Vorig weekend verenigde gamend Nederland zich weer om een splinternieuwe beurs te bezoeken. Epicon opende de deuren voor de allereerste keer en dat was natuurlijk een historisch moment. Naast allerlei games, merchandise, en eSports was er van alles te doen en Kijk-Online was er uiteraard ook weer bij. Wat hebben we allemaal meegemaakt?

Monster jagen met Evolve!

Epicon is een evenement waar gaming vooral centraal staat. Er stonden dus verschillende booths en bezoekers konden weer een aantal leuke exclusieve titels uitproberen. Een van de populairste games was toch echt wel Evolve van 2K Games. Gedurende de hele dag stond er namelijk een gigantisch rij van enthousiaste gamers die keurig op hun beurt stonden te wachten om in de huid te kruipen van de monsterlijke Kraken of een van de dodelijke Hunters. Daarnaast had 2K Games ook ongetwijfeld de mooiste booth van heel Epicon. Naast Evolve hadden ze ook een speciale ruimte ingericht waar bezoekers Borderlands The Pre-Sequel konden spelen, dus dat was natuurlijk ook hartstikke leuk.

Fans van Transformers konden bij Jagex langs gaan, want zij hadden Transformers Universe meegenomen. De game zag er bijzonder goed uit en er waren vier speelbare Autobots en vier speelbare Decepticons. Vooral de Decepticons waren enorm populair en domineerden grotendeels de multiplayer gevechten. De designs van de robots deden me heel erg aan de animatie serie Transformers Prime denken en waren dus wel even wennen. De gameplay zag er echter erg vermakelijk uit en hopelijk wordt Transformers Universe snel uitgebracht. Een woordvoerder van Jagex gaf aan dat Transformers Universe niet op Gamescom aanwezig zal zijn, maar wellicht wel meegenomen zal worden naar Campzone, het populaire LAN evenement die elk jaar in Nederland wordt gehouden. Dus als je de game wilt uitproberen zou ik aanraden om daar langs te gaan of je even in te schrijven voor de bèta.

Websites IGN Benelux en XGN hadden twee knusse hoekjes ingericht waar je met vrienden of in je eentje kon neerploffen om te gamen. Van Mario Kart 8 tot FIFA 14 er was van alles te doen. De gigantische lazyboys bij IGN Benelux waren ook geweldig om even op uit te rusten en je kreeg ook nog eens een mooi Call of Duty Ghosts t-shirt en bijpassende sluitelhanger/zaklantaarn/veiligheids-dingetje mee.

Shadaloo.eu had een aantal arcade kasten meegenomen waar belangstellenden Ultra Street Fighter IV op konden spelen. En er werden gedurende de dag heel wat Shoryuken’s en Hadouken’s uit de arcade sticks getoverd. Je kon merken dat iedereen een heleboel plezier had en ook wij gingen uiteraard even een paar potjes Ultra Street fighter IV spelen. Daarnaast konden fans van de Japanse The Bishi Bashi ook allerlei lijpe minigames spelen op de unieke arcade kast die Shadaloo had meegenomen.

Nederlandse Indie games werden op Epicon ook weer goed vertegenwoordigd.

Fans van Indie games konden terecht bij Dutch Gaming Garden. Hier stonden namelijk een tiental demokasten waar je allerlei leuke indie games op kon spelen. Wii gingen langs bij 2Awesome Studio om Dimension Drive en Energy Rush even uitvoerig te testen en al snel werd het een onderlinge strijd om elkaars Energy Rush scores te verbreken. Daarnaast hebben we ook nog eens een hartstikke leuk gesprek gehad met oprichter David Jimenez en Alejandro Santiago en kunnen jullie binnenkort ons interview hier op de website vinden. Hou Kijk-Online dus goed in de gaten!

Fans van eSports kregen een traktatie!

Op een gigantisch scherm met bijpassend podium werden allerlei eSports toernooien gehouden. Spellen als League of Legends en Starcraft waren immens populair en vele bezoekers waren uren lang in de ban van het digitale sport geweld. Jammer genoeg vloog de internet verbinding er op een gegeven moment (tijdelijk) uit en werd er even een pauze ingelast. Niet zo leuk dus. Maar aangezien dit de eerste Epicon was heeft de organisatie nog veel te leren en zullen ze volgend jaar ongetwijfeld beter voorbereid zijn. Een eSports toernooi zonder internet…dat kan natuurlijk niet.

Ben jij een Lannister of hou je meer van de Starks of Winterfell?

HBO had de Iron Throne uit de populaire serie Game of Thrones meegenomen en als je bereid was om even in de rij te staan kon je jezelf vereeuwigen als heerser van de zeven koninkrijken. Daarnaast werden er ook middeleeuwse gevechten uitgebeeld, al waren deze vaak bijzonder klungelig en wat mij betreft niet Game of Thrones waardig. Toch zorgde het wel voor een hele leuke sfeer en dat is natuurlijk altijd goed!

Welcome to EpiCon Zombie Run, may I take your brain?

Een van de grootste hits tijdens EpiCon was de Zombierun. Nooit van gehoord? Dan heb je hier een korte beschrijving:
Stel jezelf het volgende voor. In een post-apocalyptische wereld ben jij met een groepje overlevenden samen gaan werken. Je doel: Een kapotte generator aan de gang krijgen om een noodsignaal te versturen. It’s now or never. Want alleen zo kun je ervoor zorgen dat jij en je team veilig zijn. Er zullen mensen sneuvelen tijdens de missie, maar dat is nu eenmaal jullie offer voor the greater good. Let’s go!

Fariko stand vol met Call of Duty gekken.

Verder was er ook een stand van de grootste Call of Duty community van Europa, Fariko. Je kon als bezoeker kennis maken met de twee belangrijkste factoren in Call of Duty, namelijk “Gunskill” en “Teamskill”. Verder kon je spelen met de meermalige en huidige FFA-kampioen Fariko Acta en de dames van de Fariko Foxtrots, de vrouwelijke competitieve Call of Duty clan binnen Fariko. En de big boss himself Fariko Braniac was aanwezig en deelde zijn geheim voor succes met de bezoekers. Want was je heel serieus aan het overwegen om de eSports in te gaan, dan kon je bij Fariko Brainiac een psychologische test afnemen die gebruikt wordt om de top-teams van Fariko klaar te stomen om op wereldniveau te spelen. Bij Fariko wordt er namelijk gebruik gemaakt van de MBTI-test die aangeeft wat voor een type je bent. De truc is volgens Fariko Braniac dat je een team moet samenstellen met uiteenlopende types. Want hoewel het in het begin misschien rommelt, ben je als team sterker omdat je goed moet communiceren met elkaar. Ben je erg benieuwd naar welke type jij bent? Kijk dan even op de Fariko site.

Allerlei gave game en anime merchandise.

Verspreid over de beursvloer waren genoeg verkopers te vinden. Van een geweldige collectie zwaarden, tot gothic Lolita outfits. Daarnaast zagen we ook allerlei anime gerelateerde producten, cosplay outfits, cosplay accessoires, tweedehands games, retro consoles, figuren, wat leuke bouwpakketten van Gundam en zelfs wat Transformers speelgoed. Het was fijn om te zien dat bezoekers ook naar huis konden gaan met wat leuke nieuwe items voor hun collectie.

Epicon is voor herhaling vatbaar.

Het debut van Epicon was dus wat ons betreft zeker wel een succes te noemen, al had ik persoonlijk wat exclusievere Next-Gen titels voorbij willen zien komen. De sfeer was echter hartstikke gemoedelijk en wij hebben ons enorm vermaakt. De internet voorzieningen hadden wat beter geregeld kunnen worden en er was overigens niet veel diversiteit te vinden in het eten dat aangeboden werd. Maar daar zal de organisatie inmiddels wel van geleerd hebben. Het is in ieder geval erg fijn dat we vanaf nu naast Firstlook nog een evenement voor gamers in Nederland hebben. De volgende editie van Epicon zal in de winter plaatsvinden en daar verheugen we ons natuurlijk al enorm op. Gaan jullie hier ook heen?

  • Leuk artikel. Misschien volgend jaar eens bezoeken.

    • PerziaN

      In de winter is er weer een EpiCon. Saampjes gaan dan maar? (^~^)

      • Lijkt me leuk om ook mee te gaan. Moet het wel van te voren goed kunnen plannen.