Afgelopen week hebben we Sjoerd geïnterviewd. Hierin hebben we hem een aantal vragen gesteld. Vandaag interviewen we Rick. Hij is samen met Sjoerd founder van Kijk-online.com.

Wat heeft je geinspireerd om een website over gamen te lanceren?

Eigenlijk was de inspiratie de Battlefield 3 clan die ik samen met Sjoerd opstart had. De clan ging steeds beter lopen en de leden vroegen op een gegeven moment om meer. Het begon met een simpel forumpje waar later nieuws op gezet werd. Zowel bij Sjoerd als bij mij groeide toen het idee en de droom om een gaming website op te zetten. We zijn nu een jaar verder; hebben mensen zien komen en gaan, hebben de lay-out van de site zien veranderen en hebben de gamewereld goed leren kennen. Ondanks dat we pas een jaar bestaan heb ik het idee dat we echt al tot de vaste kern websites behoren.

Welke struikelblokken heb je ondergaan tijdens het lanceren van deze game community?

Bekendheid. Dat woord is het eerste wat mij te binnen schiet. Het maakt niet uit hoeveel posts je op je website zet; als er niemand komt leest ook niemand je nieuws. Hetzelfde geld voor community; het maakt niet uit hoeveel je voor de community doet als er niemand in die community zit. Sjoerd was daarachter de drijvende kracht omdat hij op de een of andere manier telkens wist hoe we de mensen konden bereiken. Als tweede schiet het woord tijd bij mij naar binnen. Je kan namelijk maar zoveel doen op een dag en altijd heb je het gevoel tijd tekort te komen. Ook is het zo dat je moet opletten dat je de site niet als een sprint ziet, maar als een marathon. De aanhouder wint en dat blijkt wel met www.kijk-online.com

Waarom moeten gamers naar kijkonline?

Kijk-online.com is een open website. Een member van de site kan en mag altijd zijn mening laten horen, een blog inleveren, review schrijven etc. Wij denken dat wij daarin verschillen van andere sites. Wil je een clan opzetten met de clan-tag KIJK? Geen probleem. Ook dit is een feature die je bij weinig sites ziet, zo hebben we dus een clan voor Battlefield 3, FIFA13, SIM City en Call of Duty: Black Ops 2. Wil je als gamer dus bij een open gaming website waar je niet tegen een blok van professionaliteit oploopt, dan moet je bij ons wezen.

Waarom hou je zelf zo van gamen?

Gamen is voor mij deels een vlucht uit de werkelijkheid van de dagelijkse beslommeringen; is het niet geweldig om een keertje met een pijl en boog een draak neer te schieten in plaats van naar ‘weet ik veel’ op rtl4 te kijken? Deels is het echter ook een vorm van sociaal contact; mijn vrienden wonen een stukje van mij af en dus ga ik in de avond niet een bakkie doen. Daar hebben zij, na een dag hard werken, ook geen zin in namelijk. Wat wij wel graag doen is even bij kletsen over de mic terwijl we gamen.

Wat gebeurd er allemaal op het kijkonline forum?

Op het forum van kijk-online.com mogen mensen hun eigen topics aanmaken. Er wordt dus gebabbeld over van alles. Auto’s, koffie automaten en natuurlijk games; alles komt aan bod. We hebben zelfs een soort ruil/verkoop sectie op de site waar mensen hun games kunnen ruilen en verkopen. Dit gaat echter wel volledig buiten kijk-online.com om natuurlijk, de verantwoording ligt bij de leden zelf.

Hoe zie jij de toekomst van gamen?

Dat is een moeilijke vraag. Gamen is een steeds groter fenomeen in onze samenleving. Wanneer een persoon zegt niet te gamen vraag ik diegene altijd of hij apps op zijn mobiel heeft staan. 9 van de 10 keer hebben ze een spelletje op hun mobiel staan. Bijna iedereen gamed dus tegenwoordig. Het gamen zal nog verder integreren in de samenleving door middel van 3D en augmented reality. De bugetten van de grote ontwikkelaars zullen alleen maar toenemen en de huidige generatie ouders zijn ook al volop aan het gamen. Over tien jaar zie ik kleinkinderen die met hun opa tijdens het gamen hun week bespreken, huismoeders/vaders die op hun mobiel tijdens het koken aan het gamen zijn etc. Sky is the limit zeggen ze…

Wat zijn jullie doelstellingen voor het komende jaar?

De doelstellingen van kijk-online.com zijn erg helder. In 2013 gaan we nog bekender worden in de gaming industrie en een stappenplan ligt al klaar. Nu al zien we een grote toename van bezoekers naar onze site. Via de clan’s en de hoge google rating die kijk-online.com heeft, blijven de cijfers qua unieke bezoekers stijgen. Ook de ontwikkelaars weten steeds beter wie we zijn en daar plukken wij de vruchten van.

Helaas zal ik kijk-online.com per 01 mei gaan verlaten. Doordat ik mijn prive leven, mijn andere baan en kijk-online.com niet kan combineren, zal ik dus helaas afstand moeten nemen. Kijk-online.com is een jaar lang mijn lust en mijn leven geweest en ik zal het team dan ook zeker niet vergeten. Gelukkig zijn de andere collega’s bij de website, Nicky en Berend en Sjoerd, samen een dusdanig team dat ik met een gerust hart alles aan hun kan overlaten.