Ook wij zijn rasechte Battleborn!

Een van mijn leukste herinneringen aan Gamescom 2015 is denk ik toch wel de Battleborn hands-on sessie en voorafgaande presentatie van Randy Pitchford. Battleborn, de knotsgekke co-op game van de makers van de Borderlands serie, is kleurrijk en gevuld met dynamische gameplay en interessante personages. Of je nou als healer te werk wil gaan of enorm veel schade aan wilt richten, er is voor iedereen wel een passende alter ego te vinden. PerziaN en ik gingen bij 2K Games langs om te kijken wat Battleborn nou allemaal te bieden had. Hoe we de game hebben ervaren lees je hier!

Battleborn Thorn Battleborn Miko

Solus, de laatste ster van het Battleborn universum…

Onze zon is gedoofd en het universum is aan het sterven. Er is slechts een enkele ster genaamd “Solus” over waar de rassen die ruimtevaart technologie hebben een nieuwe beschaving zouden kunnen opbouwen. Hun laatste redmiddel wordt echter bedreigd door een mysterieus kwaad en een groep stoere helden van allerlei verschillende facties  zullen het kwaad moeten stoppen en Solus moeten redden. Maak je borst maar nat want Battleborn is een avontuur van epische proporties!

Miko en Thorn, twee Eldrid met een lust voor actie.

Battleborn kan volgens Randy Pitchford, CEO en President van Gearbox Software, het beste omschreven worden als een “Hero Shooter”. Je kiest namelijk een held die goed bij jouw speelstijl past en gaat al schietend (of zwaard vechtend) in je eentje of samen met vrienden op avontuur. Er zijn maar liefst vijfentwintig personages waar je uit kan kiezen en tijdens Pitchford’s presentatie werden vier splinternieuwe helden onthuld. De eerste was Reyna, een zogenaamde Rogue Captain, die het voornamelijk moest hebben van haar Laser Pistol en Pulse Weapon. Reyna bevond zich op Ekkunar, de thuiswereld van de Eldrid en dit gebied bestond uit een prachtige groene bosrijke omgeving. Melika was bewapend met een Assault Rifle en robotklauw, net zoals Thorn en Miko behoorde zij ook tot de Eldrid en kon ze haar klauw gebruiken om verwoestende aanvallen uit te voeren. Ambra had veel weg van een Egyptische priesteres, alleen dan was ze buitenaards en bewapend met een magisch staf. Met haar staf kon ze gigantische meteorieten en vuur magie oproepen die vooral veel splash damage deden. Erg handig om groepen vijanden mee te bekogelen. Tot slot was er Benedict, een mens-achtige adelaar, die korte tijd kon rond zweven dankzij het gebruik van zijn majestueuze vleugels. Bewapend met een krachtige raketwerper kan Benedict gigantische schade aanrichten.

De progressie van helden kan verdeeld worden in een tweetal categorieën.

Gearbox Software’s nieuwste titel bevat een zeer uitgebreide Story modus die je helemaal in je eentje of met vrienden kan doorspelen. Zodra je voor de co-op modus kiest kan je dit in splitscreen of online spelen, en dat is natuurlijk geweldig als je gezellig samen op de bank aan de slag wilt. Samen spelen is overigens ook nog een stuk leuker, helemaal als je goed communiceert en een goed team van helden samenstelt. Naast de Story modus is er daarnaast nog een Multiplayer modus waarin tien spelers het tegen elkaar opnemen in 5 VS 5 matches. De modus kan onderverdeeld worden in “Incursion”, verdedig je basis tegen AI bestuurde vijanden en probeer de tegenstanders basis te vernietigen, “Devastation”, neem het in een bloederige deatmatch op tegen het andere team terwijl speciale doelstellingen voltooid moeten worden, en tot slot “Meltdown”, hierin begeleidt je jouw minions terwijl ze zichzelf opofferen. Het ziet er dus naar uit dat de Multiplayer modus best wat unieke gameplay te bieden heeft.

De progressie van helden kan verdeeld worden in een tweetal categorieën. Door zowel de Story als Multiplayer modus te spelen ontvang je experience. Deze experience wordt gebruikt om je individuele “Character Rank” en “Command Rank” te laten stijgen. Buiten missies kan je character rank verhoogd worden naar level 10 en hiermee speel je allerlei eigenschappen in de Helix skill tree vrij. Daarnaast ontvang je ook nieuwe skins voor je personage. De command rank is meer gericht op je spelersprofiel en beloont je vooral op  badges, titels en unieke loot die je voor al je personages kan gebruiken. Dankzij de Helix skill tree is het mogelijk om tijdens de Story of Multiplayer modus van level 1 naar level 10 te levelen en gebruik te maken van unieke wapens en krachten. En je kan elk level uit een van twee verschillende upgrades kiezen. Er zijn dus heel wat interessante builds mogelijk die perfect aansluiten op jouw speelstijl. Spelers zullen ook loot vinden en deze kunnen gebruiken om hun personage nog sterker te maken.

Battleborn Thorn bow

Tijdens onze daadwerkelijke speelsessie koos ik voor Miko. Deze Eldrid kan het best omschreven worden als een Samurai-Ninja-Paddenstoel…en is geweldig als healer of verspreider van gif. Miko is de laatste overlevende van een paddenstoel kolonie en een “combat botanist”. Zijn verschillende eigenschappen zijn: “Combat Botany”, hiermee gooit hij kunai (werpmessen) die gedompeld zijn in gif of kan hij gewonde medespelers genezen. “Cloud of Spores”, een soort biologische granaat die schade aanricht en tegenstanders tijdelijk langzamer maakt. “A Mikollopria” health regeneration en de mogelijkheid om sneller te bewegen en “Biosynthesis” een self heal die er ook nog eens voor zorgt dat Miko medespelers 35% meer geneest. Jullie lezen het al, Miko is vooral handig als support en ideaal voor mijn speelstijl.

PerziaN koos voor Thorn, de jonge Eldrid die in het dagelijkse leven eigenlijk Teshka Elessamorn heet. Thorn is bewapend met de boog “Kreshek” en maakt ook nog eens gebruik van haar unieke magische krachten. “Kreshek” is haar primaire wapen en kan upgrades ontvangen om meer schade te doen en speciale charge shots afvuren om vijanden kapot te schieten. “Volley” laat haar een vijftal pijlen tegelijk afvuren die horizontaal op nietsvermoedende vijanden neerkomen. “Eldrid Vitality” zorgt er voor dat Thorn’s health zeer snel genereert en tot slot maakt ze gebruik van “Blight” , een speciaal krachtveld dat vijanden gedurende enkele seconden beschadigen.

Thorn is bewapend met de boog “Kreshek” en maakt ook nog eens gebruik van haar unieke magische krachten.

Samen met drie andere spelers doken we in een van de vele Story missies uit de game. Het was de bedoeling om een mech te beschermen en deze door een uitgebreide level te begeleiden. Als Miko was ik constant bezig om medespelers te healen en kon PerziaN zich richten op schade aanbrengen. Dit ging ons uiteraard erg goed af en binnen een recordtijd waren we aangekomen bij het laatste segment van de level. Terwijl onze mech de barrière onklaar probeerde te maken moesten wij de behulpzame oorlogsmachine beschermen. Door allerlei oranje kristallen op te pakken hadden we overigens heel wat resources opgespaard die gebruikt konden worden om turrets te plaatsen en de mech van upgrades te voorzien. De missie was afgelopen en we hadden het op de een of andere manier niet gehaald…de Gearbox Software medewerker zei van wel, maar er stond toch echt “Defeated” met koeienletters in het scherm. Het was in ieder geval een geweldige ervaring en wachten tot de game uit is wordt nog een hele opgave!

Battleborn Miko kunai

Prachtige kleurrijke graphics en unieke character designs!

Battleborn is een van de mooiste spellen die ik tijdens Gamescom heb mogen spelen. De kleurrijke graphics trekken je de game in en de special effects en character designs zijn geweldig gedaan. Toen ik Miko voor het eerst in een trailer zag was ik op slag verliefd en nu eindelijk als Miko gespeeld te hebben kan ik zeggen dat hij er geweldig uit ziet en heerlijk speelt. De manier waarop hij op sierlijke wijzen kunai’s naar tegenstanders werpt en een groene straal van healing op medespelers afvuurt ziet er prachtig uit. Vijanden waren uniek en even kleurrijk als de rest van het Battleborn universum. Daarnaast was er continu van alles aan de hand. Ik ben daarom heel erg benieuwd hoe de game op de console zal presteren.

Battleborn is nu al een topper!

Met Gearbox Software achter het stuur weet je gewoon dat deze game geweldig wordt. De game zit boordevol humor, interessante personages en goed doordachte gameplay, met een simpel maar effectief level systeem. Er zijn maar liefst vijfentwintig speelbare personages die allen wat unieks naar de tafel brengen. Healers, (ranged) DPS, Tanks, jouw speelstijl zit er ongetwijfeld ook tussen. De game kan alleen, of met vrienden gespeeld worden in splitscreen en online co-op, wat natuurlijk verrekte handig is. Grafisch gezien ziet de game er kleurrijk uit en  is het alles behalve een Borderlands kloon. Wij kunnen in ieder geval beiden niet wachten tot we de game zelf in huis hebben. Battleborn, we wachten nog een paar maandjes geduldig af…