Lara Croft gebruikt voor haar haardracht Tress FX.

Crystal Dynamics geeft allereerste beelden van TressFX’s real-time haar renderingtechniek vrij.

Sinds het begin van het 3D tijdperk is realistisch haar een van de meest complexe en uitdagende materialen om in real-time accuraat te reproduceren. Om overtuigend een hoofd met levendig haar te creëren is het tekenen van tienduizenden kleine, individuele semi-transparante haarstrengen vereist, die stuk voor stuk complexe schaduwen afgeven en anti-aliasing vragen. Nog uitdagender is het gegeven dat deze berekeningen voortdurend geüpdatet moeten worden om samen te vallen met de bewegingen van het spelpersonage.

Toen AMD Gaming Evolved en Crystal Dynamics besloten samen een technologie te ontwikkelen om deze enorme uitdaging aan te pakken, wilden ze de sensationele rekenkracht van Graphics Core Next architectuur inzetten om het haar van een iconisch spelpersonage opnieuw tot leven te wekken: dat van Lara Croft. Wereldberoemd door haar gedurfde persoonlijkheid en haar iconische paardenstaart, was het herdefiniëren van Lara Croft (en haar kapsel) voor de release van Tomb Raider in 2013 niet alleen een mogelijkheid om een personage te moderniseren maar ook om het realisme van PC gaming in zijn totaliteit naar een hoger niveau te tillen.

Dankzij een intensieve en langdurige samenwerking tussen softwareontwikkelaars van AMD en Crystal Dynamics bevat Tomb Raider met gepaste trots ‘s wereld eerste real-time ‘hair lighting & physics system’ in een speelbare PC game: TressFX Hair.

“AMD Graphics en Crystal Dynamics hebben samengewerkt om een van de meest iconische personages uit de wereld van videogames, Lara Croft uit de Tomb Raider franchise, opnieuw tot leven te brengen,” aldus Matt Skynner, corporate vicepresident en general manager van AMD Graphics. “Ontwikkelaars bij AMD en Crystal Dynamics hebben intensief samengewerkt om de kracht van AMD Radeon te benutten om ‘s wereld eerste real-time hair physics system in een PC game te ontwikkelen. TressFX Hair combineert geavanceerde belichting, individuele fysica en ‘collision detection’ om ongeëvenaard realisme te bewerkstelligen in dit laatste hoofdstuk van PC gaming’s beeldkwaliteit.”.

Dankzij DirectCompute is het mogelijk de enorme, parallelle processormogelijkheden van de Graphics Core Next architecture te benutten waardoor TressFX Hair in staat is om verbazingwekkende beelden te produceren die tot voor kort enkel behouden waren aan pre-rendered beelden. Daarnaast is er AMD’s reeds bestaande werk aan Order Independent Transparency (OIT) techniek. Deze methode maakt gebruik van Per-Pixel Linked-List (PPLL) datastructuren om de rendering complexiteit en geheugenverbruik te managen.

DirectCompute wordt bovendien ingezet om de real-time physics simulatie voor TressFX Hair te berekenen. Dit physics system behandelt iedere haarstreng als een ketting met tientallen schakels waardoor zwaartekracht, wind en bewegingen van het hoofd zorgen voor een realistische presentatie van Lara’s haar. Daarnaast zorgt collision detection ervoor dat haar niet door elkaar of door andere oppervlaktes gaat zoals Lara’s hoofd, kleding en lichaam. Tot slot wordt haar verder gesimuleerd door ervoor te zorgen dat het terugvalt zoals het was wanneer het door een externe kracht verplaatst is.

Grafische kaarten voorzien van de Graphics Core Next architectuur, zoals de AMD Radeon HD 7000 Series, zijn bijzonder goed uitgerust om deze taken uit te voeren dankzij de combinatie van het razendsnelle geheugen op de chip en de enorme processorkrachten van biljoenen berekeningen per seconde. Deze perfecte match tussen software en architectuur wordt verder verbeterd door diverse codeoptimalisaties van Tomb Raider waardoor AMD Radeon graphics de beste manier is om Lara Croft’s nieuwe, uitzonderlijke avontuur te ervaren.

tress-fx-tomb-raider