De grootste race franchise op de Xbox is bijna terug.

Forza Motorsport is een racegame serie die al jaren een grote aanhang heeft. Met Forza Motorsport 6 die in september aan komt wordt deze game groter en mooier dan ooit. Met dit deel wilt Turn 10 de autoliefhebbers in gamers en de gamers in autoliefhebbers veranderen. De beelden die wij van de game gezien hebben doen vermoeden dat dit doel ook echt haalbaar kan zijn.

Forza 6 - Gamescom 2015 Presentatie

Ontzettend veel content in Forza Motorsport 6.

Forza Motorsport 6 bevat dit jaar 26 locaties die je met de auto kunt verkennen. Elk van deze banen is tot in de detail nagemaakt met een laser scan systeem, foto’s en ooggetuigen om banen te maken die er zo realistisch mogelijk uitzien. Verder zijn er 450 verschillende wagen, van een simpele GTI tot de nieuwste Ferrari, die allemaal Forzavistic zijn. De fans van de serie zullen deze term wel kennen, maar voor de mensen die nieuw zijn bij Forza zullen we het even uitleggen. Forzavistic betekent dat de wagen volledig in het spel is geprogrammeerd. En dan hebben we het niet alleen over de buitenkant, maar ook over alle deuren die open kunnen, het interieur van de wagen en de motor. Je kunt dus ook plaatsnemen op de bestuurdersplek om even rond te kijken. En dit geldt voor alle 450 wagens die standaard in de game zijn inbegrepen!

Naast al deze banen en al deze wagens is de multiplayer ook groot. Al de banen en wagen zijn te gebruiken in de 24 player online multiplayer. Natuurlijk is het niet simpel om 24 mensen met dezelfde skill level te vinden voor een online race. Gelukkig heeft Turn 10 hier Leagues voor bedacht. Maar we vertellen hier later meer over.

Uitgebreide modi biedt voor iedereen wat leuks.

De game heeft een flink aantal modi in de singleplayer, zodat er altijd wel iets leuks bij zit voor iedereen. Zo hem je een career modus in de vorm van een aantal verschillende events. Denk hierbij aan de Formule 1 wagens op een Formule circuit, of een event met alleen maar klasieke Ferrari’s op het Daytona track. Al deze events zijn van tevoren gepland en met speciaal getrainde drivatars geprogrammeerd. Drivatars zijn AI die leren van het racegedrag van spelers. Standaard drivatars leren dus het racegedrag van een bepaalde speler en dit wordt online opgeslagen zodat ze in races van andere spelers gebruikt kunnen worden. De drivatars in de career modus leren een specifiek gedrag aan dat thuis hoort in de soorten races waar ze in voorkomen.

Stories of motorsport mode is erg interessant. Hierin zijn rij experiences ingesproken en begeleid door grote namen in de autosport wereld. Denk hierbij aan Jeremy Clarkson (bekend van Top Gear) en verschillende grote coureurs die je begeleiden in hun eigen race categorie.

Dan heb je ook nog de Free play modus. In deze modus kun je racen op je eigen manier. En kiezen welke baan en welke auto je zelf wilt. De ultieme vrijheid om met ontzettend veel auto’s en banen te combineren. Wil je een formule 1 auto over de Nürburgring rijden? Of misschien een Stock Race car over een formule 1 circuit? Het kan allemaal. De drivatars in Free play mode zijn al een flinke tijd geleden begonnen met het verzamelen van data. De drivatars van Forza Motorsport 5 en Forza Horizon 2 zijn geïmporteerd in Forza Motorsport 6 en zijn al aan het werk gezet om te leren rijden op de nieuwe banen. Zo zijn ze straks helemaal klaar voor je als je gaat spelen…

Forza 6 - Gamescom 2015 Presentatie Forza Motorsport 6 - Gamescom 2015 Presentatie

Multiplayer Leagues

Zoals al eerder gezegd is het moeilijk om 24 mensen in dezelfde tijdzone zomaar bij elkaar te krijgen om online te racen. Hier heeft Turn 10 het Leagues systeem voor bedacht. Hierin worden leagues open gezet op bepaalde tijdstippen voor racers die deze hebben vrijgespeeld. Of je wel of niet aan een league kan meedoen wordt door de game bepaald aan de hand van je rijstijl en skill. Ben je een snelle rijder of ben je nieuw en rijd je voorzichtiger? Misschien race je wel met veel contact en botsingen of rijd je liever clean. Dit wordt allemaal geregistreerd en geanalyseerd om zo spelers met dezelfde speelstijl bij elkaar te zetten. Ook kan Turn 10 zelf verschillende toernooien opzetten in dit league systeem en hier racers voor uitnodigen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verder is het mogelijk om deze races te bekijken in een spectator modus om zo te leren van andere racers. Of kun je andere races ook streamen en deze becommentariëren. Zo kun je de race samen met anderen op Twitch bekijken en met zijn allen leren hoe het in de hogere leagues er aan toe gaat.

Forza Motorsport 6 staat gepland voor een release op 15 september voor de Xbox One. Fanatieke Xbox race fans kunnen er bijna niet meer op wachten. Jij wel?