Is Final Fantasy XV Episode Duscae het ultieme Final Fantasy avontuur waar we al die tijd op hebben gewacht?

Afgelopen week werden Final Fantasy fans getrakteerd op Final Fantasy Type-0 HD, de remaster van een Final Fantasy avontuur die slechts in Japan verkrijgbaar was voor de PSP handheld. Uiteraard heeft een van onze grootste (j)rpg fans de game onder de loep genomen en hier een review over geschreven. Als bonus heeft Square Enix echter een leuke extra aan Final Fantasy Type-0 HD toegevoegd. Bij de “Day One” editie zit namelijk een speciale dlc code waarmee je de demo van Final Fantasy XV Episode Duscae kan spelen. Hoe deze is bevallen lees je hier in onze Final Fantasy XV Episode Duscae preview! Deze preview bevat echter wel *SPOILERS* dus wees gewaardschuwd.
Final Fantasy XV Episode Duscae Ramuh Final Fantasy XV Episode Duscae map

Maak kennis met Duscae!

Om niet te veel van het daadwerkelijke verhaal te verklappen en spelers de core gameplay van Final Fantasy XV Episode Duscae te laten ervaren besloot Square Enix spelers midden in een segment van de game op avontuur te laten gaan. Prins Noctis, de slimme Ignis, krachtige Gladiolus en gekke Prompto zijn gestrand in Duscae. Een bosrijk gebied vol moerassen, bergen, rivieren en allerlei andere prachtige flora en fauna. Hun auto is kapot gegaan en om deze te repareren hebben ze een hele smak geld nodig. Hoe kunnen ze echter in een korte tijd 24.000 Gil verzamelen? De dodelijke Behemoth Deadeye biedt mogelijk de oplossing. Dit monsterlijke wezen terroriseert namelijk de Wetlands waardoor de lokale bewoners in angst leven en Chocobo’s niet gebruikt kunnen worden om in het omvangrijke gebied rond te reizen. Noctis en zijn metgezellen besluiten zonder aarzeling om Deadeye op te sporen, eens en voor altijd te vernietigen en de premie van 24.000 Gil op te eisen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan!

Snelle actie en geweldige wapens.

In Final Fantasy XV Episode Duscae draait het vooral om exploratie en snelle actie. De omgeving in de demo is erg omvangrijk en geeft spelers een goede indruk hoe het is om in een open wereld op avontuur te gaan. Er is totale vrijheid en naast de main quest zijn er een aantal side quests waar je je tanden in kan zetten. Zo begin je de jacht op Deadeye door aanwijzingen te zoeken, kan je zeldzame kikkers verzamelen en is er ook nog een wilde Chocobo die je zal moeten opsporen.

Je eerste aanvaring met Deadeye is niet prettig ondanks het geweldige plan van Ignis loopt het allemaal niet helemaal zoals gewenst. Deadeye is namelijk veel te sterk. De manier waarop je de Behemoth probeert te verslaan is erg dynamisch en niet de standaard manier van vechten. Elk lid van je team heeft namelijk een specifieke rol. Noctis moet Deadeye uit de tent lokken, Gladiolus moet hem vanuit zijn blinde hoek aanvallen, Prompto moet een gigantische benzine tank opblazen en tot slot moet Noctis ook nog eens de genadeslag geven. Dit geeft je als speler de mogelijkheid om het gevecht een stuk strategischer aan te pakken dan de gebruikelijke: ren met zijn allen op het doelwit af en gebruik al je verschillende aanvallen!

Door vijanden te verslaan spaart je team experience op en zodra je bij de speciale kampeer plekken overnacht wordt deze xp pas toegekend.

Vechten tegen de standaard vijanden is weer een stuk normaler en gebeurt ook volledig in real time. Zodra vijanden in de buurt van je komen verschijnt er een rode balk in je beeld als indicatie dat de actie gaat beginnen. Noctis is bewapend met een heel speciaal wapen, een zogenaamde Armiger, genaamd Aqesiro. Dankzij dit wapen kan Noctis twee speciale aanvallen uitvoeren: Warp Strike en Warp Dodge. Waarvan de laatste niet echt een aanval is maar een manier om vijanden te ontwijken. Tijdens de demo is het overigens mogelijk om nog een drietal Armiger wapens te verzamelen, die allerlei nieuwe aanvallen aan Noctis zijn arsenaal toevoegen. Zo is er de Galatine (deze vindt je in een rots), de Secace (deze vindt je in de Fociaugh Caverns) en Rhongomyriad. (Hier zal je Deadeye voor moeten verslaan) Noctis heeft daarnaast ook nog een aantal andere wapens die hij door middel van het combo systeem opeenvolgend kan gebruiken. De Wyvern Lance laat Noctis bijvoorbeeld de lucht in vliegen om als een dodelijke komeet op zijn vijanden neer te dalen dankzij de “Dragoon Jump” aanval. Zijn Blood Sword kan gebruikt worden om zichzelf te healen door de “Blood Drain” aanval te gebruiken, met de Partisan beuk je in een rechte lijn door vijanden heen met “Full Thrust” en de krachtige Zweihänder kan gebruikt worden om meerdere vijanden tegelijk te raken dankzij “Tempest”, een zeer handige aanval als je omsingeld bent. Magie is in de demo helaas  nog niet beschikbaar, maar zal wel gewoon in de volledige versie van de game te gebruiken zijn. Voor nu moet je het vooral hebben van potions, antidotes en phoenix downs. Al is dat zeker niet hinderlijk.

Nog een nieuw systeem is het kamperen in de wildernis. Door vijanden te verslaan spaart je team experience op en zodra je bij de speciale kampeer plekken overnacht wordt deze xp pas toegekend. Je kan xp dus kwijtraken als je dood gaat zonder de zogenaamde “Rest” functie gebruikt te hebben. Zorg er dus zeker voor dat je geregeld gebruik maakt van de kampeer plekken. Door te kamperen kookt Ignis bovendien een lekkere maaltijd voor het gezelschap, die erg handig is voor het trotseren van de moeilijkere quests in de demo. Een aantal gerechten maken je namelijk immuun voor “status effects” en dit is erg belangrijk als je de Fociaugh Caverns in gaat om je eerste Eidolon te vinden. In dit grottenstelsel is namelijk een leger van vervelende goblins te vinden die poison gebruiken om de helden te dwarsbomen. Als je Deadeye echt wilt verslaan (en de demo wilt uitspelen) zal je de Fociaugh Caverns wel moeten betreden. Wees dus goed voorbereid en ga eerst even op zoek naar Galatine, dit Armiger wapen kan het iets makkelijker maken. (Het is overigens niet een vereiste, het kan namelijk ook prima zonder Galatine) Maar als je een onervaren speler bent kunnen de goblins nogal voor wat frustratie zorgen.

Final Fantasy XV Episode Duscae CindyGrafisch valt de game op sommige punten nog een beetje tegen.

Final Fantasy XV Episode Duscae is nog niet helemaal af en dan merk je in de demo zeker wel. Soms is de anti aliasing nergens te bekennen en komen de jaggies in overvloed op je beeldscherm tevoorschijn, iets wat toch best jammer is. Toch is het wel erg indrukwekkend dat de omvangrijke omgevingen er redelijk goed uit zien en hier stelen de lichteffecten ook zeker de show. De uiteindelijke versie zal in een 1080p resolutie worden weergegeven maar op Xbox One stond deze voor nu ingesteld op  780p. (de PlayStation 4 versie op 900p als we Square Enix moeten geloven) Toch is er hoop dat de game er een stuk beter uit zal zien zodra de dynamische weer effecten zijn toegevoegd, betere textures worden geïmplementeerd en meer van dat soort technische toevoegingen. De personages zien er (op hun haar na) erg goed uit. Kleding is gedetailleerd en wappert realistisch in het rond. De animaties van de personages zijn werkelijk uitmuntend en maken de bewegingen van Noctis en zijn maatjes erg realistisch. Het zit hem in de kleine details. Soms zal het je opvallen dat een van de leden na het trekken van een lange sprint even op adem moet komen, dat hun lichaamstaal aangeeft dat ze schrikken of bijvoorbeeld bang zijn. Hun idle animaties zijn ook heel erg goed gedaan en geven alle personages een uniek karakter. De eerste keer dat je Eidolon Ramuh oproept is bovendien een werkelijk spektakel en de manier waarop zijn Judgement Bolt alles in de hens zet blijft keer op keer geweldig om te zien. Van vijanden blijft niets meer dan een verkoold lichaam achter. Welke Eidolon’s er nog meer in zitten is nog in mysterie gehuld, al hebben fans al wel de machtige Titan ontdekt door buiten de demo zone te komen.

Final Fantasy games bevatten vaak prachtige muziek!

In dit deel uit de Final Fantasy reeks is het niet anders. De muziek is weer geweldig gedaan. Van opzwepende muziek tijdens de vele gevechten tot rustgevende deuntjes tijdens een bezoekje aan de Chocobo boerderij. Veel van de muziek is erg herkenbaar maar net even in een moderner jasje gestoken. Tijdens gevechten schreeuwen Noctis en zijn maatjes het uit en klinken de verschillende wapens ook erg goed. Square Enix heeft zelfs een optie toegevoegd om de stemmen op Japans in te stellen, wat mogelijk nog wel belangrijker is dan de kwaliteit van de geluidseffecten. De Engelse stemmen slaan helaas een beetje de plank mis, maar dit is uiteraard een persoonlijke voorkeur. De brul van Deadeye is in ieder geval intimiderend en voegt heel wat aan de sfeer van de jacht toe.

Een geweldige demo van een spel met veel potentie.

Na Final Fantasy XIII was het voor mij over. De glorietijd van deel III, IV, VII, VIII, IX en X waren voorbij en de Final Fantasy reeks heeft mij daarna helaas niet meer zo veel kunnen bieden. Na het spelen van de Final Fantasy XV Episode Duscae demo heb ik echter weer hoop. Het verhaal is nog in mysterie gehuld maar draait voornamelijk om een brute oorlog, de gameplay is tot nu toe erg bevredigend en het nieuwe combat systeem zorgt voor snelle explosieve gevechten. (al hou ik zelf zeker nog wel van turn-based gameplay) Daarnaast is de grote open wereld zo veel beter dan wat Square Enix ons in het verleden heeft geboden. Grafisch is er zeker nog wat verbetering nodig, maar de game ziet er zelfs nu al zeker niet slecht uit en dat is een goed teken. De muziek en geluidseffecten zijn geweldig en je kan Japanse stemmen selecteren, wat wil je als (j)rpg fan eigenlijk nog meer!? Het enige wat nog overblijft is de lange wacht, het zal namelijk nog wel even duren voordat de volledige versie van Final Fantasy XV Episode Duscae in de winkels ligt.