Yohoho en een fles met rum op de ijszee…Assassin’s Creed Rogue op gamescom!

Een van de vele games die op de beursvloer speelbaar was, was Assassin’s Creed Rogue. En ja, gelukkig heb ik mijn handen om een controller kunnen krijgen van een console waar deze game in zat…

Navigeren tussen ijsbergen

De demo begon in een vrij onvergefel─│ke omgeving, de Atlantische Ijszee. Overal waar je keer was water in een of andere vorm. Ijsbergen, ijsschotsen op het water en natuurlijk gigantische plateaus met ijs waar je niet voorbij kon komen.
A la Assassin’s Creed IV begin je je schip door het water te loodsen, maar zou je door die ijsschotsen heen kunnen komen? Dit blijkt geen probleem te zijn door de ijsbreker (of ram, hoe je het ook wilt noemen) aan de voorkant van je schip. Je schip vertraagt hier wel even door, wat niet verbazend is, maar met een beetje moeite duwt hij zich hier doorheen.
Gelukkig belanden we in iets meer open water, hier en daar wel een kleine ijsberg in de weg, maar daar zeilen we gewoon omheen. Plots duikt er achter een van de ijsbergen een vijandelijk schip op. Voor dat hierop gereageerd kan worden ramt hij ons, waarna we geboard worden….je leest het goed, in rogue kun ook jij het doelwit zijn van deze aanvallen. Na een heftig gevecht met shay en zijn zwaard/dagger combinatie slaagt hij er in om de vijandelijke kapitein uit te schakelen. Hierna krijg je de keuze wat je met het schip wilt doen. Door de ram van het vijandige schip hebben we wat schade opgelopen, dus repareren is geen rare keus.

Beman de kanonnen!

Nu zijn we weer vrij om verder te varen richting het objective, maar in de verte zijn een aantal schepen de zee in de gaten aan het houden. Natuurlijk heb je op Shay zijn schip ook toegang tot een hoop vuurkracht. Na een aantal mortierschoten zijn er al aanzienlijk minder vijandige schepen en van dichtbij is de rest ook geen gevaar meer. Hier maken we dan ook korte metten mee. Het naval combat systeem is grotendeels hetzelfde gebleven. Een ding is wel veranderd, en dat is hoe je op zwakke punten vuurt. In plaats van dat je deze stuk voor stuk moet beschieten kan je nu een cursor over de verschillende punten bewegen, hierna schiet een van je gemanningsleden automatisch op deze punten. Een stuk natuurlijker en makkelijker.

bewegen op het “land”

Na al deze gevechten gaan we weer op pad, zeemansliederen in de achtergrond. Na nog een stuk met ijsschotsen komen we aan bij de missie locatie en gaat Shay van boord bij een locatie waar verschillende wrakken ingevroren zijn in een ijsklif. Met het bekende geren en geklim kom je al een heel eind met Shay, alleen moet je oppassen niet het water in te vallen. Dit is namelijk ijskoud en kan je verwonden op langere termijn. Na flink wat geklim kom je bovenaan bij een viewpoint, deze geeft je een mooi uitzicht over de ijszee, en hier eindigt de Gamescom demo ook.

Een herkenbare ervaring

Assassin’s Creed Rogue gaf een zeer bekend gevoel, mensen die Assassin’s Creed IV Black Flag gespeeld hebben zullen dit waarschijnlijk ook hebben bij de release van de volledige game. Maar tijdens het spelen zul je toch kleine verbeteringen aan de gameplay merken. Dit in combinatie met het verhaal van een Assassin die over is gelopen naar de Templars zal een gave combinatie maken voor de nieuw en laatste last-gen Assassin’s Creed.