Ergernis over remasters van games

Remasters van games, een fenomeen dat menig game ontwikkelaar heeft omhelst. Naar mijn idee iets te veel ontwikkelaars. Het is niet zo dat remasters slechte games zijn, integendeel. Meestal zijn het games die toch vrij populair zijn. Wat is het probleem dan? Het feit dat een remaster zo goed als niks nieuws brengt. In de meeste gevallen is game zo opgepoetst dat de game er op full HD leuk uit ziet, en zijn het eventuele game of the year edities met alle DLC. Maar in de basis zijn het kopieën van games die, meestal, een console generatie eerder al zijn uitgebracht.

Sommige games zijn al wat ouder en dan is een remaster nog te begrijpen, maar andere games krijgen deze behandeling al na een jaar, misschien twee. Niet omdat er veel naar de game gevraagd word, maar puur omdat de game dan ook next-gen is en meer kan verkopen. In dit geval is het moeilijk niet te denken aan lui kopieer werk. (ondanks dat dit natuurlijk wel een hoop werk met zich meebrengt)

Remaster vs remake

Naast remasters kan een game ook een remake krijgen. Hierin word een game van de grond af aan opnieuw opgebouwd, nieuwe graphics, up to date met de huidige standaard, mogelijke aanpassingen in de gameplay en vaak ook volledig nieuwe voice acting. In remakes zit normaal best een hoop moeite, en vaak ook passie in.

Denk hierbij aan de Resident Evil remake voor op de GameCube een aantal jaar geleden.
En dan is er van deze zelfde game een remaster aangekondigd voor in 2015. Een remaster… Van een remake. Begrijp me niet verkeerd. De game is geweldig en ik zou hem graag nog een aantal keer spelen, maar moeten alle games die wat ouder zijn persé zo simpelweg gekopieerd worden naar de huidige generatie? Is het niet leuker, en goedkoper, om de game op de oude console te spelen waar deze op uit kwam?

Een tweede voorbeeld hiervan is Final Fantasy VII. Fans vragen al jaren om een volledige remake van deze game. En een PS4 port van de pc remaster is het beste wat we tot nu toe zullen krijgen. We moeten wel eerlijk blijven, een remake van zo’n oude game is veel werk en zal niet goedkoop zijn. En een remaster is in vergelijking natuurlijk een stuk goedkoper is om uit te brengen. Maar uiteindelijk is het de zoveelste uitgave van dezelfde game met minimale aanpassingen.

Haat-liefde verhouding

Toch is het soms moeilijk om er eerlijk naar te kijken. Sommige games heb ik met veel plezier gespeeld voor ze als remaster uitkwamen, en dat speelt ook mee in de beslissing om een game te halen. En het is ook niet zo dat alle remasters overbodig/slecht zijn. Integendeel, kwalitatief zitten ze vaak goed in elkaar. Het zijn er gewoon te veel op korte tijd achter elkaar. Niet elke game hoeft na twee a drie jaar een heruitgave krijgen, en ik zie die moeite liever in nieuwe en originele games verdwijnen.

2015 staat voor de deur, en hopelijk blijft de aanloop van remaster games een beetje beperkt. Helaas ben ik bang dat we het einde hiervan nog niet gezien hebben. Maar om op een positieve noot te eindigen, alvast een gelukkig 2015, en dat jullie veel en goed mogen gamen!
remasters van games 31-12-2014

 • Ik ben heel eerlijk. Als een remaster/remake verschijnt van een game die ik vet vind dan koop ik die sowieso. Ergernis of niet, je hoeft de nieuwe uitgaves niet te kopen. Dat is niet verplicht. Het is makkelijk cashen misschien maar zo lang het een beetje binnen de perken blijft hoor je me niet klagen al denk ik dat er in 2015 zeker weer nieuwe remaster/remakes worden aangekondigd.

  • Ja klopt ik heb bijvoorbeeld veel zin in de aankomende Devil May Cry remasters 🙂 En ook de remasters van The Last of Us en GTA V kon ik erg waarderen.

 • Tof item Joerie! Altijd fijn om unieke content te zien 🙂 Misschien een leuk idee om vaker over je ergenissen te gaan schrijven.

 • Ron Vierhout

  Gelukkig heb je altijd nog de keuze om iets te kopen en te spelen….

  • Grayfoxz

   Natuurijk. Maar het is meer de instelling van de developers en het feit dat er zo veel uitkomen dat de irritatie veroorzaken. zoals ik ook al zei in het artikel, een haat-liefde verhouding met de games zelf 😛