Welkom in de donkere realiteit van 2Dark.

Gloomywood, de studio achter Alone in the Dark en Little Big Adventure deel 1 en 2, brengt een nieuwe game uit genaamd 2Dark. Dit is een indie survival horror game die ontwikkeld is vanuit een redelijk unieke invalshoek. Tijdens Gamescom 2016 kregen wij de kans om de game te bekijken en vragen te stellen aan Frederick Raynal, het hoofd van het team achter 2Dark.
2Dark 2Dark

 

 

Een verrassend duister concept in een schattig jasje.

Bij binnenkomst worden we ontvangen door Frederick, die vertelt dat hij na 25 jaar er ontzettend naar uit keek om weer een game te ontwikkelen. Hij vond het belangrijk dat hij in een klein team bleef werken, omdat dat voor hem de prettigste manier was om een game te maken. In 2014, toen Gloomywood begon aan 2Dark, zagen ze dat de markt vol was met indie horrors. Hij stelde zichzelf daarom ook de vraag wat een unieke invalshoek zou zijn voor een nieuwe survival horror. Meeste games zijn erop gericht dat je zelf als speler moet overleven. Maar als er een vervelende situatie zich voordoet, dan zou je ervoor zorgen dat je je kinderen eerst veilig stelt. Dit is een primitieve en intuïtieve beslissing. Daarom is bij 2Dark de focus gelegd op het redden van anderen.

Het verhaal van 2Dark speelt zich af in de jaren ’70 in de sombere stad Gloomywood. Je speelt als een voormalige detective Mr. Smith die heeft moeten toezien hoe zijn kinderen werden ontvoerd en zijn vrouw door slechteriken werd vermoord. Langzaam aan komt Mr. Smith achter de duistere geheimen van de stad. Een groep criminelen ontvoert ongestraft kinderen om ze een voor een op te eten. Het is aan Mr. Smith om deze slechteriken te vinden en zijn kinderen te redden. Hiervoor moet hij de schuilplaats van de ontvoerders in dringen, onopgemerkt het gebouw volledig doorzoeken en alle kinderen veilig naar de uitgang brengen.

Wat maakt 2Dark zo uniek?

Het feit dat 2Dark draait om kinderen te redden uit de klauwen van mensetende seriemoordenaars, hoeft niet te zeggen dat je wraak moet nemen. Want ook al sta je in de game oog in oog met moordlustige clowns, wilde honden en bewapende criminelen, de game is er niet op gericht om de vijanden te doden. Sterker nog, de makers hebben de game zo gemaakt dat je zelfs helemaal niemand hoeft te doden. Al kan deze pacifistische aanpak een uitdaging op zich zijn, past het wel bij het personage. Als voormalig agent wilt Mr. Smith vooral de slachtoffers helpen. Uiteraard kom je als speler hier en daar wapens tegen, die je ontzettend kunnen helpen in een benarde situatie. Dat het verhaal erg belangrijk is voor de makers, blijkt ook uit het feit dat je zelf geen kinderen mag vermoorden. Als je in 2Dark een kind vermoordt, heb je meteen verloren. Je moet dus goed opletten wat je doet. Uiteraard kan het voor komen dat een kind per ongeluk wordt gedood.

Als je in 2Dark zelf een kind doodt, heb je meteen verloren. Je moet dus goed opletten wat je doet.

2Dark is eigenlijk een mix van een survival horror en een stealth game. Want niet alleen is het verhaal erg duister, je speelt de game letterlijk in het donker. Je kan namelijk de moordenaars ontwijken door op donkere plekken te schuilen. Wel moet je opletten, want ook al zien de vijanden je niet, ze kunnen je nog altijd horen. In 2Dark vind je items als zaklampen, batterijen en snoep. Dat laatste heb je nodig om de ontvoerde kinderen die je vindt mee te krijgen. Dit werkt echter niet altijd, want kinderen die al wat langer in de handen van de moordenaars zijn kampen met Stockholmsyndroom. Met andere woorden, een ontvoerd kind kan beslissen niet met je mee te willen gaan omdat hij de mensetende clown die hem ontvoerd heeft ‘aardig’ is gaan vinden. In dat geval moet je het kind oppakken, en tegen zijn wil in meesleuren naar veiligheid.

2Dark is voor spelers gemaakt die 18 jaar en ouder zijn, terwijl de game er in eerste instantie niet zo uitziet. Maar je komt in de game wel dingen tegen als half opgegeten lijken en je moet bijvoorbeeld roken als je de game wilt saven. Helaas ben je dan ook in het donker te zien. En als je te vaak gaat saven, dan ga je hoesten waardoor slechteriken je kunnen horen. De truc is om eerst de veiligheid op te zoeken nog voordat je gaat saven. Ook is er veel humor in de game, bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken tussen de moordenaars. Of dat je de kinderen kan oppakken en met ze kan gooien.

2Dark voelt aan als een old school game.

Gloomywood heeft bij het ontwikkelen van 2Dark gekeken naar games van 25 jaar geleden. De game bestaat uit 2D levels en 3D Voxel characters. De graphics en de gameplay van 2Dark zijn simpel gehouden, maar de game is niet makkelijk uit te spelen. Je krijgt als speler niet veel hulp, omdat de makers vonden dat dat in de gamewereld steeds meer gebeurt. In 2Dark word je net als bij oudere games niet door de hele game geleid, dus je moet het allemaal zelf uitzoeken. Oorspronkelijk zou de game 10 uur gameplay bevatten, maar dat is inmiddels opgelopen tot ongeveer 20 uur. En ook al heb je de game uitgespeeld, je kan de game ook met 5 sterren uitspelen door ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld geen vijanden vermoordt en alle kinderen zonder gewond te raken naar een veilige plek brengt. Om 5 sterren te behalen moet je de game geheel stealth-achtig uitspelen. Dit is een uitdaging die we wel aan willen gaan. We zijn daarom ook erg benieuwd naar 2Dark!