Een paradijs voor gamende touristen…

Het is altijd spannend, op vakantie gaan of een weekendje weg boeken met een groep. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Wat ga je overdag doen? En wat als je lekker even binnen wilt blijven en chillen met vrienden? Wat moet je dan allemaal meenemen? Steeds vaker merk ik in mijn omgeving dat mensen daarom ook liever een appartement huren, zodat ze samen met hun vrienden kunnen hangen om te kletsen en om spelletjes te spelen. Daarom was ik ook zo blij toen ik met een groep gamende vrienden een weekendje bij The Arcade Hotel mocht verblijven. Want in dit hotel in de Pijp, een van de populairste uitgaansplekken in Amsterdam, vonden we het beste van beide werelden.

Arcade Hotel Arcade Hotel

Bij binnenkomst merkten we meteen een verschil met de meeste hotels waarin wij hebben verbleven. Dit hotel voelde niet zo onpersoonlijk aan als bij veel andere hotels. Het personeel was professioneel en vriendelijk en de sfeer was warm en ongedwongen. In de lobby zaten er al een paar hotelgasten FIFA te spelen, hier en daar zagen we stripboeken, bordspellen en klassieke games uit onze jeugd. Buiten op het terras zaten er ook al een paar gasten in luie stoelen met kussens met een Star Wars-thema een drankje te drinken. Het voelde meteen als thuis komen.

Eenmaal ingecheckt, konden we naar onze kamer. Aangezien de rest van onze groep er nog niet was, wilde ik stiekem in de lobby blijven hangen om te kijken naar de internationale verzameling van gameliefhebbers die gezellig zaten te beppen. Maar, first things first, alle spullen moesten in de kamer opgeborgen worden nog voordat we een drankje konden doen aan de bar.

Een hotelkamer met een gaming twist.

Wij hadden een van de grootste kamers genomen, dus het was even uitzoeken wie welke bed zou claimen. Meteen zag ik vanaf mijn ooghoek een grote televisie hangen met daaraan een gamingconsole gekoppeld. Het was de Sega Dreamcast met daarin de klassieke race-arcade game Crazy Taxi. Dit was een leuk contrast tussen de luxe hotelkamer met grote bedden en led-verlichting en een oude console met retro games. In de badkamer kon je de kleur van het licht zelf kiezen. Hierdoor ontstond in mijn vriendengroep de term ‘disco-douchen’.
Arcade Hotel Arcade Hotel

In de lobby was ons al verteld dat er meerdere consoles aanwezig zijn in het hotel, en dat we gewoon een andere mochten lenen als we dat wilden. Score! We hadden vanuit de lobby ook al een paar bordspellen meegenomen. We moesten dus gaan kiezen wat we wilden spelen. Dat was vrijwel een onmogelijk klus binnen een groep die niet eens kon kiezen welke kleur licht we in de badkamer wilden hebben.

The Arcade Hotel krijgt een Gaming Basement!

Aangekomen bij de bar, en met mijn wodka-cola drankje in de hand, zag ik Daniel Salmanovich rondlopen. Daniel is de eigenaar van de Arcade Hotel en hij was druk bezig met twee gasten wegwijs te maken in Amsterdam. Ik was van plan om niet te lang in het hotel te blijven, want ik had van het personeel begrepen dat tegenover het hotel een park lag waar je regelmatig een Magmar of een Jinx tegen het lijf loopt met Pokémon Go. Daarnaast stond er een Gym die door de tegenpartij was overgenomen, dus ik moest voor mijn team opkomen! Maar Daniel vertelde vol enthousiasme over zijn passie voor gaming, de klassieke games uit zijn jeugd en de obsessie van zijn kleine dochter met zijn Xbox One.

Daniel lichte ook een tipje van de sluier op over zijn toekomstplannen, onder andere het starten van een tweede vestiging van The Arcade Hotel en de verbouwingen die gepland stonden voor het hotel waar ik nu in verbleef. Hij liet me weten dat er volgend jaar een ‘Gaming Basement’ wordt aangemaakt bij The Arcade Hotel, waar ook niet-gasten gebruik van kunnen maken. Dan kun je ondergronds dus met je vrienden spelen op de nieuwere consoles en games. Zijn verhaal was zo meeslepend, dat we besloten wat langer bij hem te gaan zitten om met hem te kletsen.

Arcade Hotel Arcade Hotel

Te lui om te ontbijten? Geen probleem bij The Arcade Hotel!

Bij The Arcade Hotel kun je tot 11 uur ontbijten. Vroeg opstaan is dus geen vereiste. Je kan kiezen tussen verschillende soorten beleg voor op je brood, fruit, sapjes, yoghurt met muesli en je kan ter plekke zelf je eigen verse wafel maken. Na een kort gesprek met het personeel begreep ik dat je als gast van tevoren aan kan geven als je speciale producten wilt. Denk aan mensen met een gluten of lactose allergie, of in mijn geval, mensen die een veganistisch dieet hebben. Daarnaast was het ook mogelijk om eten of drinken mee naar je kamer te nemen, als je nog eventjes in je pyjama in bed rustig je cappuccino wilde opdrinken.

Arcade Hotel

Een perfecte gaming- en geekculture weekend in Amsterdam?

Vanaf het Arcade Hotel was het voor onze groep erg makkelijk om met het openbaar vervoer overal heen te reizen. Dit was ook nodig, want we hadden genoeg op de planning staan. We hoorden ook dat we in het hotel fietsen konden huren, maar besloten liever lopend en met de tram te gaan. In Amsterdam zelf was er uiteraard van alles te doen. Zo is er Funbase, een soort speelomgeving voor volwassenen vol met games, nerfguns en een echte ballenbak. Shoppen kan in een van de kleine retro gamewinkels of bekendere winkels als Popcult. En wat is leuker dan met je groepje Poké-Nerds naar het Vondelpark, een van de hotspots in Amsterdam voor Pokémon Go spelers. Al met al was het een heerlijk weekendje weg met vrienden, die ik iedereen zou aanraden. Mede dankzij The Arcade Hotel!