Just Cause 3 is de meest over-the-top sandbox game die je ooit hebt gespeeld!

Daar stond ik dan, ijverig en redelijk hyped up. Het was namelijk bijna tijd om aan de slag te gaan met Just Cause 3, een van de vele titels die Square Enix naar Gamescom 2015 had meegenomen. Was het waar wat ze op de E3 lieten zien? Kan je als speler op talloze manieren een pad van chaos en vernietiging achter je laten? Wat voor gekke dingen mochten we vorige week uitproberen?

Just Cause 3 Just Cause 3 parasailing

De Just Cause 3 demo bood spelers geen vrijheid…

Het eerste wat meteen opviel aan de Just Cause 3 demo was de afwezigheid van de open wereld. Er waren namelijk slechts een viertal losse missie te spelen, wat een enorme teleurstelling was. In de marketing campagne van Square Enix wordt constant uitvoerig aandacht besteed aan de vrijheid die je als speler hebt en dan wordt je opgezadeld met twee “destruction frenzy” missies en twee “wingsuit” missies.

In de eerste missie werd je op een toren gedropt en moest je zo snel mogelijk schade aanrichten met een rocket launcher. Radarschotels, torens, explosieve tonnen, alles moest kapot om een hoge score te bemachtigen. Was het leuk? Tot een zekere hoogte wel, maar na een paar pogingen begon het toch wel saai te worden. Er was ook nooit zichtbaar dat je op een punten totaal na iets kon verdienen met het behalen van de high score. Wat had de game nog meer te bieden? Een soortgelijke missie waarin je in een tank kon rondrijden en schade mocht aanrichten. De tank besturen was een ramp en voelde alles behalve soepel. Verder was de missie doelstelling ook weer zo simplistisch als maar kan…blaas dingen op met je kanon. Niet echt indrukwekkend dus.

Het eerste wat meteen opviel aan de Just Cause 3 demo was de afwezigheid van de open wereld.

Gelukkig was er nog een beetje hoop. De demo bevatte immers nog een tweetal missies waarin je gebruik kon maken van de wingsuit. Kennen jullie de game Pilotwings nog? Hier deed het me heel erg aan denken. Het was de bedoeling om door een bepaald aantal ringen te vliegen zonder de grond te raken en zo veel mogelijk punten te halen. Er waren verschillende routes mogelijk en het was erg uitdagend om de juiste hoogte en snelheid te behouden om perfect door het midden van elke ring te vliegen. Toch was dit niet genoeg om een goede indruk te krijgen van de game. Bij Just Cause 3 zou juist de open wereld de show moeten stelen. Een gemiste kans dus.

Just Cause 3 tank

Indrukwekkende ontploffingen en een prachtige zee!

Als er iets is wat Just Cause 3 erg goed aanpakt zijn het wel de explosies in de game. Door bepaalde dingen op te blazen ontketen je ketting explosies die je beeld vullen met indrukwekkende oranje en rode effecten, afgemaakt met overtuigende dikke zwarte wolken. Daarnaast zie je ook nog brokstukken van de objecten die je opblaast langs je vliegen. Het kleine gedeelte wat we van Just Cause 3 hebben gezien zag er erg gedetailleerd uit en vooral de prachtige groene zee valt erg op. Ontploffingen bulderden overigens ook met veel overtuiging door de Triton headset, wat natuurlijk altijd een positief iets is.

Just Cause 3 is een game met potentie.

Zelfs na de matige speelsessie ben ik er toch van overtuigd dat de game erg veel potentie heeft. In je eentje een dictator trotseren op de meest gestoorde manieren is al een genot op zich. De gameplay is erg divers en als speler heb je helemaal zelf in de hand hoe je het aan wilt pakken. Grafisch gezien ziet de game er goed uit en kan er nog genoeg aan de game gesleuteld worden. Het is nu enkel afwachten hoe het eindproduct de studio verlaat.