Een 2D platformer, maar dan met een unieke insteek.

Black Hole is een 2D Sci-Fi platformer, maar dan net anders. De game is ontwikkeld door FiolaSoft Studio, een indie team bestaand uit 6 personen. In Black Hole kruip je in de huid van de koffiejongen van het ruimteschip Endera. Wanneer Endera crasht op een planeet wordt de koffiejongen wakker en moet hij een manier vinden om de Black Hole te vernietigen en de crewleden van het ship te redden. Om dit te doen moet hij uitgestorven steden van de vorige bewoners van dit planeet onderzoeken. Dit is heel kort het verhaal achter deze game. Maar zoals veel platformers is het niet eens heel belangrijk wat het verhaal is van de game, maar gaat het meer om de ervaring in de game. Is Black Hole een waardige platform game? Dat lees je in deze hands-on.

Auriel, de artificial intelligence van het ruimteschip Endera helpt je in deze mysterieuze wereld.

Je bent maar een simpele koffiejongen en helemaal alleen zal het je niet lukken om je crewleden te redden. Gelukkig heeft het artificial intelligence systeem van je ruimteschip de crash overleeft en helpt het je in je nieuwe avontuur. In de demoversie van Black Hole zien we de communicatie tussen de held en Auriel in tekstvorm op het beeld. Direct hierna is de held aan zet en moet hij door de levels heenkomen door alle items te verzamelen. Deze items, ook wel nanobots genoemd, zijn nodig om het schip te repareren. Om bij deze nanobots te komen kan hij de zwaartekracht beïnvloeden waardoor hij op platformen te springen die anders niet bereikbaar zijn. Nu hoef je niet alle nanobots in de levels te verzamelen, dus kun je ook na een paar verzameld te hebben gewoon verder gaan me de volgende level.

De zwaartekracht beïnvloed je door op lichtgevende vlakken te springen die op verschillende plekken in de level staan. Je moet goed nadenken hoe je de zwaartekracht inzet, want sommige nanobots zijn alleen bereikbaar als je de juiste handelingen doet. Soms is het een kwestie van de zwaartekracht een kant op shiften, en soms zijn er tijdgebonden handelingen die je tot de nanobot leiden of je leven kunnen kosten. Want naarmate je verder komt in de game, des te gevaarlijker worden de levels waarin je je bevindt.

Black Hole heeft in totaal 8 levels, die je van begin af aan op een intuïtieve wijze leren hoe je verschillende soorten puzzels oplost. In de demoversie waren echter maar 5 levels beschikbaar en kwam je soms nieuwe elementen tegen die je niet kende. Daarom was het ook zo handig dat de developers aanwezig waren om je een paar tips en hints te geven over hoe je de level kon klaren. In de volledige game zijn deze tips uiteraard in de game zelf verwerkt en leer je per level nieuwe trucs die je vervolgens in de volgende levels kan gebruiken.

Zelfs met de ontbrekende levels en de daardoor verstoorde flow in de demoversie moeten we bekennen dat Black Hole een redelijk verslavende game is. Vooral voor perfectionisten die echt álle nanobots willen verzamelen voordat ze naar de volgende level doorgaan. De game is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, bevat ongeveer 15 uur aan content en verder zijn er zowel gratis als betaalde updates beschikbaar. Wij zijn erg benieuwd wat FiolaSoft Studio verder nog gaat uitbrengen voor deze game. Maar we kunnen je nu al vertellen dat Black Hole zeker het proberen waard is.