League of Legends is een sport

Ondanks dat het najaar zo’n beetje is begonnen, zit het weer vandaag mee. Mijn vrienden en ik gaan zometeen zwemmen. Echter heb ik nog een half uurtje de tijd en wilde ik al een poosje weer eens het één en ander gaan schrijven, dus hierbij mijn eerste artikel voor Kijk. Normaal gesproken ga ik twee keer per week naar de sportschool, maar een bezoekje brengen aan het meer is natuurlijk een prima alternatief als het weer meezit. Daarnaast speel ik sinds kort weer League of Legends.

Valsspelen

Wauw, dat klonk alsof ik behoorlijk van de hak op de tak sprong, maar tegenwoordig mogen we League of Legends blijkbaar onder de sporten rekenen. Dit betekent dan automatisch weer dat ik meer dan twee keer per week sport en hiervoor wil ik mezelf dan ook een klein applausje geven. Immers is het niet gemakkelijk voor mij als dikzakje om motivatie te vinden voor sporten, al voelt het gewoon wéér alsof ik zit vals te spelen. Maar goed, ik leg de schuld hiervan volledig bij de veel te gezellige Kijk-dames, die mij hebben overgehaald om er weer mee te beginnen.

Ja, valsspelen met sportactiviteiten plannen dus. Toen ik heel lang geleden begon met hier en daar wat kilootjes kweken, vond m’n moeder dat het weleens tijd werd voor een sport. Et voila, de week erna zat ik op dammen. Jup, dat krijg je er nou van, als je van dat soort dingen een sport maakt. En toch hè, toch zit er ergens wel wat in. Denk er maar eens over na. Tijdens een online potje gamen, of tijdens een bordspel, komt het best vaak voor dat de verliezers kinderachtig, onsportief gedrag vertonen. Er zijn mensen die tegen hun verlies kunnen en mensen die de boel gaan dramatiseren. Sportief en onsportief gedrag tijdens een spelletje, wat voor mij een goed argument is om te zeggen dat games inderdaad een sport kunnen zijn.

eSports

Zelf organiseer ik The-Party, een gaming evenement waarbij het Beursgebouw van Eindhoven een weekend lang volzit met competitieve gamers. Gaming teams als Mouse Control, Granted en EC Visualize verzamelen zich om tegen elkaar te strijden in onder andere StarCraft II, Call of Duty 4 en League of Legends voor geldprijzen en hardware. Vooral EC Visualize heeft door middel van het winnen van drie competities een goed zakcentje mee naar huis genomen. De beste StarCraft II speler van Mouse Control ging naar huis met elfhonderd euro en een nieuwe muis, headset en toetsenbord. Enorme prijzen! Tijdens dit weekend komt het woord eSports behoorlijk vaak aan bod en de mensen daar geloven er ook heilig in dat ze aan het sporten zijn. Sommigen hebben zelfs een eigen Facebook fanpage, alwaar ze zich atleet noemen.

hecarimWie er gelijk heeft maakt me niet zoveel uit, maar hoewel er zoals bovengenoemd dus wel iets over te zeggen is, geloof ik er zelf niet zo in. Ik vind dat sport, eSport en denksport drie totaal verschillende dingen zijn, net zoals een vork en een stemvork, of een been en een sleutelbeen. Competitief gamen, dat vind ik een leuke benaming. O, en ondanks dat mensen er de term ‘eSports’ aan hangen, is de ontwikkeling van het competitief gamen best wel cool. Zie jij gamen als een sportieve wedstrijd, of speel jij net zoals ik liever een spelletje?

 • Ivey

  Handsome Joenecorn!! haha

 • hbrakel

  Definitie van sport is dat het moet zorgen voor een ontwikkeling van Lichaam en of geest. Daarbij moet er in een competitie worden deelgenomen.
  Dus ik ben het niet met je eens xD LoL is een sport.

  Probleem is alleen dat het vaak aan goede organisatie ontbreekt.

 • Nino

  LoL is al jaren een eSport…

  • joene
   • NIno

    In Azië en Europa dan? Want dit verhaal ken ik wel. Heeft meer te maken met een werk visum voor non-amerikanen om mee te doen aan US LoL toernooien. Het is qua wereld competitie toch al weer seizoen 3?

    • joene

     yes. Het wordt al wel langer als esport gezien en esport bestaat al langer, maar tegenwoordig is de eerste game als esport officieel. League of Legends dus. Games als Counter-Strike, StarCraft et cetera worden ook gezien als sport, maar voorheen was het altijd puur een mening, terwijl er tegenwoordig eentje officieel een sport is. Interessant moment om er dus eens wat over te schrijven dus :-).

     • Nino

      Starcraft 2 is de nationale sport van Korea man! 😀 En Blizzard heeft volgens mij altijd een eigen “eSports league” gehad. http://us.blizzard.com/en-us/company/events/

      – Battle.net World Championship’s

      – StarCraft 2 eSports

      😀 Inderdaad wel erg interessant. Is zeker goed dat pro-gaming voor skill based games serieuzer genomen wordt.

 • Imre_S

  Prijzengeld S3 LoL: 8 miljoen dollar

  Prijzengeld Hockey/Schaatsen/Volleybal: warme hand en een pak krijtjes.