De afgelopen jaren brengt Ubisoft elk jaar een nieuwe Assassin’s Creed uit en dit jaar worden we zelfs getrakteerd op een nieuwe Assassin’s Creed game op zowel de PlayStation 4 en Xbox One, als op de PlayStation 3 en Xbox 360. Dubbel zo veel plezier, dus hopelijk heb je beide consoles nog in huis staan. Tijdens ons bezoek op Gamescom waren we door Ubisoft uitgenodigd om deze twee titels (en nog een aantal andere Ubisoft toppers) uit te proberen. Dit is de Assassin’s Creed Unity hands-on.

Parijs is jouw nieuwe speeltuin!

Assassins Creed UnityZoals de meeste van jullie vast al wel weten speelt Assassin’s Creed Unity zich af tijdens de Franse revolutie, een tijd vol chaos, corruptie en eenheid. De lagere klasse pikt het niet meer en de Adel zal moeten boeten voor hun corruptie en onderdrukking. Jij bent Arno en gaat de strijd voor rechtvaardigheid en vrijheid aan!

Tijd om te spelen! Tijdens mijn speelsessie werd ik begeleid door Maxime Durand, Production Coordinator en Historian van Assassin’s Creed Unity. Durand vertelde me dat Ubisoft al vier jaar bezig is met de titel en hij zelf al ruim twee jaar meewerkt aan de ontwikkeling van de titel. Zijn belangrijkste taak was om er voor te zorgen dat alles in de game zo trouw mogelijk is aan het tijdperk waarin het zich afspeelt en spelers die al eerder een AC game hebben gespeeld kunnen beamen dat Ubisoft hier altijd veel tijd in stopt.

We beginnen meteen met een “Heist” missie. Dit zijn naast de “Brotherhood” missies opdrachten die je gezamenlijk kan uitvoeren en staan los van de singleplayer story. Onze opdracht is simpel, we moeten een schatkist vinden en hier een aantal waardevolle objecten uit stelen. Uiteraard wordt de schatkist zwaar bewaakt en zullen we samen ongezien door de donkere catacomben onder het bruisende Parijs moeten sluipen om onze missie tot een goed einde te brengen. Laat het sluipen beginnen…

We beginnen op een hoog dak en doen beiden een “leap of faith” om met veel stijl in een hooikar te belanden. Daar komt de eerste wachter aan en Maxime instrueert mij om deze uit te schakelen. Mooi zo, niemand heeft ons gehoord. Helass staan er nog twee wachters die we wel moeten uitschakelen voordat we de catacomben kunnen betreden. Neem jij de linker, dan neem ik de rechter zegt Maxime. We springen tegelijk naar beneden en planten onze hidden daggers in de nekken van de wachters. Ze zijn dood en we zijn nog steeds niet ontdekt. Voor de zekerheid schakelen we ook even het alarm uit, we willen immers niet dat het luiden van de bel zorgt voor versterkingen. Nu kunnen we ondergronds gaan. Blijf in de schaduwen en gebruik de stealth knop, zegt Maxime. Ik gooi een rookbom en samen maken we een drietal wachters op strategische wijze van kant. We zijn er bijna, plotseling komt een wachter de hoek omlopen. Ik schrik, maar steek instinctief mijn zwaard in zijn buik. Langzaam stort hij naar de grond, rust in vrede mompel ik zachtjes. We zijn gelukkig niet gezien of gehoord. Wat een geluk. Daar zijn we dan eindelijk, de kamer met de schatkist. Er is niemand meer om ons lastig te vallen en ik kan zonder probleem het kistje openen. We moeten nu zo snel mogelijk ontsnappen en het gebied verlaten om de missie te be├»ndigen. Na een korte sprint en het werpen van wat rookbommen staan we buiten en zoeken we de hoogte op. Onze Heist was een succes en we gaan onze eigen weg. Dit was Assassin’s Creed Unity co-op en ik wil meer!

Wat is er allemaal nieuw in Assassin’s Creed Unity?

De besturing van deze nieuwe AC game is helemaal omgegooid en heeft erg veel weg van de eerste game uit de serie. Spelers hebben nu wederom beschikking over een “stealth” knop zodat ze hurkend rond kunnen sluipen en minder snel ontdekt of gehoord worden. Daarnaast is het klimmen ook enorm veranderd. Arno kan nu op een stuk natuurlijkere wijze naar beneden klimmen doordat de game engine de beste plekken kiest om te dalen. Erg handig en het ziet er bovendien ook een stuk gelikter uit. In dit deel zitten trouwens ruim 85 verschillende wapens die je kan vinden, craften en vrij kan spelen door bepaalde missie doelstellingen te halen. Tevens zitten er ongeveer 200 verschillende kledingstukken in die niet alleen Arno’s uiterlijk veranderen, maar ook een van de vier stats verhogen zodat je jouw Arno volledig kan aanpassen aan je eigen speelstijl. De stats in kwestie zijn “deadly” ( meer manieren om doelwitten te liquideren), “resilient” (een hogere verdediging), “unseen” (betere stealth) en “agile” (meer lenigheid zodat je beter/ sneller kan klimmen). Zelf vind ik het echt heel gaaf dat je dit keer bepaald hoe je Assassin er uit ziet, het maakt de band met je personage een stuk persoonlijker.

https://www.youtube.com/watch?v=nF9bO-tPxKE” width=”620″ height=”360″]

Prachtige graphics en een sfeervolle stad…

Parijs ziet er werkelijk adembenemend uit, er is zo veel tijd in gestopt en tijdens mijn speelsessie heb ik maar een minuscule fractie van de stad kunnen onderzoeken. De Assassin’s en Npc’s zien er ook heel erg goed uit en dat is denk ik best belangrijk voor een goede beleving. De grote open wereld is simpelweg gewoon een digitaal meesterwerk en ik kan niet wachten om zometeen echt in de Franse hoofdstad op avontuur te gaan. Dit keer wel meteen op next gen, of inmiddels eigenlijk gewoon “current gen”.