Interview met Design Producer Stephan Frost

Dag lezers! Yumi en Perzian hier. Half mei gingen we voor Kijk-Online naar een presentatie van Carbine Studios over de MMO game WildStar. Na de presentatie kregen we de gelegenheid om de game te proberen en een interview te houden met Design Producer Stephan.

Misschien heb je zijn stem gehoord in de DevSpeak-video’s voor Wildstar. Dit zijn filmpjes die uit worden gebracht om je een beeld te geven van de game. Stephan is grappig, charmant en erg enthousiast over de game. Ondanks dit alles gingen we, bewapend met vragen, de strijd met hem aan. Show no mercy!

Weer een MMO?!

We vielen met de deur in huis en vroegen wat WildStar zo anders maakt dan andere MMO’s. Stephan antwoordde eerlijk dat WildStar veel raakvlakken zal hebben met andere MMO’s. Toch bevat de game een paar unieke dingen. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Double Jump’. Wel grappig toch?

Maar even serieus. Een van de belangrijkste punten die hij opnoemde is toch echt het Path-systeem waardoor je als speler bepaalt hoe je de game wilt beleven. Je kiest een echt ‘pad’ om te spelen als Soldier, Explorer, Settler of Scientist.

Paths?

Heb je veel vragen over het Path-systeem? Wij ook! Dit is wat je in ieder geval móet weten. Jouw gekozen Path heeft invloed op hoe je XP krijgt door de hele game, en ook hoe je met andere gamers samenspeelt. Als voorbeeld noemen we de Settler.

De Settler maakt gebouwen die door alle spelers gebruikt kunnen worden. De Settler krijgt in ruil hiervoor XP per bezoeker of gebruiker van zijn bouwwerken. Denk bijvoorbeeld aan een bar of een Buff-pilaar. Daarnaast kun je als Settler een bestaande stad daadwerkelijk veranderen!

Maar is het mogelijk om met spelers die een andere Path hebben gekozen samen te spelen? Dit kan heel goed. Wel krijg je XP voor opdrachten die bij jouw Path horen. Om samenwerking interessant te maken krijgen je teamgenoten ook een beetje XP. Bijvoorbeeld: een Explorer in je team scant een nieuw soort kristal voor XP. Zonder enige inspanning krijgt jij daar ook een beetje XP voor. Easy Peasy!

Welk betalingsmodel?

Uiteraard hebben we vragen gesteld over hoe het betalingsmodel gaat zijn voor WildStar. Geloof ons, we stelden de vraag op verschillende manieren, maar Stephan weigerde hier een antwoord op te geven. Logisch ook, hij heeft hier natuurlijk geen toestemming voor vanuit de organisatie. Erg gerustgesteld werden we er niet van. *Hyperventilatie*

Wel kon hij ons blij maken met het bericht dat WildStar absoluut geen ‘Pay to Win’ game gaat worden. Als we heel stil zijn horen we de MMO-community nu opgelucht adem halen. Zo voelden wij ons toen namelijk ook. Maar toen we probeerden meer informatie te krijgen over de akelige ‘Free to Play’ geruchten, hield Stephan vol dat hier nog geen beslissing over genomen is. En dat alles wat wij online lezen speculaties zijn. We moeten het dus afwachten.

Alleen PC of ook Mac?

Tot nu is alleen bekend dat WildStar aangeboden zal worden voor de PC. Toen we vroegen of de game ook voor Mac zal worden aangeboden, liet Stephan ons weten dat hij dat zelf erg graag zou willen. Maar dit zou alleen wat verder in de toekomst mogelijk kunnen worden gemaakt. Voor nu hebben ze bij Carbine Studios nog hun handen vol met de game.

Op de vraag wat wij door moesten geven aan onze vrouwelijke lezers antwoordde Stephan:

‘We just want them to know we love them and we want them to play our game. We’ve built the game with them in mind. But not just them, we want everybody to play WildStar, because we believe that it is an awesome game.’

Tot zover ons artikel over WildStar. Binnenkort volgt een artikel waarin je meer leest over onze indrukken van de Beta versie. As always, Yumi and Perzian are at your service! Goodbye for now!