De Jedi en Sith worden verslagen in Knights of the Fallen Empire!

In juni van dit jaar werd tijdens de E3 aangekondigd dat Star Wars: The Old Republic eindelijk een nieuwe uitbreiding zal ontvangen. Dit keer draait het verhaal echter niet om de Sith en Jedi, maar juist om een nieuwe factie die vastberaden is om hun gerechtigheid over het universum te verspreiden. Knights of the Fallen Empire is een groots project en tijdens een behind closed doors sessie bij EA Games woonde ik een interessante presentatie bij. Wat kunnen we dit najaar van de game verwachten?

Knights of the Fallen Empire Zakuul knights Knights of the Fallen Empire force

Immortal Emperor Valkorian neemt geen gevangenen…

Er is een grote crisis in het universum. De Republic en de Sith Empire hebben oorlog en te midden deze chaos openbaart zich een nieuwe dreiging. De Immortal Emperor Valkorion, leider van de Eternal Empire is de nutteloze oorlog zat en begint vanaf hun planeet Zakuul aan een offensief. Onder leiding van Thexan en Arcann, de twee zonen van Valkorion, worden zowel de Republic als de Sith Empire aangevallen en voor een groot deel geneutraliseerd. Als speler merk je hier echter niets van, want jij bent ingevroren in carbonite. Na de val van de grootmachten wordt je echter bevrijd door Lana Beniko, een Sith krijger, en zal je het universum moeten redden van de Eternal Empire. Hier begint jouw avontuur!

Knights of the Fallen Empire bevat talloze nieuwe hoofdstukken.

Knights of the Fallen Empire zal als verschillende hoofdstukken worden uitgebracht zodat spelers gedurende een aantal maanden na de release steeds nieuwe content zullen ontvangen. Zodra de uitbreiding in oktober uitkomt kun je meteen aan de slag met de eerste elf hoofdstukken van het nieuwe verhaal, hoeveel hoofdstukken er daarna nog uitgebracht worden was in mysterie gehuld. Inmiddels is bekend gemaakt dat er in totaal zestien hoofdstukken uitgebracht zullen gaan worden. Bioware heeft gelukkig wel aan de spelers gedacht want als je op het moment al een abonnement hebt zal je een gratis level 60 personage ontvangen. Dit betekent dat je de oude content kan overslaan en meteen in de Knights of the Fallen Empire content kan springen. Nieuwe spelers hoeven zich ook geen zorgen te maken, want de hoeveelheid XP die nodig is om van level 1 naar level 60 te spelen is aanzienlijk verhoogd. De oude quests zijn daarnaast ook verbeterd om progressie te verbeteren. Vanaf level 60 zijn er allemaal nieuwe dingen te doen en kan je de verhoogde levelcap van 65 behalen.

Keuzes maken zijn wederom erg belangrijk en bepalen of je meer affiniteit hebt met de darkside of the lightside.

Qua gameplay is er niet veel veranderd. Jouw personage heeft de oorlogen overleefd en wordt gezien als de legendarische held “The Outlander”. Waarom de Eternal Empire je in leven heeft gehouden is nog maar de vraag, maar het is duidelijk dat je een belangrijke rol speelt in de agenda van dit gewelddadige emperium. Keuzes maken zijn wederom erg belangrijk en bepalen of je meer affiniteit hebt met de darkside of the lightside. Daarnaast is het ook weer mogelijk om relaties op te bouwen met de verschillende personages die je tegenkomt. De verleidelijke Lana is hier bijvoorbeeld eentje van. De combat ziet er nog hetzelfde uit, maar gaf me niet het gevoel dat je als een krachtige Jedi (of Sith) door het leven gaat. Iets wat ik de eerste keer dat ik de game speelde wel heel erg voelde. Hoe de game daadwerkelijk speelt zal helaas in oktober pas duidelijk worden.

Immortal Emperor Knights of the Fallen Empire

 

Grafisch had ik veel meer van Knights of the Fallen Empire verwacht.

Het eerste wat aan de demonstratie opviel waren de matige graphics. Het zag er naar uit dat de in-game graphics inmiddels enorm verouderd zijn of de demo gespeeld werd op een crappy pc. Dit laatste lijkt me echter niet het geval. Wie gaat er nou naar een van de grootste game conventies ter wereld om een spel te tonen op een ondermaatse PC? Textures waren alles behalve gedetailleerd en de lichteffecten vielen ook enorm tegen. De verschillende personages misten ook iets en tijdens het spreken ben ik er bijna zeker van dat de lipsynchronisatie niet helemaal goed werkte. Een uitbreiding als Knights of the Fallen Empire moet het daarom denk ik vooral hebben van het verhaal, maar het oog wil toch ook wat? Nou maar hopen dat de graphics er in oktober beter uit zien.

Knights of the Fallen Empire geeft me twijfels…

Het is heel erg moeilijk in te schatten of deze nieuwe uitbreiding nieuw leven zal kunnen blazen in Bioware’s MMORPG. Het verhaal lijkt me ijzersterk, maar qua gameplay en graphics is Knights of the Fallen Empire op dit moment erg ondermaats. Een geweldige trailer is simpelweg niet genoeg om deze game succesvol te maken en ik heb ook een beetje mijn twijfels over de keuze om verschillende hoofdstukken uit te brengen. De tijd zal het echter leren en in oktober kunnen we pas echt bepalen of The Force krachtig is in Knights of the Fallen Empire!