Ontdek de shooter Moba van de game studio Motiga.

Tijdens Gamescom 2015 kregen we de kans om de snelle shooter Moba game Gigantic te proberen. Deze free-to-play game die eind augustus in closed bèta speelbaar wordt is net even anders dan andere Moba games die we kennen. Samen met de Motiga developers die ons door de game heen coachten hebben we Gigantic getest en hieronder lees je onze eerste indrukken.

Gigantic draait niet alleen om de helden.

De helden in deze game zijn volgens de makers zo gemaakt dat ze passen bij verschillende soorten spelers. Of je nu MMO games, actions games of Moba games speelt. Met de 16 speelbare helden die nu beschikbaar zijn is er voor iedereen wat wils. Je kan kiezen uit melee of ranged, damage of tanky, en nog veel meer. Elk held is anders. Zo heb je bijvoorbeeld Imani, een sniper, Tripp die snel en stealthy is, Charnok die magische spells gebruikt, Vadasi met haar healing powers, Wu met zijn Martial Art moves en Tyto, die zijn kat naar vijanden gooit.

Tijdens het spelen kies je elke keer een skill van je held om te levelen. Je levelt dus niet door het kopen van items, maar door elke keer te kiezen tussen twee upgrades bij elke skill. Deze upgrades zijn extreem verschillend en bepalen uiteindelijk hoe je de game speelt. Want afhankelijk van je keuzes kun je de stijl van een held volledig aanpassen zodat deze past bij jou.

Gigantic bevat bepaalde elementen die ik niet eerder in Moba games ben tegengekomen. Om te beginnen draait de game niet alleen om de vijf spelers in je team. Zo had de map die we hebben gespeeld een paar key points die je als spelers moet veroveren voor je team. Eenmaal een key point veroverd, kreeg je de keuze uit drie creatures die je kon oproepen. Deze creatures hebben eigenschappen die je team helpen. Zo heb je een boomachtige creature die health geeft, een puppy achtige creature die de zichtbaarheid van de map vergroot en een creature die de damage van de tegenpartij verlaagt.

Helden, key points, creatures.. en Guardians?

Uiteindelijk draait het winnen of verliezen van een match rondom een wezen die ‘Guardian’ wordt genoemd. Ieder team heeft een Guardian en op een bepaald moment in de game gaan deze Guardians elkaar te lijf. Wanneer een Guardian drie keer is verslagen door de tegenpartij, dit gebeurt op het moment dat het hart van de Guardian vernietigd wordt, dan verliest het team. Je helpt je Guardian met elke kill die je maakt. Hoe beter je vecht, hoe sterker je Guardian wordt. Verder kun je ook de Guardian van de tegenpartij aanvallen om je eigen Guardian meer kans te geven om te winnen.

Gigantic is grafish mooi vormgegeven. Van de helden tot aan de maps, er is veel aandacht besteed aan details. De gameplay is laagdrempelig, en de leercurve zit op het gebied van de upgrades van je skills kiezen, map awareness en de snelheid waarmee je besluit wat je op dat moment tijdens de match moet doen. Zo hadden wij geen tutorial gespeeld, maar zijn we meteen een team match gestart tegen andere spelers. Wanneer je de helden hebt gevonden die passen bij je speelstijl zul je iedere keer iets beter weten welke aanvallen je moet inzetten.

Gigantic komt uit op de Xbox One en Windows 10. Vanaf 28 augustus kun je de game spelen in closed bèta. Wil je je ook opgeven voor de beta, dan kun je dat doen op de website van Gigantic. Wij kunnen niet wachten om meer van deze game te zien. Wil je op de hoogte blijven, houd onze site dan in de gaten.