Ben je klaar om voor de derde keer je leven ontelbare keren kwijt te raken?

Een van de grootste aankondigingen van Bandai Nacmco op de E3 was toch Dark Souls III, en de aankondiging dat de game alleen naar de current-gen consoles komt en de laatste generatie overslaat doet mensen toch flink speculeren over wat voor een veranderingen we kunnen verwachten. Gelukkig hebben we op de Gamescom een live demo van de game gekregen zodat we jullie kunnen laten weten hoe het nu met de game staat.

Dark Souls III - Gamescom 2015 live demo

Grote werelden, met nauwelijks laadtijden.

Omdat de game nu op de PlayStation 4, Xbox One en PC uitkomt zijn er natuurlijk een aantal veranderingen doorgevoerd in de game die alleen deze platformen mogelijk maken. En de grootste van deze aanpassingen is toch wel het formaat van de wereld en het nauwelijks aanwezig zijn van enige laadtijden. De demo die we te zien kregen begon boven op een kasteel en gaf ons een prachtig uitzicht, waarvan een gigantisch deel dat je kon zien verkenbaar was. Ook zul je vaker een seamless overgang naar verschillende omgevingen tegenkomen omdat de kracht van de machines waarop de game gaat draaien dit beter toelaat. De wereld is verder ook ontzettend sfeervol. Misschien niet de sfeer die je elke dag op straat tegen wilt komen, maar zeker wel een indrukwekkende sfeer. Wat hier ook zeker aan meehelpt zijn de nieuwe dynamische licht technieken die ze in de game gebruikt hebben, samen met de wind physics. Dit zijn misschien kleine dingen die je niet zo snel zullen opvallen, maar dit soort kleine dingetjes kunnen wel de sfeer breken of maken.

De evolutie van de Dark Souls gameplay

Het doel van From Software voor Dark Souls III was ook niet om het wiel opnieuw uit te vinden. De basis gameplay van de games zit goed in elkaar, en hier willen ze op voortbouwen. Om zo uiteindelijk de game niet te verbeteren, maar om de game te evolueren. Zo is het roleplay en character build gedeelte van de game flink uitgebreid, waarmee je nog meer keuzes en opties krijgt om een krijger te maken naar jouw eigen smaak. Elk wapen heeft ook een eigen feature gekregen waarmee je bepaalde situaties beter kunt afhandelen. Het straight sword heeft bijvoorbeeld een battle stance gekregen. Hiermee sta je klaar voor de vijand, met je zwaard gereed. Deze aanval komt een stuk zwaarder aan maar laat je personage zelf open voor tegenaanvallen. Ook kun je hiermee de verdediging van een vijand breken als deze een schild vast heeft. Met een great sword krijg je de optie een sterke maar langzame lunge uit te voeren die de kans heeft je vijanden de lucht in te lanceren. En als derde kregen we de spin ability van de dubbele scimitar te zien. Hiermee is het mogelijk om grotere groepen zwakkere vijanden achter elkaar uit te schakelen. Alle wapens hebben een exclusieve feature met allemaal andere effecten.

Tijdens de demo was ook te zien dat donkere ruimtes ook echt donkerder zijn dan ooit. Hier zul je vaak je fakkel nodig hebben. Gelukkig is deze oneindig te gebruiken in de nieuwe game, aangezien je hem ook vaker nodig zult hebben. Op sommige locaties zul je ook grafstenen tegenkomen. Deze kun je lezen om nieuwe delen van het verhaal mee te krijgen, en de kaarsjes die hiervoor staan kun je aansteken met je fakkel om als lichtbron of marker te gebruiken.

Dark Souls III - Gamescom 2015 live demo Dark Souls III - Gamescom 2015 live demo

Is dit nog Dark Souls?

Voor de mensen die bang zijn dat het Dark Souls gevoel weg is, dat hoeft niet. De game speelt een beetje vlotter, een element dat ze uit Bloodborne lijken te hebben geleend, en de moeilijkheidsgraad is ook gewoon behouden. Voor de demo was de moeilijkheidsgraad van de game wat naar beneden geschroefd, en alsnog ging de ontwikkelaar die de game speelde (iemand die de game door en door kent) nog meerdere keren dood. Dus de game is weer minstens even moeilijk als Dark Souls II.

De game staat gepland voor een release in het begin van 2016 op de PC, PlayStation 4 en Xbox One. Ga jij het dodelijke avontuur weer aan zodra deze uit komt?