Kijk-Online sprak met Anthony Cardahi, Creative Producer bij Deep Silver, over Escape Dead Island

Wie kent hem niet, de Dead Island game die in 2011 uitkwam maakte mede door een ontzettend gave trailer veel indruk op zombie liefhebbers over de hele wereld. Inmiddels is bekend dat ook Fatshark bezig is met een game voor de Dead Island reeks. Maar dan nét even anders. Escape Dead Island is een survivalmysterie met een artwork wat je in Comic Books tegenkomt. Qua tijdlijn lijkt deze game zich af te spelen tussen de eerste Dead Island game en Dead Island 2 die in 2015 uitkomt. Escape Dead Island lijkt ons in eersts instantie een kleine spin-off van de serie, maar wat kunnen we nog meer over de game te weten komen? Gelukkig mochten we bij de zelfbenoemde ‘highly trained professional’ Anthony Cardahi, Creative Producer bij Deep Silver, met al onze vragen terecht.

Waarom nou een avonturengame?

Escape Dead Island gaat over een jongen Cliff Calo die op een eiland Narapela belandt en langzaam op ontdekking uitgaat om de oorzaak van de zombie-uitbraak te vinden. De game is totaal anders dan de andere Dead Island games. Wat dachten jullie nu precies? Laten we een avonturengame maken en dan maar voor een zombie thema kiezen?

“Nee, zeker niet. Het Dead Island universum was aan het groeien, vooral als je kijkt naar hoe de infectie zich verspreidt in de verschillende delen van deze game. De oorsprong van dit project was dat we een universum aan de spelers wilden overbrengen die samenhangend was met de andere games. We wilden meer achtergrondinformatie geven. Nu staan Dead Island games niet per definitie bekend om de narratieve aspecten. Het verhaal van een game staat voor zombiefans niet bovenaan de lijst, het is voornamelijk het vermoorden van zombies die voor voldoening zorgt. Maar we wilden met Escape Dead Island alles om het zombie bashen heen samen laten komen. Een aparte game leek ons daar de mooiste aanpak voor. Dat was het achterliggende idee. Daarna zijn we ons gaan verdiepen in hoe we de gewenste gevoelens konden over laten komen bij spelers. Het moest origineel zijn, we wilden geen tweede The Walking Dead zijn. We zijn inspiratie gaan halen bij Lost, Memento, Eternal Darkness en vonden dat een originele en zeldzame benadering van het zombie genre. Het is weer eens wat anders voor de zombie fans. Het is een ‘ervaringsgerichte game’.”

Dus jullie idee was om een ‘ervaring’ neer te zetten en het verhaal vanaf een andere kant benaderen. En de volgende stap was een comic stijl avonturengame over een puber op een zonnige eiland?

“Haha! Persoonlijk had ik nooit verwacht dat we zo’n game zouden maken als ik niet zelf in het proces had gezeten waar we onze intenties om gingen zetten in een game. Ik had absoluut geen kant en klaar beeld in mijn hoofd dat we dit gingen maken. Het idee is gaandeweg gevormd. Los van de art styles en de unieke aanpak van dit genre vind ik dat het voor zombiefans erg leuk is om de ervaring zo te benaderen. Het gaat nu niet alleen om zombie bashen dus, je ervaart een verhaal en Cliff brengt je echt in zijn wereld. We willen dat je als speler in een staat van geïnteresseerd maar erg verward verkeert. Verder is de game volgens ons aantrekkelijk voor breder publiek, vooral omdat je te maken krijgt met insanity en wat voor een effect de game heeft op de charachter. De game is vol met contrasten, niet alleen qua kleur, maar ook de omgeving. Je bent in een zonnige omgeving waar iets duisters zich afspeelt.”

A story within a story

Cliff bevindt zich in Escape Dead Island op het eiland Narapela, dat deel uitmaakt van de Banoi-archipel. Dit is dezelfde locatie als de stand alone expansion uit 2013, Dead Island: Riptide. Wat kun je ons vertellen over deze locatie en de keuze om de game hier te laten afspelen.

“De locatie waar Cliff zich bevindt is gekozen omdat er een algemeen idee achter zit. Het heeft te maken met de rest van de games en het verhaal wat daar overheen ligt. Het eiland is van een rijke ondernemer die verschillende bedrijven op zijn naam heeft staat. En een paar laboratoriums waar veel experimenten plaats hebben gevonden. De natte droom van elke samenzweringstheoreticus dus. De dingen die Cliff aan het onderzoeken is hebben nauw verband met wat er is gebeurd op Riptide en ook met het verhaal van Dead Island 2.” Meer informatie over de link tussen deze twee games mag Anthony ons helaas niet geven. Hoe minder hij ons vertelt over de individuele aspecten in de game, des te meer voor gamers om zelf te ontdekken vindt hij.

Ok, er is een Dead Island universum en elke game geeft hints en maakt een link met het groter verhaal. Maar, zeg nou zelf. Denk je dat dat verhaal bij de spelers overkomt?

“Jazeker. Binnen de games zelf is het verhaal in ieder geval logisch. Daarnaast merken we dat spelers tijdens het spelen een globaal idee krijgen van wat er is gebeurd en redelijk in de buurt komen van de waarheid. Voor echte Dead Island fans zijn er genoeg raakvlakken en links tussen de games om het grotere verhaal erachter te ontdekken. Dus hoe meer je speelt, des te meer hints je tegenkomt en nieuwe verbanden kan leggen tussen de verhalen in de games.”

Genoeg over het grotere verhaal erachter. Terug naar deze game. Is het verhaal vooraf vastgesteld of heb je als speler een keus hoe je de game doorloopt?

“De game heeft voornamelijk een lineair verhaal, wel kies je zelf hoe je situaties aanpakt. De game biedt iets wat voor verschillende gamers aantrekkelijk is. Er gebeurt om Cliff heen veel. Maar ook binnen in hem, de psychologische kant van Cliff, is als speler helemaal te volgen. Waar hij vandaan komt, zijn relatie met zijn vader, tot aan hoe deze nieuwe situatie hem verandert als persoon.”

Tot zover ons gesprek met de grappige Anthony van Deep Silver. We hebben ontzettend genoten tijdens het interview en hebben een beetje een beeld kunnen krijgen van Escape Dead Island. Naast ontzettend mooie artwork lijkt er veel tijd gestoken te zijn in het verhaal en in de psychologie van Cliff. Escape Dead Island komt in de herfst dit jaar uit en is dan te spelen op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Mocht je Escape Dead Island hebben gespeeld, dan zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaring. Wij kijken in ieder geval uit naar deze game.