Call of Duty Advanced Warfare multiplayer Hands-on, jazeker…op Gamescom was de multiplayer te spelen voor pers en bezoeker…

Multiplayer Hands-on

Natuurlijk kunnen we niet over een game als Call of Duty praten zonder het te hebben over de multiplayer. Hoe goed of slecht de singleplayer van deze game ook zou zijn, 95% van alle gamers halen deze game om deze samen of tegen elkaar te kunnen spelen. En met de veranderingen die er dit jaar in aangebracht zijn zal dit voor menig gamer weer wennen worden. Zelf hebben we een aantal potjes van de game kunnen spelen, zowel Team Deathmatch als een nieuwe modus, Uplink.

Voordat de match begint kom je in de virtual lobby terecht, hier kan je je personage aanpassen naar je eigen smaak. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over wapens, maar ook je outfit (armor en ook shoenen…ja, schoenen), perks, en het uiterlijk van je personage. Er valt uit best een aardig aantal opties te kiezen. Denk hierbij aan huidskleur, gezicht maar ook je geslacht. Ja voor de dames onder de Call of Duty gamers is er net als bij Call of Duty Ghost ook een mogelijkheid een vrouwelijk personage aan te maken voor de multiplayer. Natuurlijk kunnen ook mannen een vrouwelijk personage aan maken, het is maar waar je voorkeuren liggen. Tijdens het spelen van de multiplayer zul je een keer in de zoveel tijd een “Supply drop” krijgen. Dit is een kistje met items (wapens, kleding, equipment) die je na de match kan openen. Deze items kun je hierna gebruiken om je personage aan te passen. Bij de perks zul je even goed moeten rondkijken. Er zullen uiteraard heel wat nieuwe perks aanwezig zijn. Maar de makers gaven ook aan dat uit de hele Call of Duty bibliotheek waar ze uit konden kiezen je ook een hoop oude perks terug zou zien.

Team Deathmatch

In de virtuele lobby kan je niet alleen je eigen personage aanpassen en bewerken maar ook zien wat voor een personage’s en uitrusting je teamgenoten hebben. En indien nodig kan je je eigen uitrusting hierop aanpassen. Hierna begin de wedstrijd. Team Deathmatch is nog net zoals we het kennen. Rennen, springen, schieten en proberen te overleven. Natuurlijk zal het toch ietsje anders spelen dan vroeger. Bewegingen van spelers zijn een stuk sneller en explosiever door de hulp van het Exoskeleton suit. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die de vergelijking maken met Titanfall, dat hebben we allemaal gedaan. Maar hou wel in gedachten dat deze game ondertussen al drie jaar in de maak is. Deze functies waren al in de game verwerkt voor er nog maar sprake is van de game. Overeenkomsten tussen de game zijn volledige toeval, en bij Advanced Warfare lijkt het ook meer te draaien om de soldaten zelf dan gigantische robot suits.

De makers noemen de nieuwe bewegingsmogelijkheden exomovement. Het is mogelijk een double jump te maken met een boost, je kan naar voren boosten als je in de lucht hangt, en ook als je slide kan je nog een extra afstand afleggen door de suit. Vergeet niet dat meer beweging niet altijd positief is. Zo schiet je af en toe nog een stuk te ver op het begin als je nog aan het wennen bent aan de nieuwe bewegingen. Ook krijg je een extra ability die je kan kiezen voor je de match start. Dit zijn Health Stim (tijdelijk meer dan normale health), Shield, Hover modus, Ping (radar systeem), Overclock (sneller rennen), Exo trophy system (vernietigde granaten en raketten) en natuurlijk de cloak. Al deze abilities zij bruikbaar in de multiplayer en het gebruik ervan is gekoppeld aan een batterij in je exoskeleton suit. Deze batterij loopt leeg bij gebruik en als deze leeg is kan deze niet opgeladen worden. Je kan je ability dus pas weer gebruiken na een respawn. Dit zorg er voor dat mensen de abilities niet kunnen spammen, gelukkig, want als een cloak of shield gespammed kon worden was de balans volledig weg.

Scorestreak en Uplink

Net als in Black Ops twee werk je niet met killstreaks maar met een scorestreak, zodat spelers die in een game zoals Uplink de doelwitten voorkeur geven boven kills ook nog gebruik kunnen maken van de voordelen die hier aan gekoppeld zijn. Over Uplink gesproken, dit is een nieuwe modus waarin twee teams een Uplink hebben (een bal van energie die boven de grond zweeft) en op een vaste locatie in de map spawnt een drone. Deze drone moet je te pakken zien te krijgen en door in de Uplink van de tegenstander zien te krijgen. Dit doe je door met de drone door de Uplink te springen of door de drone hier doorheen te gooien. Maar houd er wel rekening mee dat je niet kunt vechten als je de drone vast hebt. Je kunt rennen, de drone passen naar een teamgenoot of de drone weggooien. Dit zorgt er voor dat je of heel snel moet zijn, of een heel goed teamwork moet hebben.
Natuurlijk zijn de killcams weer aanwezig, maar helaas zal de theater modus weer niet in de game zitten. De ontwikkelaars zagen de meerwaarde niet om hier tijd in te steken aangezien de next-gen consoles beide hun eigen opname mogelijkheden hebben.

Maps en Suits

Verder zal de grootte van de maps hetzelde blijven als je gewend bent, de Exoskeleton suits zorgen vooral voor snellere gameplay, en de grotere robots (Goliaths) zijn klein genoeg om door de meeste deuren te passen. Deze zijn vooral bedoeld voor close combat of zwaardere wapens. Maar vergis je niet, je kan er nog steeds uit geschoten worden, so mind your head! Helaas heb ik deze niet kunnen uitproberen op de beurs, maar ze zullen vast voor interessante situaties zorgen.

Call of duty jaar

Zoals jullie kunnen lezen in deze Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer hands-on is er veel om naar uit te kijken in de nieuwe game. Het zal waarchijnlijk even wennen worden voor de veteranen, maar vooral de toevoeging van exomovement geeft een nieuwe dimensie aan de multiplayer gameplay. Zelf zal ik met ondgeduld wachten op de game, jij ook?