Caromble!
Onlangs zijn wij van Kijk-online langs geweest bij het Indie-team van eigen bodem Crimson Owl Studios om te praten over hun game Caromble! Dit is het verslag over die dag.

Crimson Owl Studios: Vertel ons hoe jullie zijn ontstaan en hoe jullie tot deze naam zijn gekomen.

We zijn Crimson Owl Studios in de zomer van 2008 begonnen als vier Utrechtse vrienden die samen hun eigen game engine wilden bouwen. Tijdens onze studie hebben we iedere vrijdag gereserveerd om hieraan te werken. Na een aantal kleine prototypes was het tijd voor een echte game. Toen we Thomas Schmall, onze artist, op een gamejam ontmoeten, hadden we alles wat we nodig hadden om te beginnen met Caromble! Met enkele biertjes op zijn we gaan brainstormen over een naam. We hadden als idee om een logo met een uil te nemen. De naam Crimson Owl Studios is dus gek genoeg uit dat idee voortgekomen.

Caromble!: Wat kun je ons vertellen over deze Indie game?

Caromble! draait om het verslaan van een buitenaards virus dat zich op aarde heeft gevestigd. De gameplay is een combinatie van Breakout en Pinball, maar dan in een 3D wereld. Dat houdt bijvoorbeeld in dat levels uit meerdere stukken bestaan waartussen je heen en weer springt. Maar ook dat de bal de lucht in kan via schansen. Behalve klassieke elementen zoals grote torens die vernietigd moeten worden, hebben we ook allerlei nieuwe dingen toegevoegd, zoals een springende bal.

Hoe lang werken jullie hier al aan?

Het werk aan de game engine begon in de zomer van 2008. Om te vinden wanneer we met Caromble! zijn gestart moesten we diep in het archief duiken. Gelukkig vonden we het oorspronkelijke mailtje waarin we Thomas Schmall uitnodigen om bij het team te komen. Dat mailtje dateert van 16 april 2010. Dus een dikke drie jaar nu. Hieronder staat een plaatje van een van de allereerste prototypes van Caromble! met daarnaast de nieuwe screenshot van de game. Je kunt zien dat er veel werk verricht is in de afgelopen jaren.

Waar zijn jullie tegenaan gelopen tijdens het ontwikkelen van deze game?

We zijn tegen grote en kleine dingen aangelopen. Maar het laat zich samenvatten tot: ‘Het is heel veel werk om een game te maken, echt heel veel’. Zo hebben we structureel de hoeveelheid werk aan levels onderschat. Elk level van Caromble! heeft zo’n tussen de 6 en 10 man-dagen nodig, puur qua leveldesign en implementatie. En helaas kunnen we nu maar 1 dag per week eraan werken.

Verder zou je kunnen zeggen dat we er tegen aan liepen dat een simpel concept zoals Breakout/Pinball zoveel meer gameplay mogelijkheden biedt dan je op het eerste gezicht zou denken. We geloven dat er in dit genre nog veel rek zit.

Het is leuk, maar tegelijkertijd ook complexer dat we een eigen engine gebruiken. We hebben hierdoor veel vrijheid om in Caromble! te stoppen wat we willen qua gameplay, graphics en physics, maar het is wel extra werk, namelijk het onderhouden en verbeteren van de engine. Daarnaast gaat er ook veel tijd in de marketing en pr zitten. Eerlijk gezegd hadden we hier van te voren nog nooit aan gedacht. maar het is trouwens leuker dan we dachten. Met mensen over jouw project praten geeft ontzettend veel energie en helpt je om de drive te houden die nodig is om een game af te maken.

Caromble.2

Caromble! spelen met Leap Motion, wat kunnen jullie ons daarover vertellen?

Leap Motion is een erg intuïtieve controller. Caromble! heeft een analoge gameplay en met de Leap Motion kun je erg nauwkeurig spelen. Bovendien voelt het goed: het is leuk om je paddle met één vingerbeweging op te laden of om op die manier een powerup te activeren.

Wat kunnen jullie ons vertellen over wat er mogelijk aan gaat komen?

Op dit moment zijn ‘Bossbattles’ een element dat we aan de game toevoegen. Het bleek het missende puzzelstukje om de game coherent te maken. Hoe het element precies vorm gaat krijgen is nog niet helemaal duidelijk, hou ons blog dus de gaten!

Verder kunnen spelers een heel gevarieerde game verwachten. Dat klinkt gek voor een Breakout spel, maar we hebben echt veel van onze ideeën in de game kunnen verwerken. Denk aan levels die zelf door een grotere wereld bewegen, waar je later in verder speelt. Of een Side Scrolling Platform level. Uiteraard blijven we ook trouw aan het basisconcept met structuren die je in kunt laten storten.

We hoorden iets over level editor vrijgeven, klopt dit?

We zouden inderdaad de level editor graag vrijgeven. Op dit moment is hij echter erg lastig in gebruik. We denken wel dat community levels en mods het grootste compliment zijn dat je als gamedeveloper kunt krijgen. Dus als er voldoende vraag uit de community is willen we graag met de hen samenwerken om de tools waar vraag naar is beschikbaar te stellen.

Caromble.3

Tijd voor een vragenrondje!

Wanneer denken jullie dat de game gereleased wordt? We denken 2013, maar vragen wel begrip voor onze situatie. We werken hier bijna allemaal fulltime naast. We werken uitsluitend op vrijdagen en in het weekend aan Caromble!
In welke prijsklasse denken jullie Caromble aan te bieden? Tussen de €7,00 – €15,00. Maar dat is geen belofte ;).
Voor welke platforms is de game? Komt het op de Iphone, Android, Google phone of Nintendo
3DS?
De game komt uit op Windows, Linux, en Mac OS. Een port of remake voor andere platformen behoort zeker tot de mogelijkheden, maar zal ook afhangen van het succes op de PC. Vanwege een kleine team richten we ons nu volledig op PC.
Komen er nieuwe delen na de release? Als er voldoende enthousiaste reacties komen behoort dat zeker tot de mogelijkheden. We hebben in elk geval nog genoeg ideeën voor nóg drie sequels.
Wordt het mogelijk om in de toekomst tegen elkaar te spelen? Leuk idee, wie weet ;).
Mogen wij van Kijk-online de béta proberen? Zeker weten!

Hoe kunnen Indie game fans of Caromble! fans met jullie in contact komen?

We doen ons best om wekelijks ons development blog te updaten. Dat geeft mensen alvast een idee waar we mee bezig zijn. Met ons in contact komen is makkelijk: laat een berichtje achter op het blog, op Facebook, op Twitter of op onze Greenlight pagina. We proberen op elke comment te reageren. Daarnaast zijn Raymond, Peter en Thomas Schmall in elk geval de eerste twee dagen aanwezig tijdens Gamescom 2013 in Keulen. Caromble! zal in de wisselkast op de booth van de Dutch Game Garden te spelen zijn.

Jullie noemden Greenlight, wat kan de indie game community voor jullie betekenen?

Als de game je aanspreekt, stem op ons of stuur ons een berichtje! Alle berichten die we krijgen helpen ons om de game af te maken. We zijn altijd nieuwsgierig naar ideeen. Vertel het ook aan je vrienden. Voor Greenlight hebben we inmiddels ongeveer 20% tot 30% van de benodigde stemmen binnen. We kunnen dus wel een duwtje gebruiken!

Dus een oproep aan de lezers van Kijk-online: klik hier op de link van Greenlight om video’s te bekijken van de game en om op Caromble! te stemmen!