Electronic Arts opent de Gamescom 2014 met een knallende pers briefing.

Afgelopen woensdag was het eindelijk zo ver, Gamescom 2014 opende de deuren en het was meteen al raak. Kijk-Online mocht namelijk de exclusieve Electronic Arts 2014 Gamescom Press Briefing bijwonen. Dit keer niet op een externe locatie maar gewoon in de Koelnmesse. In het zogenaamde spreekwoordelijke hart van EA maakten we kennis met nieuwe aspecten van Battlefield Hardline, Dawngate (die uiteraard begroet werd met een immens gejuich), Dragon Age Inquisition, FIFA 15, NHL 15, The Sims 4, Star Wars Old Republic, Titanfall en meer. Daarnaast waren er ook een aantal leuke verrassingen. Lees snel mee, want wij nemen jullie de hele week mee naar Gamescom 2014! Let’s go!!!

De Electronic Arts Gamescom briefing werd gevuld met humor en nieuwe gameplay videos.

Peter Moore (COO) en Andrew Wilson (CEO) van Electronic Arts openen de briefing zoals gewoonlijk met een aantal grappen en beloofden ons live demo’s, extended playthroughs en nieuwe trailers. Daarnaast wou de heer Moore (zoals elk jaar) natuurlijk weer een selfie met het gehele publiek maken, dit jaar koos hij er echter voor om er een korte video van te maken, wat natuurlijk ook erg leuk was. Welke games kregen we allemaal te zien.

Battlefield Hardline

Electronic Arts gamescom BattlefieldPatrick Söderlind (EVP EA Studios) had een aantal leuke dingen voor ons in petto en riep Steve Papoutis het podium op om wat meer over Battlefield Hardline te laten zien aan de hand van een hele overtuigende campaign gameplay video.

Het begint met een louche deal die fout gaat. Een van de hoofdrolspelers, Nick Mendoza, wordt namelijk samen met zijn kameraad Marcus gevangen genomen om uitgeleverd te worden aan een gangster die een enorme prijs op Mendoza’s hoofd heeft gezet. Voor het duo het zich beseffen zitten ze opgesloten in een oude raket silo. Markus heeft gelukkig een lockpick meegekregen van zijn naïeve vriendinnetje en hiermee kunnen ze hun cel ontsnappen. Na wat sluipwerk lukt het om buiten te komen. Het gebruik van de omgeving is erg belangrijk en in Hardline leiden meerdere wegen naar Rome wat elke playthrough anders maakt. Zoals we gewend zijn van Battlefield kan vrijwel alles in de game kapot. Ga dus zeker niet achter een houten kist schuilen tijdens een intensief vuurgevecht. Mendoza is een undercover agent en kan indien nodig zijn police badge tevoorschijn toveren en criminelen intimideren om zodat zij hun wapens neer gooien. Uiteraard gaat dit niet altijd goed en kunnen de boeven in kwestie toch nog proberen om je uit te schakelen met hun sidearm. Naast allerlei dodelijke wapens kregen we nog twee leuke items uit Mendoza’s arsenaal te zien. Een taser is handig om vijanden uit te schakelen zonder ze te doden. Een grapple gun kan gebruikt worden om hoger gelegen plekken te bereiken of een zipline af te schieten, erg handig om als je een groep pissed off gespuis moet vernietigen.

Naast de campaign werden ook twee nieuwe multiplayer modi getoont. Rescue modus, waar je een gijzelaar moet bevrijden zag er uitdagend en zeer vermakelijk uit. Verder was er ook nog “Hotwire” waar je het in heftige auto achtervolgingen tegen elkaar opneemt.

Dawngate

Dawngate werd vreemd genoeg heel erg kort getoond en deed me meteen denken aan League of Legends, maar het is natuurlijk ook een MOBA game. De Europese Alpha Server is live dus een goede reden om je linea recta in te schrijven voor de alpha. Neem daarom dus zeker even a kijkje op de Dawngate website.

Shadow Realms

Electronic Arts gamescom shadow realmsBioware Austin verrasste de hele zaal met een nieuwe game genaamd Shadow Realms. Naast een hele coole trailer had Jeff Hickman, General Manager van Bioware Austin niet erg veel te vertellen, behalve dat de game gebaseerd is op de traditionele tabletop rpg en speelt het zich af in een moderne fantasie wereld. Vier spelers nemen het op tegen de Shadow Lord, die er alles aan zal doen om de vier helden te stoppen, dit zorgt voor dynamische gameplay. Een speler zal ook als de Shadow Lord kunnen spelen om de overige vier spelers te dwarsbomen met allerlei demonen en ander kwaadaardig gespuis. Vanaf volgende maand kunnen belangstellenden zich voor de beta inschrijven op de website van Shadow Realms.

Dragon Age Inquisition

Electronic Arts gamescom dragon ageDragon Age, je moet er maar net van houden. In dit geval begin ik de titel in ieder geval veel meer te waarderen. Volgens Aaryn Flynn, General Manager, van Bioware is dit de grootste game die ze ooit hebben gemaakt. Reken dus op weelderige groene bossen, schilderachtige kustlijnen en nog vele meer.

Als speler zul je negen verschillende companions mee kunnen nemen, die je overigens met een druk vas de knop kan besturen. De character customization is heel erg uitgebreid en er zitten negen verschillende nieuwe classes in dit nieuwe Dragon Age avontuur. Volgens Aaryn zal een normale speler ongeveer 150 uren zal moeten spelen om alle content te ervaren. Om de presentatie goed af te sluiten trakteerde Bioware ons op een uitdagend gevecht tegen “Hand of Korth” , een elite vijand die een geweldig wapen achterlaat nadat je deze verslaat. In de trailer die volgde zagen we in ieder geval draken, draken en nog eens draken…en zeg nou zelf, welke Fantasy fan houdt nou niet van draken?!

FIFA World

Electronic Arts gamescom fifa worldEA’s FIFA World spel kwam ook nog even aan bod. Spelers die de beta hebben gespeeld mogen namelijk al hun beta personages houden om in de full game te gebruiken en ontvangen ook speciale beta awards om aan te tonen dat zij mee hebben gedaan aan de uitvoerige beta test, die overigens in 180 landen beschikbaar was gesteld. Ook was er nog een leuke trailer te zien. Naast de gewone FIFA game is deze titel dus zeker ook de moeite waard om eens wat aandacht aan te besteden. Kijk eens op hun website zou ik zeggen.

FIFA 15

Electronic Arts gamescom fifa 2015FIFA games zijn nog altijd populair en elk jaar vindt er weer een verhitte discussie plaats tussen Pro Evolution Soccer en FIFA fans. Het verschilt elk jaar weer enorm, maar aan de beelden te zien wordt FIFA 15 een bijzonder noemenswaardige titel. Wat is er allemaal nieuw?

David Rutter Executive Producer van FIFA 15 kondigde nogmaals met trots aan dat de  Turkse Süperlig eindelijk maar toch toegevoegd zal worden. Daarnaast zorgt de splinternieuwe “Matchday Live” er voor dat je altijd van de nieuwste stats, teams en leagues op de hoogte bent. Ultimate Team zit er ook weer gewoon in zodat fans lekker bezig kunnen met het bouwen en het beheren van teams. Nog een leuke toevoeging is dat je tegen vrienden kan spelen om de “Season Title”. Xbox spelers kunnen een gat in de lucht springen want er zullen namelijk maar liefst vijftig nieuwe legendes aan de game worden toegevoegd. Een paar Nederlandse toppers als Gullit, Kluivert en Sneijder zijn hier ook tussen te vinden. De demo is overigens vanaf volgende maand al beschikbaar.

NHL 15

Volgens Dean Richards, General Manager bevat NHL 15 wel ruim negen duizend unieke crowd models. De fans in het publiek hebben individuele animaties en komen hierdoor een stuk realistischer over. Tussen wedstrijden in zullen twee live action sport commentatoren de wedstrijden van hun feedback voorzien. Naast alle Noord Amerikaanse teams kunnen spelers ook Europese teams selecteren. Hou Xbox Marketplace en PSN dus goed in de gaten, de demo van NHL 15 is namelijk vanaf 12 september speelbaar!

The Sims 4

Electronic Arts gamescom Peter MooreVoor de Sims 4 kwam de lieftallige Rachel Franklin, General Manager van de Sims 4 het podium opdraven om ons wat nieuws te vertellen over de nieuwe mogelijkheden van de game. Haar team gaf een speciale live demo waarin ze Peter Moore hadden nagemaakt. De presentatie was in ieder geval gevuld met humor.

Verwacht een nieuwe build modus waar je dingen makkelijk kan slepen om te vergroten/verkleinen of verplaatsen. Daarnaast vindt je in “my library” creaties van de community en kan je deze gebruiken. Huizen, outfits en nog veel meer. In Sims 4 zitten ook nieuwe zeldzame plantensoorten, zoals de zeldzame cow plant die Peter Moore opeet en daarna uitkotste. Benieuwd naar de game? De Sims 4 demo is nu beschikbaar en je kan je Sims meenemen naar de full game zodra deze over drie weken uitkomt.

Star Wars The Old Republic enorm veranderd

In achtien maanden is Star Wars The Old Republic enorm veranderd. De game is bijvoorbeeld al een tijdje niet meer subscription based en helemaal free-2-play geworden. Al kun je overigens alleen van bepaalde gear en wapens gebruik maken als je er maandelijks voor betaald, wat voor sommige gamers dus best zuur is. Star Wars The Old Republic wordt maandelijks door maar liefst 1 miljoen mensen gespeeld en dat is niet niks. Binnenkort krijgt de game ook weer allerlei nieuwe content. De nieuwe Stronghold uitbreiding en speciale guild flagships voor de multiplayer modus. Heel erg interessant.

Titanfall

Tot mijn grote teleurstelling was het Titanfall segment heel kort en bondig.  IMC Rising zal de laatste uitbreiding voor Titanfall zijn en dat klinkt niet goed als Titanfall tot nu toe ook nog eens de best verkochte Xbox One titel is. De community moet immers op langere termijn ondersteunt worden. Wel kregen we een hele mooie video te zien.

Wat vonden wij er nou van?

De presentatie van EA was dit jaar op een betere locatie (gewoon in de Koelnmesse) en zoals gewoonlijk weer erg goed verzorgd. De games die voor mij persoonlijk de show stalen waren Battlefield Hardline (omdat de singleplayer naar mijn smaak wel heel erg leuk in elkaar zat), Dragon Age Inquisition en Bioware’s nieuwe project Shadow Realms. De aankondiging van de laatste Titanfall uitbreiding viel echter een beetje verkeerd. Nou maar hopen dat de game goed ondersteund zal blijven worden. Hebben jullie de briefing gemist? Hieronder vinden jullie de volledige video!

https://www.youtube.com/watch?v=cEdjaiXDfyU” width=”620″ height=”360″]