Na wat vertraging hebben ook wij onze mening gegeven over de PlayStation 4 persconferentie.

Gaan wij meteen een PS4 bij launch kopen?

Door drukte hebben we niet eerder meningen kunnen checken over de PlayStation 4 persconferentie. Nu hebben we een paar meningen op een rij gezet (inclusief die van mij: Berend) Lees mee wat wij dachten.

Nino:

Het is weer voorbij, de Sony pers conferentie waar we ons allemaal zo op verheugden. De Playstation 4 wordt een social media platform, die gamen nog meer in het dagelijkse leven zal integreren. Wat kunnen we nou precies verwachten van Sony’s wonder machine?

Dualshock 4.

Sony’s nieuwe controller ziet er wat mij betreft erg goed uit. De nieuwe share functie is iets waar ik me het meest op verheug. Zonder problemen of extra software, video’s en foto’s delen met je vrienden zal nooit meer hetzelfde zijn. Het lijkt me namelijk enorm tof om walkthrough’s en speedrun’s met de community te delen. Wie weet wat straks nog meer allemaal mogelijk is. Sony’s social media plannen maken hun daarom een geduchte concurrent. Vrienden kunnen helpen door hun spel vanaf jouw luie stoel te spelen is overigens ook geniaal bedacht. Petje af Sony.

Gamen op je Playstation 4.

De techdemo’s die we te zien kregen waren erg imposant, toch was ik niet onder de indruk van de lineup die gepresenteerd werd. Het enige spel waar ik me echt op verheug is Destiny. De customisatie van personages en co-op gameplay spreekt mij enorm aan. Square Enix wist mij ook te verrassen met de aankondiging van een nieuwe Final Fantasy, al zullen we waarschijnlijk nog maanden moeten wachten op een speelbare demo of ingame beelden. Remote play zou ook nog wel eens heel tof kunnen worden omdat je op verschillende apparaten toegang kan verkrijgen tot je Playstation 4 games. Of is het een marketing strategie om de verkoop van PS Vita’s te verhogen. Volgens Sony is de PS Vita namelijk de perfecte cross platform partner voor de Playstation 4. Dit zeiden ze echter eerder ook al over de Playstation 3 en daarom ben ik erg sceptisch. Geruchten over Kojima’s Phantom Pain waren helaas niet waar en het spel was nergens te bekennen.

Sony, waar is de Playstation 4 nou?

Het was wat mij betreft een enorme teleurstelling dat Sony de Playstation 4 niet heeft getoond. Dit was voor mij de voornaamste reden om de pers conferentie tot diep in de nacht te volgen. Hopelijk krijgen we voor de E3 in ieder geval wat leuke foto’s van de nieuwe console te zien want de Playstation 4 komt met Kerst waarschijnlijk al uit. De E3 is nog zo ver weg en ik kan gewoon niet langer wachten.

Rick:

Het was dan eindelijk zover en ik moet zeggen dat ik enorm benieuwd was. De presentatie van de PS4, langverwacht en opeens gekomen. De
presentatie kun je het zijne van denken; in plaats van de console te
laten zien hebben ze ervoor gekozen om een demonstratie van de
controller te geven. Ook lieten ze wat games zien en ik moet zeggen dat die er wel heel erg mooi uit zagen.

De avond werd aan elkaar gepraat door verschillende belangrijke mensen die mee hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de PS4 en allemaal waren ze laaiend enthousiast. Als je het publiek dan zo loopt te teasen…geef ze dan in ieder geval een glimp van de console. Ik vind het echt teleurstellend dat we niet eens een foto te zien kregen. Dit zal wel weer te maken hebben met de E3 en de publiciteit aldaar maar daar koop je om 02:00 uur s’nachts niet veel voor.

Waar ik wel erg enthousiast over ben is de integratie van Tablets en de PS Vita. Vooral dat laatste was een puzzelstukje dat ineens op zijn plaats viel. Een tijdje geleden las ik een interview van Sony waarin ze zich, ondanks de tegenvallende resultaten, totaal geen zorgen maakte om de PS Vita. De reden daarvoor is nu dus aan het licht gekomen. De PS Vita als 2e scherm voor je PS4. Een magistrale zet waardoor de status van de PS Vita, van afgeschreven naar gereanimeerd veranderd mag worden.
Ik denk dat die PS Vita ineens een stuk meer verkocht gaat worden na de launch van de PS4.

Qua specs is het natuurlijk allemaal beter, sneller en gelikter. Maar het belangrijkste is het nieuws dat Sony deze keer met de studios samen gewerkt heeft om de developers-kit te bouwen. Waar de PS3 een onding was om op te programmeren, schijnt het bij de PS4 dus een stuk makkelijker te zijn. Dat moet ook wel want Sony beloofde om, door middel van het PSN, de indie-studios ook een kans te geven op een release op de PS4. Dat kan alleen als de developer-kit user-friendly is.

Ik ben benieuwd naar de PS4, de presentatie heeft mij erg geprikkeld en ik ga dan ook alvast geld apart leggen voor de aanschaf. Tegelijkertijd ben ik ook erg benieuwd naar wat Microsoft hier tegenover gaat zetten, maar daar gaan we snel genoeg achter komen.

Sjoerd:

Playstation 4 livestream.

De presentatie van de Ps4 was netjes verzorgd. Helaas hebben we de ps4 niet gezien. Wat natuurlijk jammer is, maar hieruit kun je concluderen dat Sony nog niet alles heeft gezegd omtrent de ps4. Het ontwerp zal namelijk nog meer zeggen over de mogelijkheden die de ps4 moet gaan ondersteunen. Wat ik interessant vind is hun software die makkelijker moet zijn om te programmeren. Kunnen consumenten hier ook mee aan de slag? Zullen ze hun Play, Create en Share nu echt goed doorvoeren. Van mij mogen ze, en als dat gaat gebeuren dan zie ik het Sony platform sterker worden, maar laat ik terug gaan naar de presentatie.

Playstation 4 en de Psp Vita.

Sony heeft ervoor gekozen om de vita als 2e scherm te laten gebruiken. Waarop veel mensen positief reageerde vind ik het zelf meer een redding voor de Vita. Het zal zeker goed gaan lopen en waarschijnlijk zullen de verkopen toenemen mbt de Vita. Een 2e scherm biedt natuurlijk de mogelijkheid tot nieuwe gameplay en de games zullen hierop worden aangepast. Helaas was Nintendo net wat eerder met het bekend maken van deze technologie en dat is waarschijnlijk de reden waarom ik niet juichend door mijn kamer liep.

Playstation 4 games.

Verder de games die we zagen. Natuurlijk komen er beelden van Killzone voorbij. Ik was niet onder de indruk. Niet omdat het slecht was, nee integendeel maar de beelden voelde in mijn ogen niet Next-gen. Ik werd niet weggeblazen. Vervolgens kwam Watch Dogs, een titel die ik al vanaf dag 1 volg. De beelden waren mooi, heel mooi en dit is echt een titel die ik waarschijnlijk (mocht dit gebeuren) met de release zou gaan halen. Ook Deep Down zag er fantastisch uit. In deze beelden zag je eindelijk goed wat de kracht van de Ps4 gaat worden. Bekijk de belichting eens in de game. Ook de lijnen mbt de texture van de stenen zag er realistisch uit.

Playstation 4 vs Xbox720.

De andere punten van Sony waren leuk om te horen. Ze zijn goed bezig en ze realiseren zich dat online gameplay niet meer weg te denken is icm social media. Maar de vraag is wat Microsoft naar buiten gaat brengen. Momenteel heeft Microsoft het beste uitgangspositie. Als je ziet wat Microsoft de afgelopen jaren naar buiten heeft gebracht kan ik niet anders zeggen dat het een interessant gevecht gaat worden. Microsoft heeft net de windows 8 uitgebracht op pc’s, tablets en natuurlijk windows phone. Tel daarbij op een nieuwe console die waarschijnlijk ook in hun volledige windows 8 plan gaat passen. En hiermee creëer je een multiplatform, daar waar Sony alleen aan de Vita denkt. Ik heb niet meekregen of sony ook aan hun tablet denkt. Dus dat kan ik niet beoordelen.

Het word spannend wie uiteindelijk aan het langste eind trekt. Sony heeft ook niet bekend gemaakt of online gameplay betaald gaat worden. Voor veel consumenten is dit toch wel een belangrijk aspect om een keuze te maken. En als Sony dat gaat doen, ben ik zeer benieuwd welke 2 consoles het beste gaat lopen. Misschien is het allemaal afhankelijk van de games. We zullen het gaan zien.

Berend:

Het was eindelijk zover. De PlayStation 4 onthulling, alhoewel, de under de hood onthulling. We hebben namelijk de PlayStation 4 nog niet gezien en daar kom ik meteen bij het eerste minpunt. Had de show laten eindigen met een blik op de console zelf.

Specs: Tja ik ben een tech noob maar iedereen is er enthousiast over dus dan ben ik dat ook wel. De games en techdemo’s zagen er namelijk erg goed uit en ik wilde alleen maar meer zien. Dat geshare gedoe moet ook iets leuks worden maar ik ben heel eerlijk, als ik een lange dag druk ben geweest wil ik gewoon rustig gamen en niet dat iedereen meteen met share geouwehoer komt en dat soort dingen. Een moment voor mezelf is voor mij nog steeds een moment voor mezelf online of offline. Misschien komt dat ook omdat ik misschien de enigste ben bij kijk-online die meer van singleplayer games houdt dan multiplayer games. Als ik zou overstappen (Ben nu in bezit van een Xbox 360 en erg over te spreken) naar de PlayStation 4 dan zal ik wel alles opengooien voor mensen die ik ken of iets dergelijks maar verder, nee dank je.

Games: Ze zagen er, nogmaals, erg goed uit maar….Watchdogs en Destiny, twee titels waar ik echt naar uit kijk, kun je ook spelen op de current-gen. Het is misschien nog vroeg want we hebben de E3 en Gamescom nog, Naughty Dog, Konami, EA en vast nog meer developers waren er niet bij dus ik kom misschien er nog wel op terug. Deep Down en InFamous: Second Son zagen er ook goed uit maar komen nog niet uit. Diablo 3 lijkt me ook erg vet worden maar komt ook uit voor de PlayStation 3.

Waar Sony soms, helaas, een handje van heeft (Microsoft ook) is technologie die Nintendo al gebruikt onthullen net of zij het hebben ontwikkelt. De PSVita als controller? Wii U heeft dat op de tablet, kaarten op andere mobiele apparaten, Wii U heeft dat ook al op de tablet. Nieuw is het dus niet en daarvoor zat ik niet op het puntje van mijn stoel. Sony zal vast wel een tijd met de technologie bezig zijn geweest maar voor mij komt het nu over dat ze, wat dat betreft, goed bij de buurman hebben gekeken. We zagen ook nog wat van de Move. Ik heb nooit wat met de Move gehad dus dat zal ik niet aanschaffen mocht ik de PS4 gaan kopen. Als ik ooit kinderen krijg dan misschien wel want Wonderbook (waar je de move bij gebruikt) is nog steeds een mooi product en ik hoop dan ook dat mijn kinderen dat leuk gaan vinden.

Playstation 3 game discs werken niet op de PlayStation 4 en zullen worden gestreamed via Gaikai. De online service van Sony gaat daarom ook geld kosten denk ik. De geruchten daarover zijn al in de wereld geworpen. Tweedehands games zullen wel gaan werken op de PlayStation 4 ook al waren er geruchten dat het niet zo zou zijn. Hoe, dat weten we helaas nog niet maar iets zegt me: Gaikai, online passes etc.

Als laatste wil ik zeggen dat ik benieuwd ben naar de prijs en europese releasedatum. Ik denk dat de PlayStation 4 begin volgend jaar in europa zal verschijnen voor een prijs van 399,00. We zullen het gaan zien.

Dit was het voor mij. We gaan alle nieuws in de gaten houden en we hopen op de Gamescom (of ergens anders) zelf met de PlayStation 4 aan de gang te kunnen of meer van te zien.