Comic Con Amsterdam Roadtrip

Vorig weekend was het eindelijk zo ver. De allereerste Comic Con Amsterdam vond namelijk plaats in de Amsterdam RAI. Reden genoeg voor het Kijk-online team om ’s ochtends vroeg de trein in te springen en een geweldige roadtrip te maken. Zouden we dan eindelijk dat felbegeerde Boba Fett petje scoren, wat Macross Delta modelkits kunnen bemachtigen of zelfs de zeldzame Battle Chasers Anthology hardcover editie op de kop kunnen tikken? Wij nemen jullie mee naar de Comic Con Amsterdam!

Comic Con Amsterdam Netflix

Een goed voorbereiding is het halve werk!

Bewapend met een fles deodorant, een goede tas en een bankrekening met een aardig saldo gingen we met hoge verwachtingen richting de Amsterdam RAI. Het zag er goed uit want overal kwamen we mensen in cosplay tegen. Eenmaal aangekomen bij de RAI stond er begrijpelijk een gigantische rij mensen. Gelukkig waren we dankzij een zilveren tong (en wat hulp van een jonge dame in Star Trek cosplay) binnen recordtijd binnen. Wat was er allemaal te zien?

Verplaats je in de schoenen van een Netflix held(in)

Het eerste wat opviel was de gigantische Netflix booth, wat kon je hier nou eigenlijk doen? Netflix had hun booth zodanig ingericht dat je gebruik kon maken van een simpele set van een aantal van de leukste (comic-gerelateerde) Netflix series. Fans van Daredevil konden aan een richel hangen boven het bruisende New York City, waardoor het leek alsof je naar beneden zou vallen als je los zou laten. Er stond een halve auto die dankzij een hydraulisch mechanisme met veel gemak opgetild kon worden. Zo kon je doen alsof je net zo sterk was als Jessica Jones. Luke Cage liefhebbers konden een animatie van zichzelf laten maken waarin je recht de camera in keek en het glas hiervan met een krachtige stoot versplinterde. PerziaN wist hier overigens op geweldige wijze gebruik van te maken. Van Star Trek tot The Walking Dead, er waren genoeg leuke fotografie mogelijkheden.

Onze geliefde Hodor was nergens te bekennen…

Zoals op elke Comic Con heb je natuurlijk ook sterren nodig. En voor de Comic Con Amsterdam had organisator Showmasters een hele lading sterren in laten vliegen. Peter Mayhew (beter bekend als Chewbacca uit Star Wars) was beschikbaar voor handtekeningen en verder waren mensen als Sean Astin (Sam uit Lord of the Rings), de stoere Keisha Castle-Hughes (Obara Sand uit Game of Thrones), Robert Englund (de griezelige Freddy Krueger) en nog veel meer anderen aanwezig. Tot onze grote teleurstelling ging ons interview met Kristian Nairn (Hodor uit Game of Thrones) niet meer door en kregen we Ian McDiarmid (Emperor Palpatine) helaas ook niet meer te spreken.

Waar zijn de games?

Als gepassioneerde gamers ga je er natuurlijk van uit dat je op zo’n grote beurs ook een beetje kan gamen. We kwamen slechts een wagentje tegen waar je Mario Kart 8 op de Wii U kon spelen en een rij klassieke consoles waar je aan de slag kon met retro games. PerziaN ging traditiegetrouw natuurlijk onmiddellijk aan de slag met Duckhunt en ze was trouwens nog altijd even goed (maar dat hebben jullie niet van mij gehoord). Games werden niet genoeg vertegenwoordigd.

Eten was er in overvloed…

Er is niets erger dan met een hongerig gevoel op een grote beurs rond te lopen. Op de Comic Con Amsterdam was het qua eten erg goed geregeld, maar dat nam wat ons betreft wel heel veel weg van het charme van een beurs waar striphelden en pop-cultuur juist de show moeten stelen. Er was letterlijk een hele zaal volledig gewijd aan foodtrucks. De rij die voor de foodtruck van de Burgerij stond was onmenselijk lang. Verder was er ook nog een restaurant en een La Place (ja, ze bestaan nog) tussen de twee zalen in. Een beetje overkill dus, want er had misschien wel nog een zaal voor leuke activiteiten kunnen worden toegevoegd. Dit voelde zo nu en dan meer aan dan een Foodcon…niet een Comic Con…best jammer dus.

Op zoek naar coole merchandise

Een Comic Con is niet compleet zonder merchandise en wij gingen op zoek naar dat felbegeerde petje van Boba Fett. Tot onze grote frustratie konden we deze helaas weer niet vinden. Er waren echter zo veel andere leuke dingen te zien. Star Wars, Marvel Comics, cool Transformers speelgoed , etc. Qua tshirts en petjes was het heel erg hetzelfde. Maar wat echt een beetje tegenviel was het aanbod stripboeken. Meer dan drie kleine kraampjes zijn we namelijk niet tegengekomen, wat best raar is als je op een beurs bent die eigenlijk gewijd hoort te zijn aan stripboeken en alles wat daar omheen bij hoort. Hopelijk gaan ze hier in de toekomst wel wat aan veranderen. Een fantastische Titans Returns Powermaster Optimus Prime ging wel met een van ons mee naar huis. Je kunt natuurlijk niet naar een Comic Con zonder iets leuks als aandenken mee te nemen.

Wat is ons eindoordeel van de Comic Con Amsterdam?

We houden er natuurlijk rekening mee dat dit de allereerste Comic Con Amsterdam was en er dus zeker ruimte is voor verbetering. Maar er zijn echt wel een heleboel puntjes waar de organisatie aan zal moeten werken. Volgend jaar willen we graag meer comics zien, cosplay wedstrijden, leuke activiteiten, minder food trucks en veel meer diversiteit in merchandise. Ook is het een goed plan om de ruimte waar sprekers hun presentaties geven niet midden in de food truck area te plaatsen. Want die dunne wandjes die waren neergezet waren niet voldoende om al dat externe geluid te blokkeren. Het was hierdoor erg moeilijk om de sprekers te verstaan. Gamen werd ook erg slecht vertegenwoordigd, terwijl comicbook fans vaak ook gamers zijn. Het hoort immers bij dezelfde subcultuur. Wel hebben we het zeker leuk gehad bij de Netflix booth en heeft een van ons toch nog wat leuke goodies voor zijn Transformers collectie kunnen scoren. En daarnaast bepaald je gezelschap natuurlijk ook vooral hoe leuk het is om een beurs te bezoeken. We zijn in ieder geval erg benieuwd wat Showmasters er de volgende keer van zullen maken. Er is dus zeker nog hoop. Tot dan!