Capcom was op Red Fight District goed vertegenwoordigd!

Afgelopen weekend was het dan eindelijk weer zo ver. Het jaarlijkse Red Fight District was op bezoek in Amsterdam en een reden voor veel nationale en internationale fighting game fans om zich massaal te verzamelen voor spellen als Ultra Street Fighter IV, Killer Instinct en Tekken Tag Tournament 2. In de Dhoem Dhaam zaal net buiten het centrum van Amsterdam vond dit geweldige evenement plaats en uiteraard was Kijk-Online ook dit jaar weer aanwezig om verslag te doen van Red Fight District en te genieten van al die geweldige vechtspellen. Hoe de dag is verlopen lezen jullie hier.

Red Fight District zaal Red Fight District Guilty Gear

Welke spellen waren allemaal op Red Fight District aanwezig?

Deelnemers konden zich inschrijven voor een aantal verschillende toernooien en de belangrijkste spellen waren toch echt wel Ultra Street Fighter IV, Killer Instinct, Mortal Kombat X, Guilty Gear Xrd, Tekken Tag Tournament 2 en Ultimate Marvel VS Capcom 3! De meest populaire was Ultra Street Fighter IV en maar liefst 128 deelnemers hadden zich ingeschreven om mee te doen aan dit toernooi. Er waren zelfs nog veel meer belangstellenden, maar de organisatie van Red Fight District was genoodzaakt om de registratie te sluiten. EG K-Brad en MD Luffy namen het in de vierde ronde van het toernooi tegen elkaar op en MD Luffy wist uiteindelijk met de zege het podium te verlaten. In de finale was het MD Luffy tegen YP Valmaster, waarin MD Luffy korte metten maakte met zijn tegenstander. En ook dit keer was hij bewapend met een PlayStation 1 controller. De voormalige EVO Kampioen kan het dus nog steeds.

Karin, Rashid en Rainbow Mika waren allemaal te selecteren, wat in feite een primeur voor de Europese markt was.

Capcom had een viertal PlayStation 4 demo units meegenomen waar belangstellenden de Tokyo Game Show build van Street Fighter V konden uitproberen. Karin, Rashid en Rainbow Mika waren allemaal te selecteren, wat in feite een primeur voor de Europese markt was. Er stonden daarom ook heel wat fans in de rij om de nieuwe personages uit te proberen. Verder waren er ook nog wat klassieke Street Fighter arcade kasten te vinden, een Ghosts’n Goblins en een Metal Slug arcade kast. Genoeg diversiteit dus en een geweldige afleiding voor mensen die niet meededen aan de verschillende toernooien.

EG K-Brad interview.

Na Kenneth “EG K-Brad” Bradley vele malen tijdens “The Excellent Adventures of Gootecks & Mike Ross” show op YouTube en EVO gezien te hebben leek het me een goed idee om de getalenteerde gamer te vragen of hij tijd had voor een kort interview. Nadat hij klaar was met zijn matches kreeg ik de gelegenheid om hem een aantal vragen te stellen. Wat hij allemaal te zeggen had is hieronder te vinden.

Red Fight District casual fight

K-Brad is al op veel plekken geweest, maar dit was zijn eerste bezoek aan Amsterdam. Verder is hij al wel een aantal keer naar Duitsland geweest om mee te doen aan Ultra Street Fighter IV toernooien. Dit was dus ook zijn allereerste Red Fight District. Ik vroeg hem wat hij van het evenement vond, ondanks dat het bijvoorbeeld niet zo groot is als EVO. Wat vond hij bijvoorbeeld van de sfeer en de spelers? Veel van de spelers kent K-Brad natuurlijk al van andere evenementen en een aantal zijn ook al naar Amerika geweest om mee te doen. Volgens K-Brad zijn de mensen hier erg vriendelijk en “laid back” , iets wat hij erg fijn vindt.

Wat inspireerde K-Brad eigenlijk om een geweldige Street Fighter speler te worden? Was het de faam, was het geld? Het begon eigenlijk allemaal met Street Fighter Alpha en daarna Street Fighter II HD Remix. K-Brad vindt dat je dingen niet halfbakken moet doen, dus als je ergens goed in wilt zijn moet je ten alle tijden je best doen. Street Fighter Alpha vond hij de minst leuke van de twee en daarom deed hij ook niet mee aan toernooien. Maar Street Fighter II HD Remix was een game die hij zo leuk vond dat hij deze graag de hele dag wilde spelen. Daarna ontdekte hij Street Fighter IV en verschoof zijn aandacht volledig naar dit nieuwe deel uit de serie.

Hoe voelde het eigenlijk om door Evil Geniuses benaderd te worden en een uitnodiging van hun te ontvangen? Ongeveer twee jaar geleden had K-Brad EG al vaker gesproken en hadden ze hem al een tijdje in hun vizier. Vervolgens boden ze hem een contract aan en de rest is geschiedenis. “A Legend was born!” Wat is volgens K-Brad zijn geheim? Wat is de K-Brad factor? Heeft hij misschien tips voor de mensen die ook beter willen worden in Ultra Street Fighter IV? Nee, er is geen geheim…zegt hij met een grijns op zijn gezicht. Het is gewoon belangrijk om veel te oefenen, zowel offline als online. En laat je niet demotiveren als je verliest. Ook hij verloor een heleboel potjes voordat hij goed genoeg was om zich staande te houden tussen al die geweldige andere spelers. Zijn voordeel is dat hij kan oefenen door tegen andere pro-spelers te vechten, een luxe die beginners niet hebben. Online goed presteren is overigens totaal anders dan mee doen aan een toernooi. Veel online spelers denken daarom ook dat ze heel goed zijn, wat in de werkelijkheid vaak enorm tegenvalt.

Na K-Brad een tijdje geobserveerd te hebben was het al snel duidelijk dat zijn Cammy een beest was! Keer op keer werden zijn tegenstanders tot pulp geslagen en leek het alsof ze allemaal continu in zijn voorspelbare combo’s trapten. Het leek toch echt dat hij ze aan het testen was. Was dit zo? Dat klopt zegt K-Brad, het is namelijk zijn manier om af te tasten hoe mensen reageren op zijn speelstijl. Hij doet veel “EX Dives” en “Quick frame traps” om mensen te lokken. Mensen hebben nou eenmaal een “gewoonte” en hij maakt hier volgens eigen zeggen gebruik van.

Wie is/zijn eigenlijk K-Brad’s favoriete tegenstander(s)? SnakeEyes is K-Brad’s favoriete tegenstander omdat deze erg goed is. Hem verslaan geeft altijd een geweldig gevoel. En wie is dan zijn favoriete personage? Is het Cammy of kiest hij haar mede omdat ze een van de beste personages is om op toernooi-niveau te gebruiken? Ken is schijnbaar K-Brad’s favoriete personage, al was Ken in vanilla Street Fighter IV erg slecht. Aan het einde van Street Fighter IV begon hij pas met een arcade fight stick te spelen en werd Cammy een personage waar hij veel tijd in stopte. Ook K-Brad vindt spelen op een arcade fight stick een stuk comfortabeler dan op controller. Maar uiteindelijk is het maar net wat je zelf fijner vindt spelen.

Wat vindt EG K-Brad nou van Street Fighter V? Het is volgens hem een hele leuk game die waarschijnlijk vrij groot gaat worden. Maar of Street Fighter V de populariteit van Ultra Street Fighter IV zal overtreffen is nog maar de vraag. De verschillende personages en stages worden waarschijnlijk maatstaven om de game succesvol te maken. Street Fighter IV bestaat al zo lang en heeft een gigantische fanbase. Ken en Karin zijn daarnaast de twee Street Fighter V personages waar K-Brad het meest naar uit kijkt, al zal Cammy altijd een speciaal plekje hebben.

Ben je overigens volgend jaar ook weer van de partij? Ik probeer naar alle Capcom Pro Tour evenementen te gaan, dus het ziet er naar uit dat ik ook volgend jaar weer van de partij ben zegt K-Brad vastberaden. Heb je om af te sluiten nog wat te zeggen tegen onze lezers en fans van Street Fighter IV?

I just want the community to grow even more, and want everybody that plays not to be discouraged by losses. Keep playing and you will get better!

Namens Kijk-Online in ieder geval veel geluk tijdens het toernooi, al heb je dat vast helemaal niet nodig en bedankt voor je tijd!

Proef de sfeer van Red Fight District!

Tot slot hebben we nog een aantal foto’s die de sfeer van Red Fight District goed in beeld brengen. Hou je van vechtspellen? Ga dan zeker volgend jaar een kijkje nemen op Red Fight District, dit evenement is namelijk zeker de moeite waard en meteen ook een leuke manier om je weekend door te brengen. Tot volgend jaar en “May your Dragon Punches be fierce!”

foto’s: Wouter Oud