Een woman-to-woman talk met Jen Gordy over haar carrière bij Carbine Studios.

Soms kom je iemand tegen die iets zo stoers doet dat je alles over ze wilt weten. Bijvoorbeeld als je vanuit Kijk-online.com opeens tegenover Jen Gordy zit, de Lead PvP Designer bij Carbine Studios. Misschien heb je wel eens van ze gehoord, ze zijn de makers van WildStar. Lees hier het woman-to-woman gesprek tussen PerziaN en Jen over haar carrière bij Carbine Studios.

Even kort over de game WildStar…

WildStar is een science fiction MMORPG die plaats vindt op de fictieve planeet Nexus. Het verhaal gaat zo: Een mysterieus en hoog ontwikkeld ras, genaamd de ‘Eldan’, heeft technologische kennis en geheimen op de planeet achtergelaten en is zonder enig spoor verdwenen. Zo, nu ben je helemaal bij. Dus later we verder gaan.

Where it all began

Niet heel anders dan de meeste gamers die we tegenkomen begon ook Jen Gordy op een heel vroege leeftijd met gamen. Inmiddels is ze 35 jaar en haar eerste herinnering is de Commodore 64 waar ze vooral dart- en autospellen speelde. Je had in die tijd eenmaal zo weinig keus. Maar Jen vond het ontzettend leuk om role playing games te spelen. Met PlanetSide, een MMO first-person-shooter video game van Sony Online Entertainment, is ze steeds meer de wereld van MMO ingekropen.

“Het was een gaaf spel, maar je moest echt onderzoek doen met behulp van hele boekwerken om de game te kunnen spelen.” Welke games speelde Jen nog meer? “Sonic en Tails was echt leuk om samen met mijn zus te spelen. The Realm Online ofwel ‘The Realm’, The Forgotten Realms, The Bard’s Tale, dit zijn favorieten van mij. Ik ging helemaal op in de RPG’s. Ik kocht zelfs een computer voor mijn studie, maar bleek vervolgens mijn pc alleen te gebruiken om te gamen.”

Herkenbaar verhaal bij veel dertigers en veertigers. De meeste pc’s waren toen bedoeld voor dingen als (school)werk. Denk eens terug aan de eerste keer dat je een goede pc in bezit had en dus eindelijk (stiekem) je favoriete games kon gaan spelen. “Toen ik eindelijk een betere pc had speelde ik EverQuest en Star Wars Jedi Knight: Dark Forces. Deze titels namen me steeds meer mee in die wereld. Ook bijvoorbeeld X-COM. Ik kreeg langzaam aan sociale contacten met andere gamers en kwam in een guild terecht.”

Grappig hoe dingen gebeuren in het leven. Jen ging steeds meer op in de gamewereld. “Op een gegeven moment speelde ik Dark Age of Camelot, dit is a 3D medieval fantasy MMO, en ik deed activiteiten voor de fanpage van deze game. Daardoor ontmoette ik iemand die bij een gamebedrijf werkte en ik vertelde hem dat ik op zoek was naar werk. Mijn achtergrond was Computer Science en ik wilde programmeren. Maar ik kwam maar niet aan het werk. Bijvoorbeeld omdat ik te ver weg woonde van de organisaties waar ik bij solliciteerde. Maar mijn contactpersoon had mijn gegevens doorgegeven aan de Customer Service Manager van het bedrijf. Ook al betaalde deze baan toen nog erg weinig kon ik het samen met mijn man het toch nog redden.”

Werken bij Carbine Studios

Begonnen bij een Customer Service afdeling en inmiddels werkt ze bij Carbine Studios aan WildStar. Daar willen we natuurlijk alles over weten. “Ik ben Lead Designer voor de PvP in Wildstar. Ik heb ook andere dingen gedaan binnen Carbine Studios, zoals bijvoorbeeld werken aan de verschillende Classes van de character in de game. Maar PvP vond ik toch echt leuker. Ik ben verantwoordelijk voor alle core PvP systemen. Of het nu gaat om Experience Points in de game distribueren, over de arena’s of over de battle ground.”

Wanneer je met Jen spreekt over haar werk, dan voel je haar passie voor gaming en haar functie bij Carbine Studios. Vrolijk vertelt ze: “Mijn man is ook gamer. Later is hij ook bij Carbine Studios gaan werken. De gamewereld is klein, dus de kans is groot dat je bij dezelfde bedrijven werkt. Zolang hij niet in mijn afdeling zit, vind ik alles goed.” Hier een leuk weetje: Toen Jen nog studeerde woonden zij 3 uur van haar man af. De virtuele wereld was daardoor ideaal voor dit koppel. Urenlang brachten zij online tijd met elkaar door en speelden ze bijvoorbeeld samen Star Wars. Wat een schattig verhaal! Maar even terug naar Jen’s carrière.

Hoe maak je van je hobby je baan?

“Ik ben niet begonnen waar ik nu zit, ik ben eigenlijk omhoog gegroeid binnen de organisatie. In mijn afstudeerrichting waren van de 100 personen naast mij maar 2 andere vrouwen. Het bedrijf waarin ik begon was destijds vrouwvriendelijk en ik kon daar aan de slag. Wat moet je doen als je in de gamewereld wil werken? Begin ergens, start in een gamewinkel of ga de programmeerrichting op. Je moet initiatief tonen. In de gamewereld is iedereen gepassioneerd, het is dus niet alleen maar werk. Je moet gepassioneerd zijn over de producten. Vaak gaat het niet eens zozeer om je opleidingsachtergrond. Want binnen ons team zitten er mensen die vanuit verschillende richtingen bij de game zijn terecht gekomen. Bijvoorbeeld uit de horeca. Vooral toen in de tijd dat veel gameopleidingen niet eens bestonden. Ik neem zelf ook mensen aan met en zonder de juiste papieren. Het gaat er om wie je voor je hebt.

Natuurlijk moet je heel hard vechten om te komen waar je wilt zijn. Dit geldt voor iedereen. Er zijn weinig mensen die vanaf het begin starten met hun droombaan. Dit geldt natuurlijk ook voor Jen. Toch vindt Jen dat ze geluk heeft gehad. “Ik had best wel veel steun in mijn omgeving toen ik in de gamewereld begon. Nu heb ik ook de zelfverzekerdheid om in gesprek te gaan met anderen en van mezelf te weten dat ik weet waar ik over praat.”

Bij Carbine Studios hebben wij ook een aantal toffe vrouwelijke collega’s. In de MMO wereld zijn er best wel wat vrouwelijke developers, producers, designers, content designers. Wij doen zelfs lunches with the girls. We hebben elkaars ‘backs’ en vinden het niet intimiderend om tegen de mannen in te gaan. De gamingwereld wordt al overheerst door mannen. MMO heeft zoveel wat interessant kan zijn, ook voor vrouwen. Graphics, Community, PR, System Design. Bij Madden NFL ken ik bijvoorbeeld ook een vrouwelijke game designer. We zitten eigenlijk overal. En aan iedereen die dit interview leest: Ladies, zoek elkaar op. Vorm een groepje en ga eventueel je eigen game maken. Mannen doen dat ook zonder eerst te vragen, dus waarom zou jij niet experimenteren en mensen laten weten wat je dromen zijn?”

Tot zover dus ons gesprek met de inspirerende Jen Gordy en haar motiverende woorden. Wil je meer weten over de game waar Jen aan werkt, kijk dan op de website van WildStar. En mocht je WildStar al gespeeld hebben of zelf plannen hebben om in de gamingwereld te werken, laat dan een comment achter hieronder!

Foto Jennifer Gordy: www.wildstar.de