E3 2013

Nog 4 dagen te gaan en dan gaan we het allemaal weer mee maken, een van de grootste gaming en electronica beurzen ter wereld zal zijn deuren openen. Ik heb het natuurlijk over de Electronic Entertainment Expo. E3 is inmiddels een heel eigen tak van sport geworden. Een soort koninkrijk waarbinnen giganten als Sony en Microsoft het tegen elkaar op zullen nemen om te bepalen wie nou het beste next-gen systeem heeft. Wat gaan de nieuwe next-gen consoles ons bieden? Ze claimen beiden dat hun machines sneller, beter en mooier zijn.

Xbox One

Inmiddels weten we de officiële naam van de nieuwe next-gen console van Microsoft: de Xbox One, zoals je hier natuurlijk al in vorige artikelen hebt kunnen lezen. Ik zet de technische feitjes nog even op een rijtje om jullie geheugen weer op te frissen:

 • CPU: 8-Core AMD CPU
 • GPU: Custom-built AMD hardware
 • RAM: 8 GB GDDR3 (5 GB available voor games)
 • Media: Blu-ray
 • HDD: 500 GB
 • USB: 3x USB 3.0 ports
 • Network: 10/100/1000Mbps Ethernet, 802.11n Wi-Fi w/ Wi-Fi Direct*
 • Video Output: HDMI only (ook HDMI input)
 • Resolution: up to 1080p (games), up to 4K video playback
 • Audio Output: S/PDIF optical
 • Memory Unit: onbekend

(bron vermelding: Collega Nino’s Spec artikel over Xbox One )

xbox-one

Zoals veel van ons hebben gemerkt is de Xbox One vooral gericht op het Amerikaanse gezinsleven, aangezien hun vorige presentatie voornamelijk televisie-gericht was. In Europa hebben we daar eigenlijk helemaal niks aan. Dus ik verwacht tijdens de E3 2013 een game gerichte presentatie en neem aan dat Microsoft de rest van de wereld ook wilt veroveren. Of laten zij dat aan Sony over?

Ook verwacht ik dat zij zich meer gaan richten op de gamer, want daar is de Xbox toch uiteindelijk voor gemaakt? Helemaal goed dat je een console ontwikkelt die gericht is op het gezin, maar het blijft een console… of moeten wij het nu toch echt zien als een Media Entertainment Centre? Zo werd het ook gepresenteerd, maar hopelijk verliest het zijn oorspronkelijke doel niet. Veel gamers zullen zich wellicht storen aan de Kinect One die verplicht aangekoppeld moet zijn aan de Xbox One.
Ik heb hoge verwachtingen van de nieuwe feature van Xbox One waardoor je beter kunt multi-tasken. Het wordt mogelijk om sneller te schakelen tussen programma’s (bijv. van TV naar gameplay en van gameplay naar muziek luisteren). Ik zou daar wel een uitgebreide demonstratie van willen zien. Wordt de gameplay gepauzeerd of wordt je uit de game gekicked als je online speelt? Hoe gaat dat in zijn werk?

Er is ook aangekondigd dat er 15 exclusieve games voor de Xbox One uitgebracht zullen worden. Een aantal titels zijn gelukkig al bekend: Forza motersport 5, Quantum Break en Halo 5.

Playstation 4

Volgens de meeste fans is Sony verplicht om hun console eindelijk te laten zien. Iedereen is natuurlijk benieuwd wat de Playstation 4 ons gaat brengen. Ze hebben wel een tipje van de sluier opgelicht en de controller laten zien met extra features en wat je allemaal kan verwachten. Ik heb daarom natuurlijk ook een aantal technische feitjes over de PS4 voor jullie opgesomd;

 • CPU: low power x86-64 AMD “Jaguar”, 8 cores
 • GPU: 1.84 TFLOPS, AMD Radeon™ Graphics Core Next engine
 • Memory: GDDR5 8GB
 • Hard Disk Drive: Built –in
 • Optical Drive (Read only): BD 6xCAV, DVD 8xCAV
 • I/O: Super-Speed USB (USB 3.0), AUX
 • Communication: Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth® 2.1 (EDR)
 • AV output: HDMI, Analog-AV out, Digital Output (optical)

Als je het zo leest komt het over dat de next-gen consoles veel weg hebben van een goede gaming pc.

(bronvermelding: Playstation 4 Specs )

Next-gen PS4 controller

Kan de Playstation controller natuurlijk niet uitsluiten, die heeft bijna een hele presentatie gehad wat er allemaal zo anders is aan de nieuwe controller. Zoals je kunt zien op het plaatje is de controller 2 knoppen armer (start en select) en hebben in de plaats daarvan een share button, option button, move-achtige lichtbalk en een touch pad voor terug gekregen.

Playstation Gaikai

Wat mij natuurlijk niet is ontgaan is Playstation Gaikai. Say what?? Gai what?? Gaikai… volgens Sony is het de snelste en het krachtigste gaming netwerk ter wereld. Het moet het gamen versnellen en makkelijker maken. Je kunt je game al spelen terwijl het bezig is met installeren, snellere interactie met je vrienden en in-game help verstrekken aan je vrienden. Je zult in staat zijn om alles direct te ervaren, gratis uit te proberen en sneller alles te kunnen delen met je vrienden.

Iedereen herinnert zich vast het dodelijke moment toen het Playstation network plat lag. Dus hopelijk kan Gaikai hier een verandering in brengen en zorgen dat dit nooit meer gebeurd. Ik ga er daarom zeker van op uit dat we tijdens de E3 meer zullen zien over de Gaikai service.

Nintendo Wii U

Die was ik bijna vergeten, omdat alle aandacht wordt gericht op Microsoft en Sony. Nintendo Wii U heeft zijn shine vorig jaar al gehad en zal waarschijnlijk niet zo prominent aanwezig zijn tijdens de E3. Althans, dit is een vermoeden van mij. Voor de aanwezig pers is er wel de mogelijkheid om de aangekondigde games op de Wii U te spelen. We gaan sowieso Bayonetta 2 zien die exclusief op de Wii U uitkomt en we hopen natuurlijk op meer blockbusters. Dit alles zullen we gaan zien tijdens een speciale Nintendo Direct die Nintendo zal gaan tonen.

Wii U

Kortom alle drie de consoles zijn van plan om ons te verpletteren tijdens de E3. Het moment om ons over te halen waarom wij een Xbox One of een Playstation 4 moeten gaan kopen. Jullie kunnen hier alle belangrijke E3 streams bekijken die Berend netjes in een artikel heeft verwerkt. Klik hier om het te lezen: Belangrijke E3 Streams 2013

Ik kijk enorm uit naar de presentatie…hopelijk jullie ook.