Michal Stec van CD Projekt RED vertelt over The Witcher 3

Tijdens Gamescom hebben we ontzettend veel gepassioneerde ontwikkelaars gesproken. Een van mijn favoriete gesprekken was met de charmante Michal Stec, de Art Designer van The Witcher 3: Wild Hunt. Lees hier het interview over deze ontzettend grote game die op 24 februari 2015 uitkomt.

Het verhaal van Geralt gaat verder…

The Witcher 3: Wild Hunt is een vervolg op het verhaal van de vorige games en draait om het leven van Geralt of Rivia. Het verhaal van The Witcher is gebaseerd op de boeken van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski. Fans van The Witcher die de eerdere games hebben gespeeld zullen al bekend zijn met het verhaal en de sfeer van de game. Maar hoe zit het met nieuwkomers? Is het verhaal wel laagdrempelig en duidelijk genoeg voor ze? We vroegen het aan Michal.

“Het verhaal van The Witcher 3 is vrij onafhankelijk. We hebben veel tijd geïnvesteerd in dat aspect van deze derde game. De gamers krijgen op een duidelijke en begrijpelijke wijze een introductie tot het verhaal van The Witcher. Natuurlijk raad ik zelf als gamer aan om de eerste twee games ook te spelen. Dat zeg ik als fan van Witcher en omdat ik weet dat je dan meer personages in de game herkent van de vorige delen. Maar het is absoluut geen must.”

Michal was zelf altijd al een The Witcher fan. Want tijdens ons gesprek kwamen we erachter dat Michal de games al speelde voordat hij voor CD Projekt RED ging werken. Fantastisch, dat je mag werken aan het vervolg van een van je favoriete games. Dat vindt Michal ook en zet veel geluk gehad te hebben.

“In de Wild Hunt, dit is het laatste deel van het verhaal van Geralt, gaat het om het afronden van een paar zaken in zijn leven. Wat ik zelf leuk vind is de focus op hem en hoe hij omgaat met situaties. Je kan als speler invloed uitoefenen op hoe hij zijn leven inricht. De vraag is dan: Hoe loopt het nu met Geralt af? Eindigt hij alleen of met iemand samen?”

Een ontzettend grote open wereld.

Er wordt veel gesproken over de grootte van de open wereld in Wild Hunt. Maar hoe groot is het eigenlijk? Gelukkig zijn we in gesprek met de Enviroment Art Producer en Level Design Producer.  “Het is moeilijk om aan te geven hoe groot het is. We schatten 35 keer groter dan The Witcher 2. De wereld in de game ontdekken gaat dan ook veel tijd kosten. Je kan als speler in principe iedere richting op gaan wanneer je maar wilt.”

Heeft zo’n grote wereld dan geen nadelige gevolgen voor de speler? Je zou maar als speler bijvoorbeeld uren lang rond moeten gaan reizen. “We hebben zeker een risico genomen door te kiezen voor een grote open wereld bij een Storybased RPG. We willen dat je het verhaal ontdekt terwijl je tegelijkertijd vrij rondloopt. We geven je uiteraard de tools om dit te doen. Je kan paardrijden, zeilen, zwemmen, duiken, klimmen of gebruik maken van Fast Travel. Dat betekent dat je op de kaart een plek aanklikt waar je eerder geweest bent of waar je over hebt gehoord. Doormiddel van Fast Travel teleporteer je dan daarheen.”

The Witcher 3 wereld

Er is dus veel te ontdekken als je daarvan houdt. Maar hoe helpen de quests je als speler te motiveren dat ook echt te doen? “Er is bijvoorbeeld een intiem verhaal met vrouwen in de game. Deze vrouwen vormen een deel van Geralts leven en vormen een reden om hem naar andere plekken te laten reizen. Je hebt geen ‘haal op en lever af’-achtige quests. Daar zijn we allemaal wel moe van. Nee, er is altijd wel een emotioneel aspect gebonden aan datgene wat je gaat doen. Bijvoorbeeld dat je vrienden in de problemen zitten en je ze moet gaan helpen.”

Dat klinkt goed. Wij zien het namelijk ook niet zitten om als postbode gebruikt te worden. Hoeveel uur gameplay schatten jullie dat de game bevat? “We schatten voor de main questline ongeveer vijftig uur gameplay in. Al het overige wat je kan doen, dus dingen die buiten het verhaal vallen zal nog een keer ruim vijfftig uur gameplay kosten. Dat is honderd uur. Dat is best veel.”

De Schools of Witcher Art en Loot

We zijn gamers, dus we moeten het weten. Hoe zit het met de loot in de game. Hoe kom je aan je wapens en armor? “Er is een heleboel loot. Bijvoorbeeld Witcher zwaarden en Witcher armor die je vindt op specifieke locaties of bijvoorbeeld tijdens een Treasure Hunt. En je kunt items upgraden. Er zijn verschillende Schools voor Witchers die allemaal betrekking hebben tot een bepaald dier, zoals The Cat School of The Bear School van the Witcher Arts. Elk armor piece helpt verschillende Schools van Witchers verder te komen. Ze zijn geschikt voor verschillende stijlen van combat. Maar in het algemeen is onze benadering in de open wereld gericht op monster hunting. Je vindt aanwijzingen en ontdekt op wat voor een monster je aan het jagen bent. Loot of ingrediënten voor potions die je dan vindt helpen je om je voor te bereiden op een gevecht.” Michal laat ons ook weten hoe je nog meer loot kan vinden. Zijn tip is: ga ook duiken. Want zelfs onder water vind je loot die je kan helpen.

The Witcher 3 Monsters

Komt Wild Hunt de spelers van The Witcher 2 tegenmoet?

“The Witcher 2 fans die op de PC spelen kunnen hun saved games meenemen naar The Witcher 3. Deze saved games hebben invloed op het verhaal in deze nieuwe wereld. We kunnen dan namelijk terugzien welke keuzes ze in het verleden hebben gemaakt. Dus hoe je The Witcher 2 hebt afgerond heeft invloed op het verhaal in deze game. We willen dit uiteraard ook voor andere platforms, maar dat is nog niet mogelijk vanwege de technische belemmeringen. De nieuwe game is voor de Next Gen consoles ontwikkeld. En dat is een stuk lastiger om te realiseren. Die spelers krijgen wel vragen over de vorige game in de vorm van een dialoog. Hun antwoorden hebben vervolgens invloed op het verhaal.”

Dus PC gamers kunnen hun gesavede games meenemen naar The Witcher 3. Cool. Is er bij het ontwikkelen van de game ook rekening gehouden met de verschillen tussen de consoles? Bijvoorbeeld de touchpad op de PlayStation 4 Dual Shock controllers, Kinect of Move? “Onze hoogste prioriteit was dat de game hetzelfde wordt ervaren op alle platforms en door alle gamers. We hebben daarom niet gekozen voor gesegregeerde features op verschillende devices. Nóg niet in ieder geval.”

Leveling vs. difficulty modes?

Hoe zit het met de moeilijkheidsgraad van de game? Zijn er verschillende levels of difficulty modes? “Het verschil in moeilijkheid zie je terug bij de monsters. Deze schalen niet met je mee. Je kan er dus voor kiezen op verschillende plekken in de wereld monsters te lijf te gaan die een andere moeilijkheidsgraad hebben. Als je nog niet goed bewapend bent, dan kun je in het begin in de moerassen moeilijke monsters tegenkomen. Het is aan jou als speler hoeveel uitdaging je gaat opzoeken. Je wordt steeds sterker en er is een learning curve. In de prologue leer je hoe je de game speelt, maar er zijn uiteraard ook verschillende modes. Sommige spelers willen bijvoorbeeld eerst het verhaal ervaren op Easy Mode en gaan vervolgens zichzelf steeds meer uitdagen.”

Het vrouwelijk schoon in Wild Hunt

Geralt is zoals we zeiden de held en in het verhaal komen nogal wat vrouwelijke personages voor. We willen daar natuurlijk meer over weten. “Er zijn veel vrouwelijke personages in de game. Er is dus geen vrouwelijke main character, maar alle dames in de game hebben invloed op het verloop van het verhaal. Bijvoorbeeld door hoe je met ze omgaat. Je moet daar wel voorzichtig mee zijn. Stel je maakt een paar vrouwen boos, dan ga je dat verderop in de game wel merken. Mijn favoriete vrouwelijke personage is Ciri. Ze is de geadopteerde dochter van Geralt. Ik hou van haar onafhankelijk en haar sterke karakter. Je ziet haar even in de trailer van The Witcher 3. Ze is’the girl with the ashen hair’. Meer ga ik niet over haar vertellen, want ik wil geen spoilers weggeven. Het is veel leuker om zelf de personages te ontdekken.”

The Witcher 3
Goed, sterke vrouwelijke karakters. Maar hier een gemene vraag. The Witcher games staan niet bepaald bekend als ‘vrouwvriendelijk’. “Dat klopt, in het verleden kregen we te horen dat vrouwen niet erg goed behandeld werden in de game. Er waren issues in eerdere games dat er niet respectvol wordt omgegaan met vrouwen. Het is goed om dat te benoemen, hier moet inderdaad over gepraat worden, maar er is meer dan alleen dat. Want daarnaast zijn er wel nogal wat sterke vrouwelijke rollen in de game die weer een heel ander beeld geven.”

Michals persoonlijke favorieten

Oké, als (vrouwelijke) gamer ben ik om. Maar er is veel meer te beleven in The Witcher 3 die we nu niet besproken hebben. Uiteindelijk zijn we ook erg benieuwd naar Michal’s beeld van de game. Wat is zijn absoluut favoriete aspect aan de game? “De game is uitgebreid. Er zijn zoveel aspecten die verschillende gamers leuk vinden. Mijn advies is om gewoon de wereld in te gaan zonder enige verwachting en te ontdekken wat jij leuk vindt om te doen. Voor mij als Environment Art Producer zijn natuurlijk de visuals, de mooie uitzichten en de dag- en nacht cyclus fantastisch. We moesten ervoor zorgen dat de game er geweldig uitziet, ongeacht of het dag, middag, zonsondergang of nacht is. Dat zorgt ervoor dat de game realistischer wordt ervaren.” We blijven even nagenieten terwijl Michal vol passie doorvertelt over de verschillen in de game als je deze overdag of ‘s nachts speelt. Verschillende dagdelen en weersomstandigheden brengen nieuwe activiteiten en zorgen steeds voor een andere beleving bij de speler. Volgens Michal genoeg redenen voor ons om de game te spelen zodra deze uitkomt.

The Witcher 3 Night
Met pijn in ons hart sluiten we het gesprek af en kijken we inmiddels halsreikend uit naar februari 2015. Mocht je in de tussentijd meer willen weten over The Witcher 3: Wild Hunt of vragen hebben over deze game, kijk dan op de site of laat hieronder een comment achter.