De stijl en gameplay van Beyond Eyes valt wel erg goed op.

Als je bij Gamescom rondloopt zie je overal om je heen stands, posters, computers en televisieschermen. Alle beelden en afbeeldingen van games zorgen er soms voor dat je het allemaal niet meer uit elkaar kan houden. Maar vandaag viel één game heel erg op. Deze game van Tiger & Squid was meteen herkenbaar door de grafische stijl en de manier waarop je de game spelen moet. Ik heb het nu over Beyond Eyes. De adventure game die laat zien hoe een klein blind meisje de wereld om haar heen ziet. Het idee is interessant. Maar hoe is de game nu echt? Dat lees je hier in deze hands-on.

Een bijna schilderachtig beeld van de wereld in het hoofd van een klein meisje.

In de Prologue van Beyond Eyes ontmoet je Rae. Rae is een klein vrolijk meisje van tien, die toch angstig is voor de buitenwereld door een traumatische gebeurtenis toen ze een kleuter was. Want Rae was vroeger een normaal kind dat buiten speelde met haar vriendjes en vriendinnetje. Totdat ze in een ongeluk met vuurwerk haar zicht kwijt raakte. Omdat Rae bang was geworden voor luide geluiden en niet meer kon zien kwam wilde ze niet meer buiten spelen. Het liefst wilde ze veilig binnen blijven. Hierdoor raakte Rae wel geïsoleerd en vereenzaamd.

Tot nu toe is het verhaal, zoals je leest, best zielig. Maar op een dag krijgt Rae onverwachts een bezoekje van een kat. De kat, die vervolgens steeds terugkomt om Rae te bezoeken, wordt haar enige en beste vriend. Ze geeft de kat de naam Nani. In de herfst komt Nani soms dagenlang niet langs. Rae mist haar vriendje en besluit dapper naar hem op zoek te gaan in de onbekende en soms enge buitenwereld.

Omdat Rae als kind wel kon zien herinnert ze zich dingen als bomen, paden, vogels en andere wezentjes die ze nu alleen maar via haar andere zintuigen kan waarnemen. Haar beeld van haar omgeving wordt deels ingevuld door geur, aanraking en geluid, en deels ingevuld vanuit haar herinneringen. Dit verklaart misschien waarom Rae de wereld op een kleurvolle en schilderij-achtige manier inbeeldt. Misshien ook waarom ze bijvoorbeeld dingen die ze hoort soms op onwaarschijnlijke plekken inbeeldt. En de locatie steeds in haar hoofd corrigeert naarmate ze dichter bij de bron van het geluid komt.

De reacties van Rae in Beyond Eyes zijn ‘spot on’.

Omdat Rae niet kan zien weet zij soms ook niet wat ze hoort. Soms is ze verrast als ze uiteindelijk het geluid wel herkent. En soms wordt ze angstig door iets wat ze ‘naar’ vindt klinken. Haar reacties kun je herkennen aan haar bewegingen en de geluiden die ze maakt. Zo kruipt ze in elkaar en loopt ze moeizamer als ze angstig wordt en loopt ze vervolgens rechtop of lacht ze als ze de geluiden als prettig ervaart. De game laat je zien dat je op de goede weg zit in deze ogenschijnlijk open wereld doordat je zo af en toe Nani vindt.

Langzaam aan wordt het winter en Nani is nog minder vaak te vinden. Zo raakt Rae steeds verder van haar bekende omgeving en moet ze soms over obstakels heen klimmen om Nani achterna te gaan. Elke keer als je Rae Nani hoort roepen wordt je er aan herinnerd hoe belangrijk deze kat is geworden in de wereld van dit kleine eenzame kind. De maker van Beyond Eyes weet wel degelijk hoe ze een snaar bij de speler moet raken, want hoewel er niet veel actie zit in de game gun je het Rae om Nani te vinden en speel je koppig door.

Beyond Eyes ‘speel’ je niet, Beyond Eyes ‘ervaar je.

In mijn ogen is Beyond Eyes ook zeker geen ‘spannend’ spel. Je kan namelijk alleen maar rondlopen en maar zelden kom je een obstakel tegen waar je daadwerkelijk doorheen of overheen kunt. Want voor het grootste deel van de game loop je gewoon door open grasvelden en over paden, en dit kan ‘saai’ zijn qua gameplay. Nee, Beyond Eyes zou je meer als een ervaring moeten zien. Je wordt namelijk heel erg de wereld van Rae ingezogen en voelt mee hoe zij alles in haar wereldje ervaart. Hierdoor begint Rae echt te leven voor je gevoel en is ze niet alleen een speelbaar poppetje dat in een game rondloopt. Een verrassende gameplay dus, met een bijna poëtische manier van story telling.

Op 4 augustus is Beyond Eyes uitgekomen voor op de Xbox One. De verwachting is dat de game later in het jaar ook uitkomt op PlayStation 4, Windows, OS X en Linux. Mocht je de kans krijgen, dan raad ik het je aan om op een rustig momentje goed voor deze game te gaan zitten en deze te ervaren.