder schijnt. Er zijn nog een drietal andere puzzels die ik tijdens de demo niet heb kunnen proberen, maar zo zie je dat er meer interactie tussen de echte wereld en de game wereld is dan bij Skylanders of Disney Infinity.

Typische Lego humor in bekende werelden.

Het is een genot om een Lego game te spelen die zo uitgebreid is als deze. Zeker wanneer je als fan van bepaalde series de werelden kunt verkennen in Lego-vorm. Zelf heb ik een stukje van de Doctor Who story missie kunnen spelen. En wat was dit een genot! In totaal had ik vier personages in mijn team zitten: Batman, Gandalf, Wyldstyle en de Doctor. De eerste drie zijn nodig in bijna alle levels om bepaalde stukken door te spelen, maar die zitten gelukkig ook standaard bij het spel. In de Cyberman level van Doctor Who zijn bepaalde puzzels specifiek gericht op een technisch denkend personage. Natuurlijk is het leuker om deze met de Doctor door te spelen, echter zijn er ook een aantal andere personages die zijn plek in zouden kunnen nemen.

Om terug te komen op het level. De Cyberman basis had de stijl van Doctor Who goed vastgelegd. Sci-fi, donker en genoeg restanten van de Cyberman hier en daar. Zelfs de eindbaas van het level had rechtstreeks uit de serie kunnen komen, als deze niet van Lego was natuurlijk. De story mode is niet de enige optie die beschikbaar was. Ook is er de free play optie die we allemaal kennen uit de Lego games. Hier kun je de volledige wereld van een bepaalde franchise verkennen en missies uitvoeren, collectibles verzamelen en gewoon rondhangen en plezier hebben.

Lego Dimensions - Gamescom 2015 hands-on Lego Dimensions - Gamescom 2015 hands-on

Locale multiplayer zorgt voor veel plezier.

Nog een functie die we kennen van eerdere Lego games is de drop-in/drop-out lokale multiplayer. Op ieder moment kan een vriend of vriendin een tweede controller oppakken en een van de personages in je team besturen. Zo kunnen jullie dan samen het verhaal doorspelen of plezier hebben in de open werelden van de game. En net zo eenvoudig kan de vriend of vriendin ook het spel weer verlaten en jou verder laten spelen zonder dat het spel onderbroken wordt.

Natuurlijk wordt het even kijken welke levels er in het starters pack inbegrepen zitten en hoeveel uur aan content deze biedt. Want je snapt wel dat de extra level, personage en fun packs niet zo heel goedkoop zullen zijn. Het blijft natuurlijk bruikbare Lego. Lego Dimensions starter pack komt uit op 29 september en de extra packs zullen hierna langzaam uitgebracht worden. Kun je ook niet wachten? Bekijk dan alvast de trailer hieronder.