Jörg Friedrich van Yager Development vertelt ons over de nieuwe Dead Island 2 game

Vanuit Kijk-Online kregen we de kans om aan tafel te gaan met Design Developer Jörg Friedrich om te praten over de nieuwe game van Deep Silver, Dead Island 2. Na de game al voor een deel gespeeld te hebben kunnen we al aangeven dat Dead Island 2 een nieuw verhaal heeft met nieuwe helden, nieuwe wapens en uiteraard nieuwe typen zombies. Wil je meer weten over wat we gezien hebben, lees dan hier de hands-on. Wij kunnen in ieder geval bekennen dat we stiekem wel een beetje fan zijn. Maar nu hebben we de kans om eens lekker lastige vragen te stellen over deze game die in 2015 uitkomt.

Jörg, Dead Island 2 is eigenlijk een echte sequel van de eerste Dead Island game. Kun je ons overtuigen dat deze game ook echt goed is? Er zijn vast mensen die denken: “Weer een zombie game”. Wat maakt Dead Island 2 zo anders dan de andere zombiegames.

“Ik kan je vertellen dat deze game echt goed is. Bij de vorige delen van Dead Island hebben we goed gekeken naar wat speler het leukst vonden aan de game. We wilden dat niet alleen meenemen naar deze nieuwe game maar dit ook meteen verder uitbreiden. Een van de dingen die mensen leuk vonden was de multiplayer. We wilden dat naar een hoger niveau brengen.”

Een uitgebreider multiplayer in een massive world

“Het eerste wat we hebben veranderd is dat je nu in de multiplayer met nog meer mensen tegelijk kan spelen. Een andere nieuwe toevoeging is dat je niet meer je eigen game hoeft te verlaten om in de game van een medespeler te stappen. Bij veel games is het namelijk zo dat je zelf in je game zit, je een uitnodiging krijgt om iemand te joinen en dat je dan je eigen game moet verlaten om in die van een ander te stappen. Om dit te hoeven doen is het nu zo dat je bij Dead Island 2 meteen verbonden bent met de server als je begint te spelen. Je deelt de wereld met andere spelers. Je hoeft dus niet eerst een beschikbare server te vinden.”

Door deze nieuwe toevoeging van een open wereld lijkt de game mogelijk iets meer op een kleine MMO. Wat heeft dat als gevolgen voor de doorgewinterde zombie genre fan? En wat was jullie idee hierachter?

“Door spelers op één server en in een open wereld te laten spelen lijkt de game mogelijk meer op een MMO. We concurreren niet met traditionele MMO’s, deze game is daarin uniek. Er zijn RPG elementen aan je character, maar centraal staat toch het overleven en het vermoorden van zombies. Wat we nog meer uniek hebben gemaakt aan Dead Island 2 is de sfeer. Die is aantrekkelijk voor de zombiefans. De sfeer lijkt als je het mij vraagt meer op Zombieland dan op The Walking Dead. De sfeer is vrolijk maar spannend tegelijk. In de eerste game was de balans niet helemaal optimaal. De game was wat duister en vooral de trailer gaf een treurig beeld. Maar deze game is veel vrolijker dan dat. We wilden eerst voor een medium tragische sfeer gaan, maar besloten dat niet te doen. De speler is in deze game niet van plan om het eiland te verlaten. Je bent als speler immuun voor de zombie virus en maakt gebruik daarvan om te overleven.”

Californië is toch echt geen eiland

De omgeving is ook vrolijk, het is zonnig, je kunt ontzettend veel lol hebt. Je zit namelijk in Californië. Maar even om het lastig doen, ook al hebben jullie deze vraag waarschijnlijk heel vaak gehad. Maar waarom nu Californië? De game heet Dead Island 2 maar vindt niet eens plaats op een eiland.

Dead Island 2

“Nee, deze vraag hebben we niet eerder gehad. Dat is inderdaad lastig. Want we zijn Duitse ontwikkelaars en wisten niet dat Californië geen eiland is. Maar toen was de naam van de game al bekend en moesten we iets verzinnen. Dit weten niet veel mensen, maar we hebben het verhaal aangepast en er is nu een twist in het verhaal waar spelers aan het eind achter komen dat ze inderdaad niet op een eiland zijn. Erg verrassend.”

Echt waar?

“Nee natuurlijk niet, we weten best dat Californië geen eiland is. Er zit een idee achter. De game speelt zich af op een metaforisch eiland. Californië is besmet geraakt en ze dachten vanuit de regering dat ze voorbereid waren op zo’n ramp. Maar dat bleek niet zo te zijn. De regering kon toen niks meer doen dan de hele omgeving af te sluiten zodat de infectie zich niet verder verspreidde. Daarmee werd het besmette deel een afgesloten gebied, daar heb je het al: een eiland dus.”

De meest absurde blueprints, dodelijke wapens en snelle voertuigen

Ok, dat klinkt logischer. Je had ons even beet met je ‘we wisten echt niet dat Californië geen eiland is’ verhaal. Kun je ons meer vertellen over de RPG-elementen in de game. Je kan in de game je wapen modificeren. Daar wilt elke gamer wel meer over weten.

“Ja dat klopt, dat is een van de leuke aspecten voor gamers. Je kan je wapens aanpassen op verschillende manieren. Je hebt bijvoorbeeld de Fire Mod, Electricity Mod, de Ice Mod en mijn favoriet, de Pheromone Mod. Bij deze Mod schiet je feromonen op een zombie en zorg je ervoor dat de zombies elkaar te lijf gaan. Dat veroorzaakt totale chaos, erg gaaf om te zien. Bij deze Mod is het ook mogelijk om met je wapen mensen in zombies te veranderen. Het is wel gemeen, maar soms is het nodig om je vijanden uit te schakelen. In deze wereld van Dead Island 2 zijn niet alleen zombies je vijand, maar kom je ook mensen tegen die niet het beste met je voor hebben. Met je kruisboog schiet je dan op je vijand en daardoor keren andere overlevenden zich tegen je vijand, want tja.. hij is nu een zombie. Als je geluk hebt vermoorden de andere mensen die erbij zijn je vijand dan voor je. “

“Verder is er nog bijvoorbeeld de Poison Mod en de Explosive Mod. En ontzettend veel verschillende soorten wapens die je kan veranderen. Je vindt in de game verschillende blueprints en gaat dan op zoek naar de benodigdheden om je wapens aan te passen. Je kan je eigen perfecte zombie killing machine maken.”

Ontzettend gaaf, al die wapens en mogelijkheden. In ieder geval zolang je nog ammunitie hebt. Want zonder ammo ben je dan toch op je melee wapen aangewezen.

“Maak je daar geen zorgen over. Er is ontzettend veel ammunitie te vinden in de game. Bijvoorbeeld in de leegstaande huizen. Als je zonder ammunitie komt te staan, dan ben je er niet echt naar op zoek geweest verwacht ik. Onze designer die zich daarmee bezig houdt, Phillip, zei achteraf tegen me: “Jörg, volgens mij hebben spelers nu teveel ammo.” Mijn antwoord was uiteraard: Phillip, je kan nooit teveel ammo hebben.”

Eigenlijk willen we niet weg. Het is zo leuk om met Jörg te praten. We hebben net genoeg tijd voor nog een vraag. Jörg, hoe zit het met de voertuigen binnen Dead Island 2? Staat daar nog iets spannends voor aan te komen? Kun je die in de game ook aanpassen?

“De voertuigen in de game werken anders dan bij de vorige game. Ze zijn nu aan de verschillende player classes aangepast. Dus elke class heeft zijn eigen voertuig die bij ze passen. De vier playable charachters in Dead Island 2 zijn de Beserker, de Runner, de Bishop en de Hunter. Neem als voorbeeld de Berserker, die heeft een grote muscle voertuig, een SUV. Je kan de voertuigen modificeren en levelen naarmate je langer in de game bezig bent.”

Na onze game sessie en interview over Dead Island 2 zijn we helemaal in de stemming gekomen voor een nieuwe zombie game. Nu nog wachten tot de lente wanneer Dead Island 2 wordt uitgebracht voor op de PlayStation 4, Xbox One en de PC.