Afgelopen maand kwam het lang verwachte Macross 30 uit in Japan en als we de fans moeten geloven kan dit wel eens de tofste Macross game zijn die tot nu toe is uitgebracht. Super Dimensional Fortress Macross is een Japanse animatie serie die al sinds de jaren 80 bestaat en in het rijtje thuis hoort van Gundam en Transformers. Wat schijnt de game nou zo goed te maken?

Een origineel verhaal

Macross spellen uit het verleden lieten spelers vaak een bestaand verhaal herbeleven, Macross 30 bevat echter een eigen origineel verhaal. Piloot Leon stort neer op de gevaarlijke planeet Ouroboros en heeft geen enkele mogelijkheid om de planeet te ontsnappen. Al snel komt hij erachter dat hij niet alleen is en dat andere personages uit het Macross universum ook op de mysterieuze planeet zijn gestrand. Leon zal met zijn bondgenoot Aisha en het geheimzinnige meisje Mina een manier moeten vinden om de planeet te ontsnappen. De oplossing ligt mogelijk in een van de vele ruines die over Ouroboros verspreid zijn en hier begint het avontuur.

macross SDF

Bekende personages en geweldige voice acting.

Ondanks het feit dat Leon, Aisha en Mina de hoofdrolspelers van het verhaal zijn kunnen fans een gigantische cast van personages uit hun favoriete Macross Saga’s verwachten. Alle main story missies worden volledig van gesproken dialogen voorzien en dat werd ook eens tijd. Het eindeloos doorklikken van tekst was in voorgaande Macross spellen namelijk bijzonder irritant. Alle originele (in leven zijnde) stem-acteurs voorzien de klassieke personages bovendien van hun iconische stemmen en is een geweldige service voor de echte fans.

Flight Action RPG?

De meeste Macross spellen bevatten voornamelijk zogenaamde mission-based, arcade-achtige, vlieg-simulatie gameplay. (Ja, het is een mond vol.) Macross 30 breekt de mal met “flight action RPG” gameplay. Wat betekent dit nou precies? Op de planeet Ouroboros zijn een groot aantal “sandbox” -achtige gebieden die tot de nok gevuld zijn met vijanden, steden en missies. Door vijanden te verslaan vindt je onderdelen om nieuwe wapens en “valkyries” (ook wel bekend als Veritech Fighters.) vrij te spelen. Steden bevatten speciale winkels en een “hunters guild” waar je upgrades kan kopen en sidequest kan accepteren. Soms verschijnen er ook nog eens optionele baas-gevechten waar je goed gebruik moet maken van de drie verschillende transformaties van je Valkyrie. Er is in ieder geval veel te doen, al is het spel waarschijnlijk erg moeilijk te spelen zonder guide of kennis van de Japanse taal. Macross M3 en Macross VFX waren overigens wel prima te spelen in het Japans dus ik hoop dat Macross 30 niet voor eindeloze frustraties zal zorgen.

Een Macross avontuur voor echte fans

Al betwijfel ik het dat de gemiddelde gamer op Macross 30 zit te wachten hoop ik toch dat de game gelokaliseerd wordt. Het is immers een kans om een gehele nieuwe generatie te introduceren met het epische sci-fi universum van Super Dimensional Macross. Macross 30 is echter vrij prijzig om te importeren. De laatste Macross game die ik zelf speelde was Macross Ace Frontier op PSP, ik kan dus niet wachten om de titel eindelijk in huis te halen.