Kruisbogen, buggies, grotere omgevingen en meer zombies…Ben je er klaar voor?

Vorig jaar konden we op Gamescom Dying Light voor het eerst spelen. Deze zombie survival game met parkours en snelle actie is hierna een flink succes geworden. Ook Techland heeft dit gemerkt en natuurlijk is er flink werkt van gemaakt om te zorgen dat de game ook een jaar na uitgave nog goed speelbaar blijft. Dit jaar konden we Dying Light: The Following spelen, de eerste en ontzettend gave DLC voor deze meedogenloze zombie game.

Even groot als de originele game.

De demo waar we naartoe geleid werden was een co-op demo, net zoals ze dit vorig jaar gedaan hadden met de originele game. Na een korte introductie mochten we aan de game beginnen. Het was weer even wennen aan de controls, maar binnen no time renden, sprongen en klommen we alsof we niks anders gewend waren. Nadat we eindelijk de grot waar we begonnen uit waren sloeg de verwondering toe. We kwamen uit de grot, ongeveer halverwege een rotswand, met een uitzicht over een immense vlakte. Toen kregen we ook meteen te horen dat de kaart van Dying Light: The Following even groot was als alle omgevingen van de originele game samengevoegd.

Toen we eindelijk uit waren gekeken moesten we onze weg naar beneden vinden, want hier was een auto voor ons achtergelaten. Rennend en springend gingen we langs de rotswand tot we aankwamen bij een klif waar we niet meer verder konden. hieronder was een klein meertje, maar het was een flinke afstand en het zag er niet echt veilig uit. Even werd er een blik naar de lachende dev naast ons geworpen, en toen sprongen we met een grote grijns naar beneden.

Dying Light: The Following - Gamescom 2015 Hands On

Nieuwe wapens in een vijandige omgeving.

Gelukkig komen we veilig beneden aan, en nadat we bij de marker op de kaart aankomen blijkt het dat onze voertuigen gestolen zijn. Helaas is er geen spoor van de dieven te bekennen, dus de dichtstbijzijnde boerderij lijkt de beste optie om iets van wapens te vinden. Want onze wapens lagen natuurlijk ook allemaal in de gestolen buggies. We zigzaggen en springen langs de zombies in het veld naar het gebouw en komen binnen aan waar de kaart een kist weergeeft. We sprinten snel naar boven en vinden ons eerste en ontzettend gave wapen. De kruisboog. Deze wordt natuurlijk meteen getest met een headshot challenge. Het wapen voelt zeer goed aan en de headshots zijn zeer krachtig. Wel moet je opletten met het herladen, want dit duurt even. Dus gebruik deze niet op groepen, maar eerder om individuele zombies (of andere tegenstanders) uit te schakelen.

Over andere tegenstanders gesproken, nadat de kruisboog getest was renden we verder richting een locatie die we net via de radio door hadden gekregen. Hier zou namelijk een basis van een groep criminelen zijn. En mogelijk konden we onze voertuigen hier vinden. Onderweg kwamen we nog een toren tegen waar een tweede kist met daarin een nieuw wapen te vinden was. Een submachine gun. Deze kon nog flink van pas komen tegen grote groepen.

Even later vonden we twee bandieten die met hun rug naar ons toe stonden en afgeleid waren. Natuurlijk kunnen we deze mannen gewoon negeren, maar een logischer actie is om een kruisboog op hun hoofd te richten en te vuren. Dit is ook precies wat we bij een van de twee mannen deden. De andere probeerde zichzelf nog over te geven, maar hier kreeg hij de kans niet voor. Meteen zagen we in beeld dat onze reputatie bij de lokale bevolking gestegen was. In de loop van de DLC kun je dus het vertrouwen van de lokale bevolking winnen en hier extra missies en voordelen mee verdienen.

Uiteindelijk kwamen we aan bij de bandieten. Zoals we het kennen van Dying Light hebben we een hoop opties om deze situatie aan te pakken. In dit geval leek de stealth aanpak toch het beste. We beklommen een wachttoren en gingen met de zipline de basis in. Onderweg werd er al iemand van een gebouw afgetrapt, maar niemand had verder iets door. Een voor een werden de bandieten uitgeschakeld tot we ontdekt werden. Toen kwamen de submachine guns tevoorschijn en was het snel afgelopen met de laatste paar vijanden. Tijdens het gevecht hadden we blijkbaar een explosief vat geraakt, want deze ontplofte en sloeg een gat in de muur waardoor de zombies naar binnen stroomden. Gelukkig hadden we snel onze buggies teruggevonden en lieten we het gebouw achter ons.

Dying Light The Following - Gamescom 2015 Hands On Dying Light The Following - Gamescom 2015 Hands On

snelle buggies om mee te rammen en te racen.

Al rijdend kregen we via de radio een oproep voor hulp. Het dorp van een van onze contactpersonen was onder aanval en we moesten er zo snel mogelijk zien te komen. De perfecte tijd voor een race dus. De buggies kunnen in deze open omgevingen flink snel gaan en ze reageren in de bochten. Uiteraard kwamen we niet alleen maar open vlaktes tegen. Kleine stukken bos, greppels, hordes zombies waar je zo doorheen ramt… niks houdt deze wagens tegen. Tijdens de race werden de noodroepen steeds dringender en steeds meer zombies kwamen op je pad terecht. Bij het laatste deel sprongen we over een verhoging en kregen we een aanblik van een leger zombies met een aantal gigantische monsters in hun midden waar we recht op af vlogen.

Hier stopte de Gamescom 2015 demo van Dying Light: The Following. We hebben ongeveer twintig minuten kunnen spelen, maar het had wel een flinke indruk achtergelaten. Dit smaakte naar meer! Natuurlijk is het wel afwachten hoe de open vlakte zich staande houdt tegenover de wat drukker bebouwde steden uit de originele game, maar de hoop is goed. De DLC is binnenkort los te krijgen voor €14,99 of gratis als je de season pass hebt aangeschaft.