In Assassin’s Creed Syndicate bezoeken we Londen.

Ieder jaar kunnen we weer aan de slag met een nieuw deel uit de Assassin’s Creed serie en na de dood van Desmond Miles was het even niet duidelijk hoe de serie door zou zetten. Gelukkig wist Ubisoft met Assassin’s Creed Black Flag een geweldige game neer te zetten en bracht de nieuwe open wereld en het uitvoerig gebruik van schepen nieuwe gameplay elementen met zich mee. Assassin’s Creed Unity nam grafisch een grote sprong vooruit, maar liet op het gebied van gameplay in mijn mening wat steekjes vallen. De game werd daarnaast ook nog eens geteisterd door bugs. Nu is het echter bijna tijd voor Assassin’s Creed Syndicate, waar we met de Frye tweeling op avontuur gaan. Tijdens een “behind closed doors” speelsessie op Gamescom heb ik uitgebreid kennis mogen maken met de verleidelijk (en vooral dodelijke) Evie Frye en hier lees je mijn bevindingen.

Assassin's Creed Jacob top hat Assassin's creed syndicate Jacob

De Industriële Revolutie ontketent een geweldig tijdperk waar geld de nieuwe heerser is!

Het is 1868 en ik bevind mij in Londen. Het is een tijdperk van uitvindingen en dit zorgt voor gigantische veranderingen in de maatschappij. De technologie is zodanig vooruit gegaan dat miljoenen levens worden veranderd. Deze wereld wordt namelijk niet meer gecontroleerd door een koning, keizer, politici of religie. Nee, de nieuwe heerser is geld en de Frye tweeling realiseert zich dit maar al te goed. Londen is corrupt en alleen de allerrijksten profiteren van de Industriële Revolutie. De laagste klassen worden behandeld als slaven en sterven jong, vaak alleen en met torenhoge schulden. Tijd om de corruptie aan te pakken! De onderwereld pikt het namelijk niet meer en Jacob en Evie Frye starten hun eigen bende en hebben als doel Londen over te nemen. Hier begint het bloederige avontuur…

Niet één, maar twee getalenteerde sluipmoordenaars…

Maak kennis met Evie Frye, een verleidelijke jonge vrouw met een talent voor moord. Evie is een meester van de stille, snelle en onzichtbare aanval en een expert in messen werpen. Tijd om de jonge dame uit te proberen en met eigen ogen te ervaren wat haar in vergelijking met broer Jacob zo interessant maakt. Evie is bewapend met werpmessen, een “rope launcher” en heeft de eigenschap om door stil te staan volledig onzichtbaar te worden. Een eigenschap die nog al handig is als ze moet ontsnappen van vijanden.

In Assassin’s Creed Syndicate heb je zelf in de hand hoe je opdrachten aanpakt en kan je verschillende Evie en Jacob missies spelen.

De missie is simpel. Infiltreer een kasteel een zorg er voor dat de Tempeliers een speciaal relikwie niet bemachtigen. Hoe ga ik dit aanpakken? Kies ik er voor om de zogenaamde “Key Master” uit te schakelen zodat ik het kasteel makkelijk binnen kom, ga ik iedereen gewoon simpelweg te lijf als een gestoorde vechtersbaas of kies ik voor een subtiele aanpak waar ik mij zogenaamd laat gevangen nemen door een spion die het kasteel al reeds in vermomming binnen geslopen is? Deze laatste optie lijkt me een goed idee en zorgt voor minimaal contact met de vele wachters. De eerste stap is onze spion vinden, hij heeft namelijk een plan. Tijd om een aantal wachters uit te schakelen, dit zijn namelijk Tempeliers in vermomming. Dankzij de rope launcher is het een eitje om van dak naar dak te bewegen en al snel zie ik mijn eerste doelwit. De Tempelier loopt nietsvermoedend rondjes op een dak en is vergezeld van een tweetal andere wachters. Misschien is het een goed idee om een berserker dart te gebruiken. Hierdoor zullen de andere wachters de vermomde Tempelier voor me uitschakelen en kan ik ongezien op de daken blijven rond sluipen. Het volgende doelwit is geïsoleerd en wordt met veel gemak uitgeschakeld door een goed geplaatste worp met een van Evie’s vlijmscherpe messen.  Tijd om onze spion op te zoeken en me gevangen te laten nemen. Hij leidt mij door het kasteel en de vele wachters hebben geen idee dat ik helemaal niet gekneveld bent. Eenmaal aangekomen in een grote kamer staat mijn doelwit voor me en begint ze een misplaatste preek. Uit het niets spring ik naar haar toe en plant ik een dolk in haar nek. Missie geslaagd en einde van de demo…dit smaakt naar meer!

In Assassin’s Creed Syndicate heb je dus zelf in de hand hoe je opdrachten aanpakt en kan je verschillende Evie en Jacob missies spelen. Verder is het een sandbox game waarin je ten alle tijde kan wisselen tussen de broer en zus. Mijn voorkeur ging meteen uit naar Evie, haar “chameleon” eigenschap waarmee ze onzichtbaar kan worden en expertise van werpmessen paste perfect bij de gameplay waar ik persoonlijk van hou. Het ziet er op dit moment naar uit dat Assassin’s Creed Syndicate een geweldige aanwinst voor de populaire franchise van Ubisoft wordt. Ik ben onder in de indruk en dat komt niet al te vaak voor…

Assassin's Creed Syndicate gang

Londen is ook in Assassin’s Creed Syndicate een grauwe stad.

Dikke rookwolken, een grauwe omgeving, welkom in het industriële Londen uit 1868. Evie en Jacob’s wereld ziet er somber uit en de tweeling moet vanuit de schaduwen zien te overleven en de heerschappij van de allerrijksten dwarsbomen. Een element wat ook tijdens de gameplay belangrijk is. Evie’s chameleon eigenschap steelt hier namelijk de show. Londen is erg gedetailleerd en dit geldt ook voor de vele bewoners die door de stad rondlopen, op bankjes zitten, een krant lezen, etc. De Frye tweeling ziet er ook geweldig uit en Jacob ruilt zijn distinctieve tophat zo nu en dan in voor een Assassin’s hood om zo rond te sluipen zonder herkent te worden. Nog iets wat (zoals altijd) heel goed is uitgevoerd zijn de animaties. Personages bewegen erg realistisch en vooral tijdens gevechten zie je hoe goed de animaties zijn. Assassin’s Creed Syndicate ziet er echt gewoon heel verzorgd uit. Nou maar hopen dat de game tijdens de release geen bugs bevat, dat zou immers enorm jammer zijn.

Assassin’s Creed Syndicate heeft erg veel potentie!

Dit keer speelt de nieuwe Assassin’s Creed game zich dus in Londen af tijdens de Industriële Revolutie, een zeer turbulente en interessante tijd en wat mij betreft een goede keuze van Ubisoft. De twee nieuwe personages hebben veel charme en het verhaal zit aan de hand van wat ik gespeeld heb weer erg goed in elkaar. Qua gameplay introduceert dit deel ook weer allerlei nieuwe gameplay elementen en kan ik niet wachten om als Evie rond te sluipen. Grafisch gezien ziet de game er goed uit, al is Londen nou eenmaal een grauwe wereld in vergelijking met andere delen uit de franchise. Assassin’s Creed Syndicate heeft potentie en verdiend zeker een plekje in de collectie van rasechte Assassin’s Creed fans. Nog even geduld!