Batman, the Caped Crusader, the Dark Knight, wie kent the World’s Greatest Detective nou niet? Enkele jaren geleden verraste Rocksteady de wereld met een tweetal geniale Batman games, die tot op de dag van vandaag nog steeds niet zijn overtroffen. Batman Arkham Origins was een leuke titel maar voelde vooral aan als een Batman Arkham City 2 en miste gewoon net even die Rocksteady feeling. Wees echter gerust, want Rocksteady is terug en waar zij de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest is niets minder dan geniaal te noemen. Batman was al gaaf, maar bereid je voor op een nog betere Batman. Hij is sneller, sterker, harder…klink ik een beetje als een fanboy? Mooi zo, want Batman Arkham Knight is mogelijk de allerbeste Batman game tot nu toe. Wij hebben de game op Gamescom 2014 uitvoerig mogen spelen onder begeleiding van Ben Flynn, Senior Character Artist bij Rocksteady. Lees snel verder!

De Scarecrow is terug!

Gotham City zit zwaar in de problemen, de duivelse Scarecrow heeft de stad namelijk de oorlog verklaard en de Arkham Knight in dienst genomen om de stad te terroriseren. De Arkham Knight is bewapend met een leger van huurlingen, tanks en andere vernietigende middelen. Dus als Batman zal je er alles aan moeten doen om de twee maniakken en hun vele handlangers te stoppen. Trek je gepantserde batsuit aan en spring in de Batmobile. Het is tijd om criminelen met veel souplesse en acrobatiek in elkaar te slaan. Wie doet er mee?

Batman Arkham Knight bevat allerlei nieuwe gameplay.

Zodra ik de controller in mijn handen kreeg gedrukt activeerde mijn zogenaamde “muscle memory”, als je een van de Batman titels hebt gespeeld zal je het namelijk echt nooit verleren. Ik kon niet wachten om mijn intensief getrainde combo skills aan de heer Flynn te demonstreren en voor ik het wist ging de openingscutscene naadloos over in realtime gameplay. Ik was wederom Batman! Klim maar naar de top van dat gebouw, zei Flynn. Je zal wat nieuwe gadgets moeten gebruiken. Zo gezegd zo gedaan, ik richt mijn grapplehook op een richel en vlieg naar de top van het gebouw. Laten we de omgeving eens goed analyseren. Ik gooi een van mijn trouwe batarangs, maar deze is anders dan ik gewend ben. Het is een soort drone die rondjes begint te vliegen en de omgeving aan het scannen is. We zijn op zoek naar een vijftal gijzelaars en al snel heb ik de locatie van alle vijf gevonden. Nu komt het echte werk: infiltratie!

Flynn heeft een voorstel. Klim door die ventilatie schacht zodat we de drie gewapende huurlingen kunnen uitschakelen. Maar ze hebben pantser en machinegeweren, word ik dan niet gezien vraag ik aarzelend. Maak je niet druk verzekert Flynn mij, Batman heeft namelijk wat nieuwe truucjes geleerd. Ik sluip ondergronds naar de drie boeven in kwestie toe en maak gebruik van de nieuwe “Fear takedown”. Een speciale aanval waarmee je drie vijanden achterelkaar kan uitschakelen, ongeacht bepantsering of wapens. Nadat je de eerste te pakken hebt richt je in slow motion op je volgende doelwit en voor je het weet liggen ze alle drie op de grond te kronkelen van pijn en angst. Batman is terug en sterker dan ooit!

We zijn er echter nog niet. Hoe komen we nu binnen, er staat een gigantische metalen deur in de weg. Geen probleem zegt Flynn, het is tijd om de hulp in te roepen van de Batmobile. Daar komt het zwarte gevaarte al aan racen. De Batmobile kan zijn bestuurder namelijk ten alle tijden vinden door een handig ingebouwd tracking systeem. Naast de “Cruiser” modus heeft de Batmobile ook een “Battle” modus waarin Batman gebruik kan maken van een handige “power winch”. Met deze power winch is het een peulenschil om de gigantische metalen deur met brute kracht naar de grond te trekken. Ik kan naar binnen en word meteen begroet door een groep tanks. Gelukkig kan de Batmobile dankzij speciale boosters met veel gemak alle schoten van de tanks ontwijken en ben ik binnen no time omringd door hoopjes smeulend metaal. “Nice shooting, you’re a natural zegt Flynn.” Mijn handen beginnen te jeuken en het is tijd om wat huurlingen uit te schakelen. Ik glide door een dakraam heen en ben meteen omringd door een groep bad guys.
Ze maken echter geen kans en al snel liggen ze allemaal op de grond te kronkelen. De laatste schakel ik uit met een van de nieuwe “environmental takedowns”, wat is het toch bevredigend om iemand bewusteloos te slaan met een lamp.

Naast de power winch is de Batmobile bewapend met nog veel meer leuks. Zo kan je namelijk gebruik maken van een kanon en een machinegeweer en kan de Batmobile zelf analyseren of deze rubberen kogels of gewone kogels moet gebruiken. Erg handig aangezien Batman zijn slachtoffers nooit vermoord, het ziekenhuis in slaan is schijnbaar al jaren lang het limiet van de Caped Crusader en blijkbaar minder erg. (Niet dat het verbrijzelen van criminele kaken of benen niet bevredigend genoeg is, mij hoor je niet klagen…) Batman kan zich zelf ook uit de Batmobile laten lanceren en dat bewijst erg handig te zijn bij het bereiken van hoger gelegen plekken waar je met de grapplehook niet bij kan komen. De Batmobile kan vijanden overigens ook voor Batman uitschakelen en dat kan in sommige situaties waar Batman omsingeld is erg handig zijn. Het lukt me uiteindelijk om de gijzelaars te bevrijden, maar helaas is er geen tijd meer om verder te spelen. De Batman Arkham Knight speelsessie is helaas voorbij… Ik bedank de heer Flynn voor de geweldige begeleiding en vervolg mijn weg op het bruisende Gamescom.

Gotham City ziet er beeldschoon uit!

Naast het feit dat Gotham City gigantisch is ziet het er ook nog eens geweldig uit. De sfeer, de belichting, de textures, Rocksteady heeft enorm veel tijd in de game gestopt en dat is te merken. Batman Arkham Knight is wat mij betreft de mooiste Batman game tot nu toe, en de overige delen zagen er ook al geweldig uit. Moet je nagaan hoe vet deze game wel niet is. Batman zelf heeft een prachtige bepantsering aan en dat geeft hem meteen een super modern uiterlijk. Gelukkig zullen er ongetwijfeld ook weer verschillende kostuums beschikbaar worden gesteld zodat je met jouw favoriete Batman op avontuur kan. Flynn wou echter niets specifieks zeggen, maar bekende dat we sowieso verschillende kostuums kunnen verwachten. Vijanden zien er ook goed uit, al is dit minder belangrijk omdat zij het grootste gedeelte van de game toch maar op de grond zullen liggen kronkelen.

Sfeervolle muziek zorgt voor een geweldige beleving.

Net zoals in de voorgaande delen zorgt de sfeervolle muziek weer voor een geweldige beleving. Jij bent Batman en dat voel je. De muziek is spannend tijdens gevechten en rustig zodra je door de straten van Gotham City zweeft of scheurt. Daarnaast wordt elke klap en elk schot weer zeer overtuigend ten horen gebracht. De dialogen zijn ook weer geweldig en Batman’s stem is stoer en intimiderend. Gelukkig niet zoals Christian Bale’s vertolking van onze geliefde held, want dat was een regelrechte ramp.

https://www.youtube.com/watch?v=dxa34RatmSc” width=”620″ height=”360″]

De beste Batman game tot nu toe!

Nu snap ik dat dit nogal grote woorden zijn, aangezien de game nog niet eens uit is en ik maar een fractie van het spel heb mogen spelen. Toch weet ik al vrijwel zeker dat dit de allerbeste Batman game tot nu toe is. Alle gameplay uit Batman Arkham City is intact gebleven en daarnaast is er allerlei nieuwe gameplay toegevoegd. Gotham City is vele malen groter dan Arkham City, we hebben eindelijk toegang tot de Batmobile, Batman heeft nieuwe fear takedowns en environmental takedowns, wat wil je dus nog meer? Grafisch gezien is dit ook nog eens de mooiste Batman game tot nu toe en het spel zit weer volgepropt met sidequests, easter eggs, collectibles en nog veel meer. Ik wil Batman Arkham Knight daarom ook gewoon nu spelen! Helaas zullen we met zijn allen nog even moeten wachten op deze topper. Tot snel Batman, het was me een genoegen!