Nu alle nieuwe systemen onthuld zijn kunnen we een leuke tijd verwachten!

Gaan jullie meteen een van de nieuwe consoles aanschaften of wachten jullie liever nog even af?

Vorige week vond de E3 (Electronic Entertainment Expo) plaats in het zonnige L.A. en hebben we tot nu toe mogen genieten van talloze indrukwekkende aankondigingen, wonderschone trailers en grappige interviews. Het draaide na jaren eindelijk weer echt om games en Microsoft, Sony en Nintendo stonden klaar om hun nieuwste creaties aan de wereld te tonen en de harten van fans te veroveren. Ben ik onder de indruk? Ja en nee… Als men de verschillende systemen nader bekijkt hebben allen namelijk goede en slechte punten. Laten we de voordelen en nadelen eens op een rijtje zetten.

X1Xbox One, one system to rule them all?

Afgelopen generatie heb ik enorm veel plezier gehad aan mijn Xbox 360 en daarom ben ik natuurlijk enorm nieuwsgierig naar Microsoft’s nieuwe wonderdoosje. Microsoft beloofde gamers een E3 gevuld met games, geen bullshit meer over films, interactieve televisie en alle andere crap waar wij als Nederlanders waarschijnlijk helemaal niets aan hebben. Alhoewel Microsoft ons de afgelopen dagen enorm beloonde met geweldige nieuwe spellen ben ik erg teleurgesteld in het nieuwe beleid van Microsoft. Waarom precies?

  • GEEN backwards compatibility – Ik was sowieso niet van plan om mijn Xbox 360 bij het grofvuil te zetten of in te ruilen, maar ik vind het toch echt belachelijk dat ik mijn Xbox 360 en Xbox Live Arcade spellen niet op een Xbox One kan afspelen. Microsoft, verklaar u nader! Hebben jullie niets geleerd van het verleden?
  • 1 keer per dag online – Zoals jullie hier al konden lezen moet de Xbox One  minimaal één keer per 24-uur verbinding kunnen maken met het internet. Om eerlijk te zijn vind ik dit niet zo’n groot probleem. Zolang je single player games ook gewoon offline kan spelen hoor je mij namelijk niet klagen. Bij Diablo 3 voor de PC en MAC vond ik het wel irritant dat ik ook voor het spelen van de single player campaign altijd online moest zijn.
  • USED games restrictie – Dit is vreselijk van Microsoft. Ik weet namelijk al jaren dat uitgeverijen en ontwikkelaars niet blij zijn met de derving van inkomsten door de (her)verkoop van tweedehands titels. Toch brengt Microsoft met hun family sharing functionaliteit iets waar ik naar uitkijk. Het delen van mijn spellen is een geweldige uitkomst, je hebt namelijk niet meer een fysiek object die je beschadigd terug krijgt. Iets wat mij in het verleden enorm vaak is overkomen. Ik wacht het daarom nog even af. Wie weet wat er in november allemaal gaat gebeuren.Je kan hier overigens nog wat meer over de family sharing functie van de Xbox One Lezen.
  • Nieuwe Xbox Live Gold – Het klinkt erg goed dat elke gebruiker op het systeem nu met een enkele Xbox Live Gold account online kan spelen.

Naar welke exclusieve Xbox One titels kijk ik het meeste uit?

De eerste keer dat ik Ryse: Son of Rome zag was ik sprakeloos. Voor iemand die enorm van spellen als Batman: Arkham Asylum en Arkham City houdt ziet Ryse er uit als een game waar ik enorm veel plezier mee kan beleven. Ik heb namelijk altijd al als een Centurion willen spelen die samen met zijn manschappen op het strijdveld staat.
Killer Instinct is gewoon pure nostalgie voor mij, ik speelde de arcade versie als twaalfjarig jongetje in de arcade hal en later ook thuis op de Nintendo 64. Hoe kan ik deze titel nou niet willen!
Titans Fall, wat kan ik hier over zeggen. Gigantische robotpakken, explosieve gevechten, een futuristisch thema? Dit is voor iemand als mij tien keer beter dan bijvoorbeeld Halo of Call of Duty. (Waar ik ondanks het feit dat ik een Xbox 360 gamer ben helemaal niets mee heb!)

Tot slot is er nog Crimson Dragon, gebaseerd op het legendarische Panzer Dragoon. Wie dit spel niet kent moet echt onder zijn steen vandaan komen. Kortom, de Xbox One heeft in eerste instantie al meer titels die ik wil ervaren, de cross-platform/ cross-gen games haal ik daarom ook eerder voor de Xbox One.

PS4

Is Sony’s nieuwe machine nu al geliefder?

Zelf ben ik om eerlijk te zijn niet volledig overtuigd dat de Playstation 4 per definitie de meest logische keuze is om het nextgen tijdperk mee in te stappen. Zowel Sony als Microsoft zijn grote bedrijven en hebben in het verleden wel vaker gouden bergen beloofd en vergeef me als ik een beetje wantrouwend over kom. Wat mij heel erg opvalt is dat veel mensen op fora vooral tegen het USED en “een keer in de 24 uur online” beleid van Xbox One opboksen. Best opmerkelijk aangezien de meeste mensen met smartphones geen enkel besef hebben van de persoonlijke informatie die ze elke dag met talloze bedrijven delen. De Playstation 4 is ongetwijfeld een puik stukje techniek, maar waar waren alle games? We kregen tijdens de E3 weer een half uur lange presentatie over zaken die mij als gamer niet boeien. En om eerlijk te zijn was ik toch wat minder onder de indruk van de exclusieve titels die getoond werden. Sony pakt wel wat punten met:

  • De prijs – Voor veel mensen is de prijs van een nieuw systeem vaak ook erg belangrijk om een aanschaf te verantwoorden. De Playstation 4 wordt €399,95 en dat is toch ruim honderd euro goedkoper dan een Xbox One. Het is wel de vraag of dit een basis pakket is. Komt er mogelijk ook nog een uitgebreidere versie met twee controllers, een grotere HDD en een gratis spel? Als consument zijn we dan natuurlijk weer veel meer geld kwijt. Ik ben erg benieuwd of Sony dit zoals Nintendo gaat aanpakken. Dit is in ieder geval beter dan de consument een Kinect door de strot drukken. Ik ben zelf namelijk absoluut geen voorstander van gamen met Microsofts Kinect technologie.
  • GEEN USED games restrictie – Hier pakt Sony het zakelijk gezien een stuk beter aan dan Microsoft. Niet iedereen gaat namelijk op dag 1 een nieuw spel aanschaffen.
  • Sony’s online dienst – De console is misschien goedkoper dan de Xbox One, maar Sony fans zullen deze generatie ook gewoon moeten betalen om online te kunnen spelen. Ik lig er zelf niet wakker van, maar kan me voorstellen dat veel Sony gebruikers hier niet zo blij mee zijn.

Naar welke exclusieve Playstation 4 titels kijk ik het meeste uit?

In eerste instantie had ik begrepen dat Destiny exclusief uitgebracht zou worden voor de Playstation 4, maar dat schijnt niet meer het geval te zijn. Toch zet ik de titel hier maar bij, ik heb verder anders namelijk slechts maar een exclusieve PS4 titel die ik graag zou willen spelen. Hier koop ik echter niet meteen een console voor!

Gamer Instinct activated!!!

Tot nu toe moet ik dus toch zeggen dat mijn “Gamer Instinct” mij naar de Xbox One drijft, maar mochten beide platformen aan het einde van het jaar niet waar maken wat ze beloven stap ik gewoon over naar een brute game PC. Gamen op PC wordt steeds populairder en diensten als Steam zijn een geweldig betaalbaar alternatief om A-titels te ervaren. Waar gaat jullie voorkeur naar uit? En waarom precies?