Candle zal jullie harten veroveren!

Bij Kijk-online kunnen we een goede indie game altijd wel waarderen en zodra de game er ook nog een speciaal uit ziet heb je onze aandacht te pakken. Daedelic Entertainment had ons uitgenodigd om een aantal titels te komen bekijken en Candle was hier eentje van. Als je van prachtige hand getekend graphics houdt raden we je dus echt aan om verder te lezen.

Candle temple Candle cavern

Maak kennis met Teku

In Candle ben jij Teku. Een inboorling van een tropisch eiland waar van alles mis is. Je arriveert namelijk op een dag terug in je geliefde dorp en krijgt te horen dat een rivaliserende stam allerlei geweld heeft gepleegd, de dorps-shaman heeft ontvoerd en je woonplaats in de fik heeft gestoken. Voor je het weet wordt je een avontuur in geslingerd en moet je achterhalen wat er nou allemaal is gebeurt en wie hier verantwoordelijk voor is. Ga op zoek naar de bad guy en red de arme shaman!

Bewapend zijn met een kaars…?

De gameplay van Candle bestaat voor een groot gedeelte uit het gebruik van jouw kaars, platform en puzzel elementen. De kaars is erg  belangrijk om de vele verschillende puzzels te voltooien en uitdagende hindernissen te overleven. We werden gewaarschuwd dat de puzzels in Candle erg pittig kunnen zijn. Maak je borst dus maar nat want voor Candle zullen die grijze cellen van je overuren moeten draaien. Maar zeg nou zelf, dat is alleen maar leuk! Candle bevat slechts drie verschillende hoofdstukken maar kan erg veel tijd in nemen zodra de oplossing van een puzzel je niet duidelijk is. Lisa Mallory, QA and Support, vertelde zelfs dat ze uren vast zat bij een bepaalde puzzel. Teku kan niet vechten, dus zul je rond moeten sluipen als een geruisloze ninja en confrontaties moeten vermijden. Met een vleugje vastberadenheid is dat gelukkig zo gedaan.

Een game gemaakt met behulp van aquarel tekeningen

Het meest unieke aspect van Candle zijn de graphics. Over de periode van ruim vier jaar heeft het team namelijk maar liefst duizenden tekeningen met de hand geschilderd en alle animaties uiteraard ook “frame per frame” getekend. Dit om er voor te zorgen dat de animaties er zo vloeiend mogelijk uit zouden zien. En omdat ze met aquarelverf werkten moesten ze ook nog eens elke animatie in een keer afmaken zodat er geen gigantische kleurverschillen te zien zouden zijn. Daarnaast hebben ze alle artwork met een Wacom tablet vrijstaand gemaakt (door al het onnodige weg te gummen) en zijn de outlines van de artwork handmatig met minstens honderd Rotring pennen ge-inkt.

Het meest unieke aspect van Candle zijn de graphics.

Ga maar eens voor jezelf na hoeveel talloze uren het kleine team in de game heeft gestoken. Dat is nog eens passie. Zien is geloven, daarom kun je het beste de onderstaande “making of” video bekijken.

Candle moet je gewoon ervaren hebben!

Wij zijn zo onder de indruk van Candle dat we nu al met zekerheid kunnen zeggen dat Candle een spel is die je ervaren moet hebben. De prachtige aquarel wereld is een lust voor het oog. De gameplay is uitdagend en bevat zowel platform als puzzel elementen, iets wat in de meeste gevallen sowieso goed werkt. Er was weinig in de presentatie en live walkthrough te vinden wat ons niet beviel. Candle zal schijnbaar dit najaar nog uitkomen als een fysieke en digitale versie. De PC versie is bijna af en snel zullen ook de console versies aan de beurt zijn. Zet de game voor nu dus maar alvast op je Steam wishlist.