Andy Butcher gaf een exclusieve Entropy presentatie.

Tijdens ons bezoek aan Epicon werden PerziaN en ik uitgenodigd om een speciale presentatie van Entropy bij te wonen. Andy Butcher, Lead Designer van Entropy was namelijk vanuit Noorwegen overgevlogen om al onze vragen te beantwoorden en een presentatie te geven in de speciale bioscoop zaal op Epicon. Door technische problemen kon de beste man zijn presentatie niet op het grote scherm houden en kregen we de kans om gedurende de hele presentatie vragen aan hem te stellen. Het kan het best omschreven worden als een persoonlijke Q&A Panel die je ook wel op E3 en de San Diego Comic Con zou vinden.

Wat is Entropy nou precies?

Entropy is een sandbox science fiction MMOG met een sterke focus op zogenaamde freeform gameplay en grootschalige space combat. In een universum waar de meeste technologie erg zeldzaam is zal jij de sterren moeten verkennen en er voor moeten kiezen of je een braaf bestaan wil leiden of door het leven wilt gaan als beruchte ruimte piraat. De “Shutdown” vernietigde jaren geleden de toenmalige Federatie en alle technologie. Help je mee om een nieuwe beschaving op te bouwen of lever je een bijdrage aan de totale vernietiging van beschaving?

Space Combat, daar draait Entropy om.

Entropy levert een ware “dogfighting” ervaring en bevat skill-based gevechten. Je zal dus zelf moeten richten, wat de game natuurlijk een stuk intensiever maakt. Maar voor je het universum veilig (of onveilig) zal kunnen maken moet je eerst nog een aantal andere stappen doorstaan. Je begint namelijk met het maken van een piloot, dit wordt jouw eigen persoonlijke avatar. Het universum is gigantisch en er zijn zoveel rassen dat je helemaal je eigen ras kan bedenken. Het gaat volgens Butcher zo ver dat je in principe je fantasie op de vrije loop kan laten gaan. Wil je een eenhoorn zijn? Geen probleem, ook dat is mogelijk zei hij met een grote glimlach.

De verschillende ruimteschepen kunnen ook aangepast worden, al zit de customisatie hier vooral in de verschillende stats van je schip en niet zo zeer het uiterlijk. In een later stadium zal “visual customization” van je schip mogelijk worden toegevoegd door middel van speciale skins. Spelers kunnen volgens Butcher meerdere ruimteschepen bezitten en kunnen momenteel uit een viertal “starterships” kiezen, naarmate je vordert in de game speel je daarna nog twaalf verschillende ruimteschepen vrij. Qua omvang beschrijft Butcher de meeste schepen als “Millenium Falcon -sized ships”. Fans van Star Wars weten ongetwijfeld wat dit inhoud en als je de afgelopen dertig jaar niet onder een steen hebt geleefd weet je het vast ook. Verder kan je ook verschillende wapens aan de ruimteschepen toevoegen. Deze vindt je door “schematics” te verzamelen. In Entropy draait het namelijk niet om traditionele loot zoals in de meeste MMO’s. Zeldzame schematics belonen spelers met unieke ontwerpen die met het craft systeem gebouwd kunnen worden. Veel technologie is immers zeer schaars geworden en dus erg veel geld waard. Slimmeriken kunnen hier daarom ook zeker een slaatje uit slaan. Handel is namelijk ook erg belangrijk in Entropy.

Het Dynamic Trade systeem zorgt werkelijk voor dynamische handel.

De economie in Entropy is als ware de motor die het universum van de game aandrijft. Goede kennis van vraag en aanbod zullen sommige spelers dus zeker schatrijk kunnen maken. Je kan handel voeren via speciale veiling huizen, maar ook goederen naar de andere kant van het zonnestelsel vervoeren om geld te verdienen. Graven op asteroïden en het vinden van eeuwenoude relikwieën zorgen ook voor een goed inkomen, er zijn dus vele wegen naar rijkdom, zolang je er maar wat tijd in stopt.

In Entropy is veel te onderzoeken.

Volgens Butcher zullen spelers helaas niet op de verschillende planeten kunnen landen en speelt de gameplay zich voornamelijk af in de ruimte en op ruimtestations. De grootte van planeten zorgt namelijk voor technische problemen. Een planeet als Jupiter is bijvoorbeeld kolossaal en om deze na te maken is gewoon op het moment niet te doen. “Liever een ding heel goed doen, dan twee dingen niet zo goed” zei hij met veel overtuiging. Butcher sluit echter niet uit dat er in de verre toekomst mogelijk planeet gameplay aan Entropy wordt toegevoegd. Het is alleen nog veel te vroeg om te zeggen.

Tijdens de presentatie was er ook sprake van speciale “world events”. Kijk dus niet raar op als er opeens een buitenaardse invasie plaats vindt en iedereen opeens samen moet werken om te overleven. Daarnaast willen de makers van Entropy ook graag dat de community zelf missies gaan bedenken. Denk hier bij aan liquidatie missies waarbij een vijandelijke guild wordt aangevallen omdat er een prijs op het hoofd van een van de leden staat. Dit kan dus nog eens voor wat interessante ontwikkelingen zorgen. Spelers zullen speciale tools voor het maken van missies ontvangen, welke dit precies zijn is helaas nog niet echt duidelijk maar biedt in ieder geval wel heel veel potentie om de replay value van de game te verlengen. Bekijk hieronder een leuke video die wat meer van de game laat zien.

Entropy is zeker een vermakelijke game.

Ben je nou ook benieuwd naar Entropy en wil je de game graag spelen? Kijk dan even op Steam want de game is via early access al beschikbaar en je hoeft er zeker geen super computer voor te hebben.