Vorig jaar waren we al een dagje op bezoek bij Take Two Interactive om Evolve uit te proberen en konden vier spelers het als Hunters opnemen tegen Goliath, een monsterlijk wezen met spreekwoordelijke spieren van staal. Dit keer waren we weer van de partij en mochten we de nieuwste build van Evolve uitproberen. Deze build was onlangs speelbaar op de E3 in Los Angeles en bevatte een splinternieuw monster en vier dodelijke nieuwe jagers, wat natuurlijk extra cool is. Wat vonden we nou precies van deze versie van de game? Je leest het hier in onze tweede hands-on van Evolve.

Ontmoet de nieuwe Evolve Hunters!

De vier hunters waar we deze keer mee mochten spelen waren de kolossale Hyde (Assault), behulpzame Lazarus (Medic), experts Maggy & Daisy (Trapper) en de metalen grapjas Bucket (Support). Wat brachten deze dodelijke krijgers nou allemaal naar de tafel ten opzichte van de vorige vier Hunters?? Laten we beginnen met de Assault class.

Hyde

Het allereerste wat me opviel aan Hyde was zijn uiterlijk. Hij heeft namelijk heel wat weg van Salvator the Gunzerker uit Borderlands 2. Hyde is echter een kolossale dude die met veel gemak rond zuilt met een minigun, een flamethrower, toxic grenades en een speciale shield waarmee hij zich korte tijden onoverwinnelijk kan maken. De Assault class is erg belangrijk om schade aan te richten bij het monster. en laat dit nou net  Hyde’s specialiteit zijn. Je gebruikt de minigun voor lange afstanden en de flamethrower op korte afstanden. Toxic grenades zijn erg handig om het monster te dwingen om een beschutte plek te verlaten en je shield kan gebruikt worden om de schade van aanvallen van het monster te blokkeren. De Assault is daarom ook wel de minst moeilijke class om te spelen, maar verkeerd vrijwel continu in het grootste gevaar.

De flamethrower is extreem krachtig, helemaal in combinatie met de marks die een Medic op het monster plaatst. Een shield kan met de juiste timing je leven redden als je in een close quarters combat situatie verkeerd. Helaas doen de toxic grenades  niet veel schade, is de minigun niet accuraat en voelt de  assault class een stuk slomer aan dan de andere classes. Ik weet niet zeker of dit nou een illusie was. Maar ik had echt het gevoel dat hij zich langzamer vooruit bewoog door al zijn zware wapens.

Lazarus

Samen sta je sterk, maar zonder Medic ben je echt helemaal nergens. De Medic kan namelijk dode spelers meteen reviven, wat natuurlijk bijzonder handig is als je Assault of Trapper door het monster platgeslagen zijn. Daarnaast heeft hij ook een handig sniper rifle waarmee je het monster kan markeren. Deze speciale marks zorgen er voor dat het monster een stuk meer schade ontvangt als spelers op deze marks schieten. Als medic is het ook mogelijk om een stealth modus te activeren zodat je ongezien kan ontsnappen of stiekem langs het monster kan glippen om je gevallen maatje weer tot leven te brengen. Healen is natuurlijk ook erg belangrijk als Medic, al is het af en toe best lastig omdat het bereik van de “area of effect” heal vrij beperkt is. De overige spelers kunnen daarom het beste bij de healer in de buurt komen staan als ze een heal nodig hebben.

De sniper rifle is niet sterk maar zorgt er voor dat het monster meerdere marks op zijn lichaam krijgt. Hierdoor doen de wapens van de andere hunters veel meer schade. Dankzij de stealth modus kan je gelukkig best makkelijk aan het monster ontsnappen. De Area of Effect van de heal is helaas erg klein en iemand reviven is soms erg moeilijk omdat je speciale wapen even moet opladen en de meeste situaties erg chaotisch zijn.

Evolve hunters

Maggy & Daisy

Maggy fungeert als de trapper en heeft een aantal skills die bijzonder handig zijn. Haar “harpoon traps” zorgen er voor dat het monster voor korte tijd verankerd blijft zodat het hele team met zijn allen kan lopen knallen. Met een beetje timing is het mogelijk om de harpoon traps vrijwel 100% up te hebben. Naast de harpoon traps kan Maggy ook een gigantische “arena trap” neergooien die een barrière opwerpt die het monster belemmert om het gebied te verlaten. Omdat er best een lange cooldown op zit moet je dus wel goed nadenken voordat je de arena trap neer gooit. Als primaire wapen heeft ze een machine geweer, die overigens best wat schade kan aanrichten, vooral als de Medic goed bezig is geweest met het markeren van het groteske beest waar je naar op jacht bent. Tot slot heeft Maggy haar trouwe viervoeter bij zich. Deze kan het best omschreven worden als een kruising tussen een hond en een leguaan. Daisy is een expert in het vinden van monsters en spelers worden daarom ook aangeraden om haar te volgen. Zij is vaak nog net even wat betrouwbaarder dan de lichtgevende sporen die je als Hunter op de grond vindt. Nog een handige eigenschap van Daisy is dat zij spelers die “incapacitated” zijn kan reviven door aan ze te likken. Ja, dat lezen jullie goed. Na een likje van Daisy krijg je een tweede kans.

Daisy weet vrijwel altijd precies waar het monster zich bevindt. De harpoon traps werken geweldig om een monster te verankeren, maar de arena trap heeft een hele lange cooldown, misschien zelfs even net iets te lang.

Bucket

Naast de Medic was er nog een andere handige support class speelbaar. Bucket is namelijk een robot die er o.a. een UAV drone op uit kan sturen. (dit is zijn eigen hoofd) Zodra deze het monster vindt en heeft gescand wordt het monster gemarkeerd en kunnen alle spelers het beest aan de hand van een tracker vinden. Wat ook erg handig is zijn de machinegun drones. Deze dwingen het monster om zijn aanval af te blazen omdat deze vrij veel schade aanrichten. Bucket is bewapend met een rocketlauncher die van richting veranderd kan worden door de lasersight op de gewenste positie te richten. Makkelijk is het niet, maar de raketten doen vrij veel damage, reden genoeg om dus goed te richten! Tot slot kan Bucket iedereen die in zijn buurt staat voorzien van een stealth cloack en hiermee ook spelers die incapacitated zijn reviven. (De Medic kan spelers die letterlijk dood zijn reviven, zodat je niet hoeft te wachten tot de respawntimer voorbij is.)

De machinegun drones richten erg veel schade aan, vooral als de Trapper het monster weet te verankeren en de Medic het monster ook nog van marks heeft voorzien. Mits je goed weet te richten is de rocket launcher ook een heel sterk wapen. Het bereik van de groeps-stealth is echter zeer beperkt en door de UAV drone te gebruiken sta je stil en ben je voor je het weet de groep kwijt omdat deze (in de meeste scenario’s of gebrek aan goede communicatie) niet op je wachten.

Witness the power of the Kraken!!!

In de build die we konden spelen introduceerden de makers van Evolve een geheel nieuw monster. De dodelijke Kraken, die vooral wat had van een octopus-achtige Xenomorph, helemaal niet verkeerd dus! Wat kan je qua gameplay allemaal als Kraken verwachten?

Aan het begin van de match krijg je de mogelijkheid om een drietal punten in vier verschillende skills te investeren. Je kan bijvoorbeeld drie punten meteen in een specifieke skill stoppen of de punten strategisch verdelen zodat de Kraken vanaf het begin al gebruik kan maken van drie verschillende aanvallen. De aanvallen waaruit je als de Kraken kon kiezen waren:

  • Vortex – Deze aanval blies alle vijanden die voor je staan met een schokgolf aan de kant!
  • Lightning Storm, een van de krachtigste aanvallen die nog vrij moeilijk was succesvol te richten.
  • Banshee Mines – een vijftal mijnen die automatisch op de vijanden afvliegen als deze te dichtbij de mijnen kwamen
  • Aftershock – Ik heb deze aanval eigenlijk helemaal geen enkele keer gebruikt.

Als Kraken moet je jezelf natuurlijk ook zo snel mogelijk volvreten, in de derde fase van je evolutie ben je namelijk op je sterkst. Zodra je dit level hebt bereikt kan je je het beste naar de generator begeven en deze slopen om de match te winnen. Het is een geweldig kat en muis spel die vaak toch nog elke kant op kan gaan. Ik ondervond dit zelf ook toen ik in fase 3 van mijn evolutie de generator niet stuk kreeg en uiteindelijk sneuvelde doordat het vijandelijke Hunter team opeens erg goed samen werkten en ik veel te langzaam handelde. Dit zat me natuurlijk niet helemaal lekker, maar helaas was er geen tijd voor een rematch… GG Hunters! Nu komt de grote vraag. Is Evolve de moeite waard?

Evolve is eigenlijk nu al een must-have titel!

De gameplay van Evolve is razendsnel en heel erg verslavend. Het feit dat je als Hunters goed moet samenwerken is ook erg fijn in een tijdperk waar de ene na de andere generieke fps de winkelschappen domineren. Iets waar wat ons betreft verandering in moet komen. Als monster op strooptocht gaan maakt het plaatje echter compleet en zal zodra de game op 21 oktober 2014 uitkomt ongetwijfeld voor heel wat leuke online matches gaan zorgen. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor, wie gaan er in de Herfst met ons mee op jacht?! (Of wie maakt op bloederige wijze een einde aan onze hunter carriere?!)