Anime, manga en cosplay, welkom op Abunai 2014

29 augustus t/m 31 augustus stond weer helemaal in het teken van anime, games en cosplay. Dus reisden PerziaN en ik af naar Veldhoven om in het NH Koningshof hotel deel uit te maken van de otaku massa die op bezoek ging bij Abunai 2014. Naast de zalen vol met activiteiten hebben we uiteraard een heleboel nieuwe mensen ontmoet en waren we voornamelijk in de dealer room en gameroom te vinden. Wat we allemaal hebben beleefd lees je hieronder in ons speciale Abunai 2014 verslag.

Workshops en activiteiten waren er weer volop.

De zaterdag stond helemaal in het teken workshops en activiteiten en een aantal van de leukste zullen we hier kort beschrijven. Hebben jullie bijvoorbeeld wel eens van “Amigurumi” gehoord? Dit zijn de schattige gehaakte knuffelbeestjes die je vrij makkelijk zelf kan maken. Het is een enorm leuke hobby en “Tegendraads” was op Abunai 2014 aanwezig om met behulp van een simpel patroon les te geven in deze bijzonder leuke hobby.

Een wat serieuzer onderwerp was de workshop voor “Japanese business manners”, waar je door Noriko Aoki uitleg kreeg over hoe je op een correcte wijze om moet gaan met Japanse klanten of het sociale gedrag dat komt kijken bij een baan in het land van de rijzende zon. Manieren en respect zijn hier namelijk heel erg belangrijk en zelfs het correct buigen werd in detail uitgelegd.

Nog een leuke workshop was de Sushi workshop van Sushichef Taji. Er werd gedemonstreerd hoe je helemaal zelf hoge kwaliteit sushi kon maken en je kon de heerlijke creaties natuurlijk ook gewoon proeven. Voor een sushi liefhebber was dit toch best wel “the place to be”. Naast Japanese business manners was Noriko Aoki ook aanwezig om een Kyaraben (character bento) Workshop te geven. In Japan is het razend populair om een Obento box samen te stellen waarin het voedsel vormgegeven wordt als personages uit anime en manga en in deze workshop legde mevrouw Aoki haarfijn uit hoe je dit zelf kan doen.

Verder waren er nog een heleboel andere workshops waar we gewoonweg geen tijd meer voor hadden. De workshops waren:

 • AMV Workshop
 • Aniway Write Workshop
 • CMV (Cosplay Music Video) Workshop
 • Fandubbing Workshop
 • Gal-X. E: Parapara Workshop (Parapara dansles)
 • Geek Accessoires Workshop
 • Go Workshop
 • Kirigami Workshop
 • Lucky Stars Workshop (Origami)
 • Mahjong Workshop
 • Maneki Neko Workshop
 • Origami Workshop
 • Papercraft Workshop
 • Parajin: Parapara Workshop
 • Pendant Workshop
 • Pokemon TGC Workshop
 • Shogi Workshop
 • Wake up Martial Arts
 • Yakitate Abunai Workshop
 • Yu-Gi-Oh! TCG Workshop

Kwijlend rondlopen in de Abunai 2014 dealerroom.

Voor iemand als mij is de dealer room, die vrijwel op elke anime beurs te vinden is, nou eenmaal het hoogtepunt. Bewapend met een pinpas en een portemonnee vol contant geld was het daarom ook een gigantische uitdaging om niet als een gek te gaan shoppen en had ik mijzelf voorgenomen dat ik me moest inhouden. Toch wil ik persoonlijk wel altijd een leuk aandenken van een beurs als Abunai 2014 mee naar huis nemen. Tijd om op jacht te gaan.

We stapten binnen en het eerste wat mijn aandacht greep was allerlei merchandise van de schattige zangeres Ranka Lee. Fans en puristen weten natuurlijk dat ik het over een van de hoofdrolspelers van Macross Frontier heb en als mecha fan ben ik altijd al een liefhebber geweest van Transformers, Gundam en Macross. De zaal was tot de nok toe gevuld met honderden anime figuren en Gundam Mad UK had ook weer een hele collectie anime dvd’s, Bluray’s en natuurlijk geweldige Gundam bouwpakketten meegenomen. Er was voor iedereen wel wat te vinden en uiteindelijk hield ik het bescheiden en kocht ik een Tyrael vinyl toy van POP! Games. Ook op Abunai is het dus zeer verstandig om een hele smak geld mee te nemen of juist al je pasjes en contant geld thuis te laten. Ik ben daarom ook weer heel erg benieuwd wat voor moois ik er volgend jaar zal vinden.

Wij hebben ons eindelijk laten vereeuwigen als Manga personages…

Abunai 2014 verslag MustayakiOp de Transformers beurs B.O.T.S., Tsunacon en Animecon was de getalenteerde Mustayaki al eerder te vinden, maar dit keer besloten PerziaN en ik ons ook daadwerkelijk te laten vereeuwigen als manga personages. Mustayaki heeft een geweldige setup waarmee hij verschillende fotos van je kan maken en deze meteen met behulp van zijn Wacom Cintiq om kan zetten in een schets, lineart, en zelfs ingekleurde tekeningen. Doordat er natuurlijk enorm veel belangstelling voor was is het onmogelijk voor de beste man om onze tekening dezelfde dag nog af te hebben, gelukkig hoefde we maar een weekje te wachten. Belangstellenden kunnen kiezen uit een simpele schets, lineart of een ingekleurde versie van je persoonlijke manga tekening en dat is natuurlijk een geweldig aandenken.

Wil je ook in contact komen met Mustayaki? Ga dan even naar deze website.

De gameroom was volgestouwd met allerlei verschillende games.

Als schrijvers van Kijk-online.com konden we natuurlijk niet de gameroom overslaan. Een kamer vol met gamers, retro games en competities vormde een te grote verleiding, dus baanden we ons een weg hier naartoe om deel te nemen aan al dat plezier. Wat viel er op zaterdag te beleven in de gameroom? Genoeg! Want wat dacht je van een Pokémon X & Y competitie voor de Pokémon fans, een competitie voor Super Bust-a-Move All-Stars waar alleen dames aan mochten deelnemen, een Super Smash Brothers competitie en een van onze favorieten: Tekken 6.

Maar er was veel meer te beleven op deze mooie dag, want als je niet mee wilde doen aan een competitie kon je er voor kiezen om op verschillende consoles samen met je vrienden te gaan gamen. En de keuze was op zijn minst ruim te noemen. Van de verschillende versies van Mario Kart tot aan Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm, er was vanalles te beleven. De verschillende games waren te spelen op onder andere de PlayStation 3, Xbox 360, NES, Super Nintendo, Wii U en ook heel gaaf: je kon tijdens Abunai 2014 de Oculus Rift uitproberen en daarmee in verschillende virtuele werelden rondlopen.

Geweldige cosplay van Scorpion uit Mortal Kombat!

De meeste cosplay die we tegenkwamen waren vooral anime gerelateerd creaties, maar er waren een aantal game cosplay’s aanwezig die we toch wel heel erg cool vonden. Dijonhn Ronde uit Amsterdam was wat ons betreft echt de beste, met zijn prachtige Scorpion cosplay. Vooral zijn “get over here!!! foto is heel erg overtuigend. Welke vinden jullie het mooist? In de onderstaande galerij vinden jullie trouwens ook nog allerlei foto’s van de verschillende producten die in de dealerroom te vinden waren. Hou je van anime, manga en merchandise? Neem als afsluiter nog even een kijkje naar de onderstaande foto’s.

Uitgeput na een ontzettend drukke dag kunnen we zeggen dat als je een gezellig dag door wilt brengen met anime, manga en gamefans een evenement als Abunai je dat allemaal kan bieden. Wij kijken in ieder geval erg uit naar volgend jaar wanneer we weer langs kunnen gaan bij Abunai 2015.