Helaas heeft niet iedereen de luxe om een perstripje naar Tokyo te maken, maar gelukkig heeft de lieftallige Linda van www.krambl.com een leuke hands-on van Final Fantasy Type-0 HD geschreven en deze met ons gedeeld. Lees hieronder haar bevindingen.

Op reis naar het land van de reizende zon!

In september ben ik afgereisd naar Japan voor de Tokyo Game Show! Veel nieuws was er niet echt te zien of te spelen op de vloer, op een paar obscure en vreemde spelletjes na. Ik was dan ook erg teleurgesteld in Square Enix dat we zowel niks meer van The Last Guardian gehoord hebben, als dat Final Fantasy XV en Kingdom Hearts 3 nergens te bespeuren waren op de stand. Final Fantasy Type-0 HD was er dan weer wel, en eerlijk gezegd leek het me meer een derderangs vervanger. Boy, was I wrong!

Enkele jaren geleden kwam Square Enix met Final Fantasy Agito XIII voor PSP op de proppen. Het verscheen alleen een hele tijd later als Type-0 en een westerse release bleef maar uit. Nu komt de HD versie ten tonele voor PS4 en Xbox One, en komt zelfs eerder uit voor ons. “Een PSP-game op een PS4? Dat kan toch nooit goed gaan!” is wat ik dacht voordat ik aan de TGS demo begon.

Back to reality

Final Fantasy games staan bekend om hun flamboyante en, hoe kan het ook anders, fantasierijke verhaaltelling. Ik kan begrijpen dat velen deze meuk momenteel wel kunnen uitkotsen, deze mensen zullen waarschijnlijk wel erg blij zijn met Final Fantasy Type-0 HD. Het speelt zich namelijk af in een wereld die in oorlog is, keiharde, ruwe oorlog. Alle landen zijn verwikkeld in een strijd waarbij al veel verwoestingen en slachtoffers zijn gemaakt. Final Fantasy XII had dezelfde achtergrond, alleen werd er naar mijn mening te veel ingezoomd op het verwarrende en saaie politieke aspect. Type-0 HD lijkt zowel een realistisch als tastbaar verhaal te hebben. Natuurlijk zou het Final Fantasy niet zijn als er niets bovennatuurlijks gaande is. Zo halen mensen in deze wereld hun kracht vandaan bij een stel magische crystals, die tevens zo’n beetje de aanleiding zijn voor de chaos.
Je volgt maar liefst 14 militaire characters van het zogenaamde elite class zero door de gebeurtenissen heen. Het is op z’n minst een verademing te noemen dat we deze keer gelijke persoonsontwikkelingen meemaken van iedereen in plaats van een enkeling.

Divide and conquer

Final Fantasy Type-0 HDWaar veel FF titels het vooral van het verhaal moeten hebben, lijkt Type-0 haar focus op de gameplay te liggen. Het real-time battle systeem is snel en dynamisch, waarbij je goed op je drie speelbare characters en de omringende vijanden moet blijven letten. Om dit goed te doen werken heb je een uitstekende uitwerking van de camera nodig, iets waar ik helaas niet al tevreden over was. Het gebruik van de rechter analog stick om je kijkhoek mee te veranderen ging veel te snel, waardoor bijvoorbeeld lock-on op vijanden dichtbij lastiger werd. Gelukkig is de game nog niet af, dus is er genoeg tijd voor Square om hier iets aan te doen.

Is het gewoon een actievol hack ‘n slash geneuzel dan? Nee, er komt veel meer bij kijken dan alleen gunstige combo’s uitvoeren, je hebt daarnaast een stragische mindset nodig. Kijk naar de character menu’s. Naast het kiezen van je accessoire en je vaste wapen, zijn er ook slots voor zowel offensieve als defensieve spells. Je kunt deze instellen en customizen met de face buttons van je PS4-controller, waardoor ik merkte dat op de camera controls na de DualShock 4 prima meewerkt.

“Type-0 HD is meer dan een zoethoudertje voor Final Fantasy XV”

Het kiezen van de perfecte spells en gear maakt echter niets uit als je niet de juiste keuzes weet te maken op het daadwerkelijke battlefield. Hier kwam ik al snel op de harde manier achter toen ik met mijn characters Rem, Ace en Seven een kasteel van de vijand probeerde te bestormen. Om de situatie te schetsen; ik zie een paar chimera’s en wat kleine mecha’s die mijn team op de grond aanvallen. Met een van mijn offensive ranged spells probeer ik ze op een afstand te houden. Het leek allemaal erg simpel, maar terwijl mijn mana balkje leeg begon te lopen merkte ik de snipers op. Ik had geen enkele mogelijkheid om op die muren te geraken, dus moest ik ze wel met mijn vuurballen bestoken… en laat het dan net zo zijn dat ik geen mp meer heb. Ik moest zo snel mogelijk een paar grond enemies met melee aanvallen bestoken, aangezien je beetje bij beetje mana terug krijgt wanneer je iemand KO slaat. Ondertussen probeerde ik met kaartengooier Ace de schutters schade toe te delen, maar veel zin had het niet. Als ik slim en strategischer te werk was gegaan had ik de vuurballen bewaard en meer gebouwd op de verschillende abilities van de andere teamleden. Gelukkig stond voor de demo auto-raise aan, zullen we maar zeggen.

Overigens kun je veel gevechten uit de weg gaan door de map te verlaten, ze zijn vaak niet verplicht voor progressie in het spel. Je moet natuurlijk wel genoeg levelen, je zult dus iedere battle moeten overwegen.
Wat ik tot slot nog even moet noemen is het summon gebruik. Iedere FF titel doet het net ietsjes anders, maar deze keer spannen ze de kroon. Je Eidolon is namelijk bestuurbaar op het slagveld. Afgezien dat dit een machtig, episch gevoel geeft, is deze optie ook strategisch inzetbaar. De summoner gaat namelijk erna dood en is er pas weer voor de volgende battle. Een dodelijke summon kan de game changer zijn die je net die overwinning brengt, maar slechte timing is fataal.

Eens een PSP game…

We moeten wel eerlijk blijven, Type-0 is een HD remastered versie van een PSP titel. Het team achter de game heeft hun best gedaan om het goed uit te laten zien op de PS4, zo is het kleurgebruik levendig en moet ik echt mijn complimenten geven voor het lichtwerk, iets wat niet persé onder doet voor deze tijd. Toch zie je de gebreken in bijvoorbeeld de pixelachtige bomen of de vrij platte achtergronden.
Daarnaast stoorde me de vele laadschermen, terwijl de maps klein en afgebakend waren. Dit is inderdaad wat je op op de oudere handheld van Sony zou verwachten, maar niet op de nieuwste consoles.

Conclusie

Dat half uurtje wat ik met Final Fantasy Type-0 mocht doorbrengen heeft me doen verbazen. Ondanks de aanwezigheid van haar PSP verleden, ziet het er naar uit dat deze Final Fantasy titel ons prima gaat vermaken. Het real time combat systeem, de verlossing van de eeuwige focus op een enkel hoofdpersonage en de strategie die erbij komt kijken pleiten daarvoor. En vergeet niet dat de Final Fantasy XV demo standaard erbij wordt geleverd. Een ding is in ieder geval duidelijk: Type-0 HD is meer dan een zoethoudertje voor deeltje 15!