Een heruitgave van een dungeon crawler RPG. Divinity: Original Sin krijgt een nieuwe versie.

Divinity: Original Sin is al iets meer dan een jaar uit en krijgt in de loop van 2015 een uitgave op de huidige generatie consoles. Op de PlayStation 4, Xbox One en (als nieuwe uitgave) op de PC en Mac komt de game uit als Divinity: Original Sin Enhanced Edition, en met een flink aantal aanpassingen.

Interface, elementen en Magic Pockets.

De game heeft een licht aangepaste interface, zodat deze makkelijker te gebruiken is met een controller. Veel verschil zul je er niet in zien, maar in het gebruik zul je merken dat deze beter werkt. Zo is er ook iets wat Magic Pockets heet. Je kunt vier verschillende personages in je party op verschillende locaties in de wereld achterlaten en via je Magic Pockets items met elkaar delen. Zo hoef je niet elke keer naar elkaar toe te lopen als je voorwerpen wilt uitwisselen.

Divinity Original Sin Enhanced Edition - Gamescom 2015 Presentation

Tijdens de presentatie kregen we ook duidelijk te zien dat de elementen in het spel flink effect op elkaar kunnen hebben. Zo kun je een klodder gif op de grond in brand steken en deze weer doven met een regen spreuk. De plas die hierdoor ontstaat is weer te elektrocuteren met een bliksem spreuk en daarnaast nog te bevriezen. Pas wel op dat je nu niet over het ijs uitglijdt, want dat kan je personage ook flink zeer doen. Over de elementen gesproken, naast spreuken kunnen ook natuurlijke elementen je bijstaan of tegenwerken. Zo zijn er vijanden die er uit zien als levende bommen. En wat er uitziet als een levende bom, is meestal ook een levende bom. Deze beesten komen op je af lopen als ze je zien, met hun lont brandend. Maar als het regent gaan de lontjes natuurlijk uit, waardoor deze opeens een stuk minder gevaarlijk is.

Nu we toch bij de gevechten aangekomen zijn. Alle locaties in de game zijn bruikbaar voor gevechten. Als je tijdens het lopen een vijand tegenkomt verandert de locatie waar je staat niet, maar ga je wel meteen over in een tactisch gevecht. Elke beweging die je vanaf dat moment maakt kosten je action points, en deze worden ook gebruikt om je skills te gebruiken. De gevechten gaan dus heel vloeiend over in normale gameplay en vice versa.

Lokale multiplayer en gratis PC variant.

Wat natuurlijk nieuw is bij de console versie van de game is de lokale co-op multiplayer. Je kunt op elk moment een controller oppakken en meedoen met je vrienden. In eerste instantie neem je gewoon een personage over die ze bij zich hebben, en hierna kan de hoofdspeler kiezen welke personages de tweede speler kan besturen. Dit kan er een zijn, of misschien wel drie stuks. Ook is het goed om te weten dat je totaal verschillende dingen kunt doen in de wereld, en je niet bij elkaar hoeft te blijven. Als je bij elkaar bent deel je één beeld, wat zeer overzichtelijk werkt. Maar als je verder van elkaar weg loopt dan gaat het spel moeiteloos over in split screen modus. Dit zorgt er ook voor dat de ene speler een gevecht kan aangaan met vijanden, terwijl de andere in een dorp spullen aan het inslaan is. En dan kan de tweede speler naderhand het gevecht benaderen en versterking bieden om zo het team een voordeel te geven.

Divinity Original Sin Enhanced Edition - Gamescom 2015 Presentation Divinity Original Sin Enhanced Edition - Gamescom 2015 Presentation

Ook kun je in gevechten de elementen die we eerder beschreven gebruiken. Of je kun de omgeving gebruiken. Zo kun je op sommige plekken bijvoorbeeld explosieve tonnen vinden, en deze dan voor het gevecht naast de vijand plaatsen door middel van een stealth skill en de Magic Pockets. Hiermee sluip je naar de vijand toe voordat het gevecht begint en kun je met een ander personage de ton naar de sluiper toesturen. Hierna kun je vanaf een afstand tijdens het gevecht een vuurpijl of spreuk gebruiken om de ton tot ontploffing te brengen en zo je voordeel hieruit te halen.

Naast het feit dat de game naar de consoles komt, word deze versie ook naar de PC en Mac gebracht. En niet zomaar als een update. Nee, alle spelers die de originele game gekocht hebben krijgen via hetzelfde platform (Steam, GOG.com,…) de Enhanced Edition als een volledige nieuwe game. Er zijn namelijk te veel veranderingen aangebracht in de game om de save games compatibel te maken.

De game komt in de herfst van 2015 uit op de PlayStation 4, Xbox One, PC en Mac. Heb jij de originele al en ga je de nieuwe versie na ontvangst spelen? Of ga je de console versie van de game halen? Laat het ons weten in de comments.