Omarm je innerlijke krijger in For Honor.

For Honor is een hack en slash game die is ontwikkeld door Ubisoft Montreal. De game speelt zich af in middeleeuwen en biedt de speler de kans om te spelen als een ridder, een Samoerai of een Viking. Kijk-Online mocht tijdens Gamescom 2016 de Dominion modus van For Honor spelen, een modus waarbij je in een team van vier speelt tegen de tegenpartij. Wat vonden we van deze modus en van de game in het algemeen? Dat lees je hier in ons verslag over de speelsessie.
For Honor For Honor

Ben jij een geboren Knight, Samurai of Viking?

Heel kort samengevat kun je in For Honor kiezen voor één van de drie beschikbare factions: The Legion, The Chosen en The Warborn. Elke faction heeft zijn eigen skill set en wapens. Zo kun je spelen als een Knight met veel incasseringsvermogen, kun je spelen als een lenige en snelle Samurai of je kun je veel schade aanrichten als een Viking. Elke faction heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is aan de speler om zijn favoriete speelstijl te vinden. Zelf koos ik tijdens deze speelsessie ervoor om te spelen als een vrouwelijke Viking.

Om de game een beetje onder de knie te krijgen, mochten we eerst een tutorial doen. Daarin leerden we hoe we onze verschillende aanvallen konden gebruiken en hoe we aanvallen van de vijand konden blokkeren. Ook zagen we hoe het level van Dominion eruit ziet en konden we oefenen hoe je een grote groep vijanden terug moet dringen en verslaan. Vijanden doden geeft je een klein beetje health terug. Maar in een gevecht kan dit beetje health je soms niet redden. Timing is dus belangrijk, wil je niet teveel schade oplopen.

Vecht als een team of verlies de game!

Om te beginnen is het belangrijk om goed met je team te communiceren. Hoewel je team zo sterk is als de zwakste schakel, en één goede speler in je team je naar een overwinning kan leiden, ben je als individu erg afhankelijk van de bescherming van je teamgenoten. Het level van Dominion is verdeeld in deel A, B en C. Je moet goed bepalen welk deel je gaat overnemen. Daarbij moet je hordes AI tegenstanders terugdringen en de spelers van de tegenpartij vermoorden. Vaak gebeurt dit met een duel-achtige vecht stijl. In For Honor kun je namelijk op zoek gaan naar de zwakste, lees onbeschermde, delen van je vijand. Wanneer ze met hun wapens je aanval proberen te blokkeren, is het zaak om juist van de andere kant aan te vallen. Ook kun je de aanvallen van de vijand tegen houden, mocht je snel genoeg kunnen reageren of anticiperen op deze aanvallen.

Hoewel je altijd voorzichtig moet zijn rondom hype games, moeten we eerlijk bekennen dat For Honor ons echt verrast heeft.

Punten verzamelen is bij Dominion van levensbelang.

Bij Dominion gaat het er verder om zoveel mogelijk gebieden te domineren, omdat dit ervoor zorgt dat je als team meer punten krijgt. Punten krijg je ook door vijanden te vermoorden. Elke keer als jij of een tegenspeler dood gaat kun je na een tijdje weer respawnen en doorvechten. Ook kunnen je teamgenoten, als ze snel genoeg bij je zijn, je reviven. Als een team een bepaald aantal punten verzamelt, dan kan de tegenpartij niet meer respawnen. Met andere woorden, als de teams het vereiste aantal punten hebben ga je als je dood bent ook echt dood. De truc is om zo snel mogelijk de benodigde punten binnen te halen en de tegenstanders één voor één te vernietigen. Het teamgenootje dat als laatste overblijft heeft de game voor zijn team gewonnen.

Ook al is For Honor een hack en slash te noemen, de gameplay is niet zo eenvoudig als in de meeste hack en slash games. Ubisoft introduceert met For Honor een gameplay die ze ‘The Art of Battle’ noemen. De game maakt gebruik van verschillende soorten gameplay. Zo moet je groepen vijanden terugdringen door de gewoonlijke melee crowd-battle stijl, kom je oog in oog te staan met een speler van de tegenpartij met een duel-achtige speelstijl en moet je strategische aanvallen doen om het terrein te domineren.

Is de hype rondom For Honor terecht?

Hoewel je altijd voorzichtig moet zijn rondom hype games, moeten we eerlijk bekennen dat For Honor ons echt verrast heeft. Of de game je wekenlang geboeid kan houden, kunnen we na het spelen van één modus niet zeggen. Wel kunnen we zeggen dat de gameplay in For Honor meeslepend is, teamwork essentieel is en elke teamlid zijn steentje moet zien bij te dragen. Ook de verschillende speelstijlen van de drie factions, de duel-elementen die je dwingen te focussen op de wijze waarop je speelt en de hack en slash ervaring als je tegenover hordes vijanden staat, maken de game spannend en zelfs een beetje verslavend. Er gebeurt veel op je scherm, maar als je je best doet behoud je de controle op datgene wat op het slachtveld gebeurt. Sleep je team naar de overwinning en blijf als laatste overeind, uiteraard voor de eer.

For Honor komt pas op 14 februari 2017 uit en is te spelen op de PC, PlayStation 4 en Xbox One. Hoewel we eerst onze twijfels hadden, kijken we na onze speelsessie nu erg uit naar deze game. Heb jij For Honor ook mogen spelen? Laat ons weten wat jij ervan vond.